Lamí protilátky ničí covid-19. Mohl by z nich být nosní sprej

Bigstockphoto
|
25. 09. 2021
|
Prakticky celý svět hledá lék proti covidu. A vědcům teď konečně svitla naděje. Protilátky z lamy se totiž jeví jako účinné a mohl by z nich být nosní sprej.

Že jsme se v redakci zbláznily? Ani omylem! Informaci o fantastickém potenciálu lamích protilátek přinesla v minulých dnech televizní stanice BBC, která se odkazuje na studii britských vědců.

Fifinka hrdinka

Ti v rané fázi laboratorních testů uvedli, že protilátky, jež vznikají v těle lamy, kterou pro potřeby tohoto experimentu pojmenovali Fifi, vykazují „významný potenciál“. Profesor James Naismith, jenž vede výzkumný tým a Institut Rosalindy Franklinové, výsledky popsal jako „fantasticky vzrušující“.

Lamí protilátky lze spojit s těmi lidskými

Zmíněná BBC dál informuje, že podle britské vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) jde zatím o jednu z „nejefektivnějších látek proti viru SARS-CoV-2“, která byla dosud testována. Podle molekulárního virologa Xaviera Saelense je navíc další výhodou lamích protilátek i to, že se s nimi poměrně dobře manipuluje a lze je tak sloučit s těmi lidskými.

bigstock-coronavirus-covid-igm-igg-428270453.jpg

Zní to jako vtip, ale fakt není!
Bigstockphoto
Však my si s tím koronavirem poradíme. I díky lamám!

Vztyčená červená vlajka

Jak sami vědci uvedli, protilátky získané z reakce imunitního systému lamy reagují na nový koronavirus obzvlášť dobře. Jejich funkci dokonce přirovnali ke „vztyčení červené vlajky“ po rozpoznání viru, přičemž po jeho označení následuje aktivace vlastního imunitního systému infikovaného jedince, který virus zničí.

Zajímavost z českých luhů a hájůČeští vědci vyvinuli lepší metodu testování protilátek

Jak studie probíhala?

U zmíněné lamy Fifi vědci aplikovali neinfekční části virového proteinu, čímž stimulovali její imunitní systém. Po odebrání lamí krve pak vyselektovali ty nejsilnější fragmenty protilátek a naučili se je vyrábět a dostat do podoby snadno aplikovaného nosního spreje.

Proto už teď uvažují, že by lamí protilátky podávali covidovým pacientům, u nichž se už projevila infekce, a to hlavně v případech, kdy nemocným protilátky chybí.

Na nosní sprej proti covidu si ještě počkáme

O tom, za jak dlouho se může zmíněný nosní sprej plný lamích protilátek dostat na pulty lékáren, ale odborníci mlží. Podle imunoložky Sheeny Cruickshankové z University of Manchester bude potřeba víc dat o účinnosti i bezpečnosti látky, takže přesný termín, kdy by mohl být nosní sprej proti covidu-19 uvedený na trh, je zatím nejasný.

Jak se díváš na (ne)uznávání protilátek? Napiš nám do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články