Lehké podzimní saláty, na kterých si opravdu pochutnáš

Saláty se k podzimu hodí, jen vědět, které jsou ty správné!
|
07. 11. 2018
|
Zná to asi každá z nás. Během léta ujíždíme na lehkých salátech, protože si hlídáme figuru. Na podzim a v zimě přijde veškerá snaha vniveč. Hledáme jídlo, které by nás zasytilo a zároveň zahřálo a na studené saláty nemáme ani pomyšlení.

Co kdybychom ti ale řekly, že existují salátové kombinace, které tě nejen zasytí, ale také příjemně zahřejí? Jejich příprava je nesmírně jednoduchá a pochutnáš si na nich nejen ty, ale také ostatní strávníci hodující u stolu. Některé saláty jsou dokonce tak výtečné, že nadchnou i zarputilé masožravce. Jak na ně? Tady je několik receptů.

Fazolový salát s olivami a cibulkou

Tenhle fešák tě zaujme hned na první pohled. Jde totiž o kombinaci barev, která zalahodí nejednomu oku. K přípravě salátu budeš potřebovat 2 jarní cibulky, 5 větších rajčat, 1 červenou papriku, 400 gramovou konzervu bílých fazolí, 400 gramovou konzervu červených fazolí, 100 gramů černých oliv a čerstvé bylinky. Aby byl salát dokonalý, připrav si k němu taky lehkou zálivku, kterou připravíš ze 4 lžic olivového oleje, 1 lžíce balsamikového krému, šťávy z poloviny citronu, soli a čerstvě namletého pepře.

Příprava fazolového salátu je opravdu jednoduchá. V sítku propláchni oba druhy fazolí a dej je do kastrůlku s trochou vody. Fazole by se neměly vařit, pouze prohřát. Vedle si nakrájej rajčata na osminky, olivy na poloviny, jarní cibulku na kolečka a papriku na kostičky. V další misce ušlehej zálivku ze zmíněných surovin. Prohřáté fazole smíchej s čerstvou zeleninou a zalij zálivkou. Podávat můžeš s opečenými kousky bagety a čerstvými bylinkami.

fed6c5f77be20df17ac5c817b90a-1439137.jpgd_.jpg

Podzimní saláty tě dokážou i prohřát.
pxhere.com
Saláty nemusí být jen letním osvěžením!

Kombinace červené řepy, pomeranče a sýra neomrzí

Možná se ti bude na první pohled zdát, že jde o poněkud divočejší kombinaci. Věř ale, že ve finále si pochutnáš na výtečném salátu, který si budeš chtít připravovat zas a znova. Na jeho přípravu budeš potřebovat 2 menší bulvy červené řepy, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 zralé pomeranče, 100 g rukoly, listy kadeřavého salátu, 200 sýra s modrou plísní a 100 gramů vlašských ořechů.

A jak na přípravu tohoto netradičního pokrmu? Nejdříve si oloupej, omyj a rozkrájej červenou řepu. Předehřej troubu na 200 stupňů a vylož plech pečícím papírem. Na papír krájej asi centimetr tenké plátky řepy. V troubě peč zhruba 30 minut. Během pečení zahaj přípravu pomerančů. Ty vyfiletuj (zbav bílých hořkých blanek) a nakrájej na půlměsíčky, které následně rozdělíš na poloviny. Oříšky orestuj na suché pánvi. Saláty omyj a rozděl na talíře. Jakmile bude řepa opečená, pokrájej ji na menší kostičky a posypej jimi salát. Přidej pomeranče, nakrájený anebo nastrouhaný sýr, oříšky, zakápni olivovým olejem a na závěr posypej solí a pepřem.

Salát z růžičkové kapusty s tyrolskou šunkou

Tímhle receptem se určitě zavděčíš také masožravcům. A pokud si dodnes myslíš, že růžičková kapusta je takové malé roztomilé zelí bez chuti, věříme, že po ochutnání tohohle salátu změníš názor. Potřebovat budeš 400 g růžičkové kapusty, 2 lžíce másla, 200 g tyrolské sušené šunky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce medu, balzamikový krém, sůl a čerstvě mletý pepř.

Jako první si připrav kapusty, které namočíš do vody a necháš pět minutu vařit. Po pěti minutách sejmi z plamene a okamžitě je propláchni studenou vodou. Zastavíš tak proces vaření a kapusty si uchovají svoji krásně zelenou barvu. Růžičkovou kapustu nech odpočinout a ve vedlejší pánvi si na másle orestuj tyrolskou šunku společně s na plátky nakrájeným česnekem. Kapusty si mezitím rozkroj na poloviny a přidej je do pánve. Na konci opékání přidej do pánve med, dochuť solí a pepřem a na talířích zakápni balsamikovou redukcí.

eat-2834549_1280.jpg

Zeleninové saláty můžou nadchnout i masožravce.
pixabay.com
Víš, že ideální je denně sníst kolem 600 g zeleniny?

Salát z pečené dýně se špenátem a dresinkem z piniových oříšků

Dýně nemusí sloužit jenom jako dekorace u příležitosti Dušiček anebo Halloweenu. Můžeš si z nich připravit také skvělý salát. Na jeho přípravu potřebuješ 1 oloupanou dýni bez semínek, 100 g sýru feta, 2 hrnky směsi špenátu a rukoly, 100 ml olivového oleje, sůl a pepř. Aby byl salát dokonalý, nezapomeň ani na zálivku, kterou si připravíš ze 100 ml olivového oleje, 2 lžic medu, 75 mililitrů červeného vinného octu, 2 lžic opečených piniových oříšků a 2 lžic rozinek.

Nejprve si připrav troubu na dýni a piniové oříšky. Troubu předehřej na 200 stupňů a nech v ní tři minuty oříšky opékat. Mezitím si dýni rozkrájej na menší kostičky, polij ji olivovým olejem, osol a opepři. Peč v troubě zhruba 25-35 minut, čas od času obrať, dokud dýně nebude zlatavě hnědá. Vyjmi z trouby a nech ji vychladnout. Přejdi k přípravě dresinku. Do většího hrnce dej zahřát med a přilij vinný ocet. Na mírném plamenu směs zredukuj na čtvrtinu. Přilij zbytek olivového oleje a nech prohřát. K dresinku přidej piniové oříšky a rozinky. Poté vypni a nech směs vychladnout. Vychladnutou dýni promíchej se špenátem a rukolou, rozděl na ni sýr feta a polij dresinkem.

Máš nějaký svůj oblíbený recept na podzimní salát? Poděl se o něj s ostatními v diskuzi pod článkem.

Související články