Koronavirus si domů přineseš i na oblečení nebo botách

bigstockphoto.com
|
23. 09. 2020
|
Informace o tom, jak dlouho vydrží nový typ koronaviru na různých površích, se často velmi liší. Jedno je ale jisté. Pokud vyrazíš ven, koronavirus si můžeš přinést domů. Proto je potřeba vědět, jak se po příchodu z rizikového prostředí chovat.

Na oblečení může virus bivakovat až tři dny

Nejčastěji zdroje uvádí, že například na skleněném nebo kovovém povrchu virus přežije 2-3 dny, na plastu 5 dnů a na dřevu 4 dny. Naše oblečení je ale vyrobené z různých materiálů, a tak neexistuje jednoznačná odpověď na to, jak dlouho na něm koronavirus vydrží. Proto je potřeba počítat s maximální dobou, která je v tomhle případě asi 3 dny. Pravděpodobně ale půjde o dobu výrazně kratší. Není tady ale prostor pro hrdinství, proto je potřeba vědět, jak se po příchodu z kontaminovaného prostředí chovat.

Zbytečně nepanikař

Ještě než začneš panikařit a házet veškeré textilie do pračky na „vyvářku“, uvědom si, že virus není schopen přestoupit přes kůži člověka. Je ale pravdou, že dokáže určitou dobu přežít na oblečení nebo na botách, odkud může dojít k tzv. sekundárnímu přenosu. Vždycky ale záleží na tom, jak je konkrétní materiál porézní a jak moc je daný kousek oblečení (nebo pár bot) kontaminovaný.

bigstock-coronavirus-pandemic-preventio-353735009.jpg

Správná hygiena je základ.
bigstockphoto.com
Oblečení a boty odkládej na jedno místo a potom si pořádně umyj ruce.

Vyrob si infekční místo

Abys minimalizovala nakažení novým typem koronaviru nebo přenos viru na další osoby v domácnosti a mazlíčky, je dobré si doma vytvořit tzv. infekční místo, kde potencionálně kontaminované svršky a boty sundáš (třeba koupelna, komora apod.) a necháš je tam do druhého, případně třetího dne. Věci, ve kterých jsi byla venku, můžeš samozřejmě hned vyprat na 60 °C, stejně jako textilní roušku. Po viru a bakteriích pak nezbydou ani stopy.

Důkladná hygiena i jednorázové rukavice

Jakmile oblečení odložíš na bezpečné místo, věnuj pozornost důkladné hygieně. Samozřejmostí by mělo být 20sekundové mytí rukou mýdlem a vodou nebo aspoň jejich ošetření virucidním přípravkem. Pokud to situace dovoluje, dopřej si horkou několikaminutovou sprchu. Ven se v nezbytných případech vydávej s rouškou nebo respirátorem a ideálně taky jednorázovými rukavicemi, které před příchodem domů vyhodíš.

Jak vnímáš situaci okolo nového druhu koronaviru ty? Panikaříš, nebo jsi v pohodě? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články