Jak ušetřit na jídle: 8 pravidel pro šťastnější peněženku i žaludek

Shutterstock
|
20. 11. 2023
|
Šetřit se dá na spoustě věcí, a když nás k tomu okolnosti nutí, musíme sáhnout i do svého stravování. Pokud tápeš, jak ušetřit na jídle, jsi na správném místě.

Na začátek se sluší říct, že úspory nemusí nutně znamenat jíst špagety s kečupem a eidamem třicítkou nebo rohlíky s tím nejošizenější šunkovým salámem. Jíst se dá i poměrně zdravě, i když se snažíš, aby celý jídelníček stál co nejmíň. Tady jsou pravidla, která se vyplatí dodržovat.

Neplýtvej jídlem

Ušetřit na jídle dá zpočátku dost práce, ale jakmile to vychytáš, příjemně se podivíš. Především tedy neplýtvej jídlem – potraviny správně skladuj, dojídej zbytky a radši udělej častěji menší nákup.

Vař na víc dní

Když už se rozhodneš něco uvařit, uvař toho víc, na víc dní. Ušetříš tak čas, ale i peníze za energii, kterou bys spotřebovala na vaření další dny. Jídlu se během 48 hodin v ledničce fakt nic nestane. Pak ho stačí jen ohřát.

Zbytky dávej do mrazáku

Když to, co jsi uvařila, nesníte a nechcete jíst to samé i další den, dej zbytky zamrazit. Můžeš je vytáhnout třeba za týden a dojíst. Rozhodně jídlo nevyhazuj, to by byla škoda. Navíc se spousta surovin dá zapracovat i do jiného pokrmu.

Trvanlivé věci v akci nakupuj do zásoby

Ačkoli nemá smysl dělat ohromné nákupy, ze kterých se ti značná část potravin zkazí, existuje výjimka, a to pro trvanlivé věci, jako jsou těstoviny, rýže, mouka, olej nebo třeba potraviny v konzervách (fazole a další). Tohle se neboj v akci nakoupit do zásoby, vyplatí se to.

Plánuj si nákupy podle akcí

Nakupuj v akcích. Jestli ti někdy přišli směšní lidi, kteří se jimi řídí, možná už jsi se vzrůstajícími cenami změnila názor. Sepiš si, co chceš kde koupit, a jdi po tom.

shutterstock_1474739102.jpg

Ušetřit na jídle se dá, chce to jen znát pár fíglů.
Shutterstock
Nekupovat zbytečnosti. To teď platí víc než kdy dřív.

Choď na nákup najezená

Zlaté pravidlo zní, že na nákup jídla bys měla jít zásadně sytá. Pokud totiž vyrazíš hladová, koupíš toho mnohem víc, než jsi chtěla, protože hlad má velké oči.

Místo sladkostí ovoce

Neříkáme, aby sis občas nedopřála kousek čokolády nebo sušenku. Tohle hřešení u odpolední kávy je někdy ku prospěchu. Ale řešením je taky nahradit sladkosti ovocem, ve kterém tě uspokojí fruktóza, a místo slaných a mastných chipsů si dát tučnější rybu. Obojí je to zdravější a finančně to může vyjít stejně nebo líp. Ovoce a ryb totiž nejspíš nesníš tolik.

Jez doma, ne venku

Je sice skvělé nechat se chvíli obsluhovat, zvlášť pokud nerada vaříš. Stravovat se v restauracích je ale drahý koníček, proto ho omez třeba jen na společenské minimum.

Ušetřit na jídle se dá poměrně snadno. Zkus se řídit těmihle pravidly a uvidíš, že to tvému rozpočtu jenom prospěje!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články