Jódové tablety nekupuj. Jsou zbytečné a můžou ti ublížit

Bigstockphoto
|
09. 03. 2022
|
V souvislosti s děním na Ukrajině a několika vyostřenými incidenty u ukrajinských elektráren jsme začali ve velkém zkupovat jódové tablety.

Pokud jsi byla jedna z těch, která na ně stála frontu před lékárnou, přečti si, proč to bylo úplně zbytečné a že není dobrý nápad užívat jódové tablety preventivně.   

Správné načasování je důležité

Ruské chrastění jadernými zbraněmi donutilo řadu z nás navštívit lékárnu nebo zásobu jódových tablet objednat z pohodlí domova a oblíbeného e-shopu. V tom lepším případě přijdeš o pár stokorun, v tom horším si zaděláš na nepříjemné zdravotní komplikace. V první řadě proto pamatuj, že jódové tablety se kvůli ideálnímu načasování mohou užívat jen na výslovné doporučení Ministerstva zdravotnictví, lékového ústavu nebo jaderného úřadu.

Nepleť si pojmy s dojmy

Jódové tablety totiž fungují úplně jinak, než se řada z nás domnívá. Smysl jódových tablet podle odborníků spočívá v blokování radiojodu-131 přímo ve štítné žláze, kde by byla vysoká šance na rozvoj rakovinotvorného bujení. Pro to, abychom ale naši štítnou žlázu ochránili, stačí jen 0,1 g jódu. Tuhle dávku každý den přijmeme ve formě soli, které zvlášť u nás konzumujeme víc, než je obecně zdrávo.

bigstock-food-rich-in-iodine-various-n-255822094.jpg

Jódové tablety jsou nám preventivně úplně k ničemu.
Bigstockphoto
Místo jódových tablet si radši udělej zásobu kvalitních potravin.

Jód preventivně? K ničemu

Preventivní dopování jódem tak postrádá jakýkoliv smysl. Užití stabilního jódu totiž nefunguje univerzálně jako ochrana před ionizujícím zářením a našemu tělu může dokonce uškodit. Předávkování jódem značí hnědé zabarvení sliznic, zvracení, bolesti břicha a průjem. Dál hrozí dehydratace, šok, v krajním případě i selhání srdečně-cévního systému a nevratné poškození štítné žlázy.

Pozor na alergie

U osob, které se se štítnou žlázou léčí nebo jsou na některou ze složek přípravku alergické, a citlivějších jedinců můžou být důsledky neuváženého užívání ještě nebezpečnější. Pokud navíc dojde k užívání jódových tablet příliš brzy, může být neradioaktivní jód znovu vyčerpán, a může tak stejně dojít k vychytání jódu ve štítné žláze.

Lékárny hlásí vyprodáno

I přes výše uvedené se řada z nás snaží jódovými tabletami předzásobit. Některé z lékáren proto hlásí vyprodáno a na další dodávky netrpělivě čekají. Pokud chceš být v klidu a mít po ruce kvalitní a přirozenou zásobárnu dobře vstřebatelného jódu, zamiř do obchodu spíš pro maso, mléko, tvaroh a další mléčné výrobky, kuchyňskou sůl obohacenou o jód, mořské ryby, řasy a plody. Pamatuj ale, že doporučená denní dávka přijatého jódu by neměla u dospělého člověka přesáhnout 150 mikrogramu!

Co si myslíš o zkupování jódových tablet vystrašenými Čechy?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články