Jak na kluky: Dostaň ho podle enneagramu

www.bigstockphoto.com
|
08. 12. 2017
|
Samozřejmě, že v ideálním případě přeskočí jiskra a po několika letmých pohledech hupsnete spolu do pelíšku, ale realita bývá jiná a ulovit „vysněného“ kocoura bývá někdy pořádná fuška. Vcelku dobře se dá ale nastavit podle enneagramu.

Nejdřív trochu teorie: Enneagram je psychologicko-spirituální systém, který přiřazuje každému člověku jeden typ osobnosti, jenž následně ovlivňuje jeho chování. Podrobnosti si může každý dohledat, zaměřme se na to podstatné, tedy na to, co na každý z nich platí a čeho se naopak při sbližovací metodě vyvarovat.

Typ číslo 1 – Perfekcionista

Známé osobnosti: Harrison Ford, Hillary Clinton

Hlavním povahovým rysem je vnitřní snaha o dokonalost, které ovšem nikdy nemůže dosáhnout, což vede k nespokojenosti se sebou sama. Podle enneagramové specialistky Jolandy má při balení tohoto typu šanci nezávislá a trochu rozevlátá osobnost, která dotyčnému umožní uvolnit se. Ale pozor, nebuď nezodpovědná, to by v dlouhodobém výhledu neunesl.

Tip na první rande: Hezká procházka v přírodě, při které si trochu zajančíte, ale zároveň přijdete naprosto přesně na poslední bus domů.

bigstock-164021237.jpg

Typ č. 1 v enneagramu je perfekcionista, který stále usiluje dokonalost svou i ostatních.
Perfekcionista se umí odvázat, ale taky je nakonec zodpovědný.

Typ číslo 2 – Přítel v nouzi

Známé osobnosti: Luciano Pavarotti, Monica Lewinsky

Dvojka zoufale cítí potřebu být milována a to, čeho se nejvíc bojí, je samota. Bohužel to někdy ve snaze vyhovět trochu přehání a nemyslí na sebe. Jestli ho chceš sbalit, věz, že získáš loajálního přítele, který ovšem nebude příliš iniciativní. Naznač mu, že má vlastní hodnotu, ale zároveň si od něj nech pomoct.

Tip na první rande: Projděte se spolu kolem domova důchodců a láskyplně ho pohlaď. Dáš mu tak najevo, že při něm hodláš vždycky stát. A nezapomeň ho nechat, ať ti pomůže do kabátu či podrží dveře. Dvojky si na tyto role vážně potrpí.

Typ číslo 3 – Vždy nejlepší

Známé osobnosti: Tom Cruise, Lady Gaga

Hodně složitý typ, pro který je úspěch v tom, co dělá, vším. Chyby u sebe ani u jiných netoleruje. Pokud s ním budeš, musíš ho naučit nadhledu a tomu, že jsou na světě důležitější věci než úspěch a uznání druhých.

Tip na první rande: Sbalíš ho tak, že s ním budeš držet krok na badmintonovém kurtu, ale nakonec ho necháš zvítězit.

Typ číslo 4 – Citlivka

Známé osobnosti: Prince, Amy Winehouse

Ze všech typů nejvíc touží po sebevyjádření. Jeho základní touhou je uchopit sebe sama. Jestli s ním chceš být, musíš mu v tom pomoct a vrátit ho trochu z idealistických oblak zpátky na zem. Získáš ho obdivem, měnit ho můžeš později.

Tip na první rande: Účast na jeho koncertu/čtení/výstavě a „nefalšovaný“ obdiv a zájem o jeho „geniální tvorbu.“

bigstock-young-adult-heterosexual-coupl-172293647.jpg

Enneagram rozděluje lidi do několika různých kategorií. Mohou se však vzájemně podobat.
"Citlivku" dostaneš pochvalami a obdivem.

Typ číslo 5 – Vizionář

Známé osobnosti: Mark Zuckerberg, Kurt Cobain

Pětky disponují velkým potenciálem. Pokud se přenesou přes pochybnosti o smyslu existence, mohou být úspěšné ve všem, čemu se rozhodnou věnovat. Při neúspěchu se naopak tito lidé stáhnou sami do sebe a hrozí nenávist vůči okolí. Sbalíš ho tolerancí a schopností nevtíravě se radovat z maličkostí.

Tip na první rande: Zajdi s ním do mořského světa a hezky se při tom usmívej. Jiskřící očka jsou pro něj afrodiziakem.

Typ číslo 6 – Ochránce

Známé osobnosti: Ben Affleck, Jennifer Aniston

Mají rádi jistotu a bezpečí, což sami také poskytují. Potřebují podporu, aby neměli pocit, že se jim situace vymyká z rukou. Chaos opravdu nemají rádi.

Tip na první rande: Sbalíš ho vlastnoručně uvařeným obědem. Netlač ale rovnou na dezert, tenhle kocourek by se mohl cítit v ohrožení.

Typ číslo 7 – Pohodář

Známé osobnosti: Charlie Sheen, Britney Spears

Sedmičky jsou pohodoví kamarádi. Věčně rozesmátí, přející a rozevlátí. Velmi obtížně se ale k někomu přimknou, a to kvůli strachu z komplikací a citové bolesti. Netlač příliš na pilu a dej mu najevo, že netoužíš po podpantoflákovi, jehož život bys podrobně kontrolovala.

Tip na první rande: Běž s ním mezi lidi někam, kde jsou volně žijící zvířata. Sedmičky totiž zvířata milují. Vyplňují jim samotu a zároveň nejsou tak komplikovaná jako lidé.

Typ číslo 8 – Nepřehlédnutelný

Známé osobnosti: Donald Trump, Courtney Love

Osmičky bývají velmi hlučné a dominantní. Uznávají jen sílu a slabost neodpouští. Hlavně ne sami sobě. Za lidi, ke kterým si vytvoří citové pouto, myšlenku či svou pravdu jsou ochotni umřít. Konflikty s okolím často vyhledávají a při jejich absenci propadají depresi. Nauč ho, že život není jen válka.

Tip na první rande: Nech se od něj „zachránit“ a pak se mu za to náležitě odvděč.

Typ číslo 9 – Mírotvůrce

Známé osobnosti: Morgan Freeman, Marge Simpson

Devítky touží po klidu a absenci konfliktů ve svém okolí. Mají tendenci skutečně nepříjemné věci odkládat na neurčito a následně při eskalaci konfliktu reagovat nepřiměřeně hysterickým způsobem. Devítky dle svého názoru často selhávají a nedokážou to jen tak hodit za hlavu. Nauč ho respektovat sebe sama a nadhledu, když jej lidé v okolí dle jeho názoru zklamou.

Tip na první rande: Dej si s ním schůzku ohledně nějakého problému, který ti pomůže vyřešit. Nezapomeň klást mírné pochybnosti a protiargumenty, které ho necháš vyvrátit.

Poznáváš v některém typu svého miláčka? Co na něj funguje a čeho se naopak musíš vyvarovat? Poděl se s ostatními o své zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Související články