Koronavirem se mohou nakazit i domácí mazlíčci

pixabay.com
|
27. 03. 2020
|
Koronavirus děsí svět. Přibývá nemocných, stejně jako mrtvých. Na druhou stranu se zvyšuje i počet vyléčených. Pokud obýváš domov s věrným psím parťákem nebo umazlenou číčou, možná tě napadlo, jestli se novým typem koronaviru může nakazit.

I zvířata mohou mít koronavirus

Na úvod je potřeba si připomenout, že zvířata jsou sice pravděpodobným původním zdrojem viru, v současné době se ale podle všeho virus šíří v drtivé většině případů pouze z člověka na člověka. Bohužel existuje malé procento zvířat, které se nakazí od svých majitelů. Příkladem budiž pes pacienta s koronavirem v Hongkongu, u kterého byl koronavirus potvrzen.

Ještě než začneš panikařit…

Přenos viru z nemocného člověka na zvíře je sice v mizivém procentu možný, nemoc se ale u zvířete zpravidla nerozvine. A pokud přece jenom ano, je u ní velmi mírný průběh. Ideální je samozřejmě takový stav, kdy v případě potvrzení nákazy koronavirem zvířata oddělíš. Je nám ale naprosto jasné, že v praxi je to takřka neproveditelné.

2.jpg

Koronavirus děsí celý svět.
pixabay.com
I zvířata můžou mít koronavirus.Není ale na místě se jich kvůli tomu zbavovat!

Zvířata koronavirus nepřenášejí

Závěrem je potřeba uvést na pravou míru ještě jednu informaci, která se tentokrát týká výlučně koček. Dávno předtím, než koronavirus z Číny začal děsit lidi na celém světě, znali tento pojem jejich chovatelé. U kočkovitých šelem totiž právě koronaviry způsobují těžké onemocnění zvané infekční peritonitida neboli zánět pobřišnice (FIP), které je pro kočky většinou smrtelné. Veterináři ale ujišťují, že lidé od čtyřnohých mazlíčků nemoc chytit nemohou, proto není na místě se jich zbavovat!

Žiješ společně s domácím mazlíčkem? Jak současnou situaci zvládáte? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články