Jak poznat, že ti lže? Tyhle signály ho prozradí

Bigstockphoto
|
03. 09. 2023
|
Máš nějaké podezření, že k tobě tvůj drahý není tak úplně upřímný, něco tají, nebo dokonce překrucuje pravdu? Věř, že jeho lži nejsou stoprocentně neprůstřelné. Pokud ho neprozradí špatná paměť nebo někdo jiný, udělá to jeho tělo!

Mozek totiž při lhaní vysílá signály, které projevuje tělo, aniž by chtělo. A co víc – tyhle signály člověk neovlivní, leda by měl fakt hodně dobře natrénováno. A to není jen tak, to by tvůj miláček nemohl dělat nic jiného než nacvičovat lži. Takže – čeho by sis měla všímat?

Pohled do očí: žádný, nebo nepřirozený

Nedívá se ti při konverzaci do očí? Zřejmě se stydí, protože ti lže. Pozor ale, někteří lidé obecně oční kontakt moc nevyhledávají, takže to hned neber jako usvědčení. Druhou možností je nepřirozeně upřený pohled. Lhář ví, že by se ti měl dívat do očí, aby byla jeho výpověď uvěřitelná, takže se zaměří na to, aby se ti sakra do očí díval. Vypadá to nepřirozeně, protože každý během konverzace občas zatěká očima.

Lháři získávají čas

Všimni si někdy, jestli tvůj miláček nemluví občas znatelně pomaleji než jindy. Lidé, kteří lžou, si totiž musí svou lež připravit a náležitě si ji v hlavě zformulovat, než ji vypustí z úst. Často proto mluví pomaleji, dělají delší pauzy mezi větami, pomáhají si vycpávkovými slovy (vlastně, jakoby a dalšími) a ptají se tě na něco. Třeba kdo ti to či ono řekl, kde ses to či ono dozvěděla. Zkrátka získávají všemožně čas.

Snaží se převést hovor jinam a útočí na tebe

Pokud to není blázen, není mu lhaní příjemné, ale asi si nemůže pomoct. Při tvojí výčitce začne s výčitkami vůči tobě. Vždyť ty se taky bavíš s kdekým, chodíš ven s kamarádkami bez jeho dozoru, zůstáváš v práci na přesčas a kdesi cosi. Najednou je schopný ti říct, že jsi paranoidní, když máš pocit, že je ti nevěrný, že jsi šílený maniak nebo cvok. Vyslechnout si od něj můžeš ledacos. A přitom ses jenom zeptala, proč přišel z práce až v noci.

Neposedí, nepostojí

Lháři často při komunikaci přecházejí z místa na místo nebo se aspoň ošívají, nedokážou v klidu stát nebo sedět. A toho si všimneš, i kdybys nechtěla. Sahají si na nejrůznější části těla a často si mnou oči nebo si je jinak zakrývají. Taky si často zakrývají ústa, jako by doslova zakrývali svou lež. Nebo to celé může být naopak jako u pohledu do očí, o kterém už byla řeč. Tvůj milovaný – lhář – strne v jedné pozici a bude vynakládat spoustu energie na to, aby se ani nepohnul a neprozradil svou lež.

bigstock-nervous-15057959.jpg

Lhaní se projevuje taky tělesným neklidem.
Bigstockphoto
Pohrává si s oblečení nebo si sahá na obličej či kamkoli jinam? Zbystři!

Rozděluje vás věcmi

Když spolu třeba sedíte u jednoho stolu, naproti sobě, začne mezi stavět barikádu ze skleničky, hrnku, talíře, vázy s květinou, z čehokoli. Kdybys ho na to upozornila, vůbec by si toho nebyl vědom.

Odpovídá vyhýbavě

Tohle je klasika. Když se ho napřímo na něco zeptáš, prostě ti odpoví otázkou nebo tak vyhýbavým způsobem, až je to nápadné. „Kde jsi včera večer byl?“ „A kde jsi byla ty?“

Sleduj víc signálů, jeden není zásadní

Nezapomeň, že nemůžeš usvědčit někoho ze lži jen na základě jednoho znaku. Sleduj ho celkově, porovnávej jeho vyjadřování s tím, jak se vyjadřuje normálně nebo jak se vyjadřoval dřív. Pokud si všimneš více znaků, zbystři a prověřuj.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články