Jak děti oblékat, když se bude ve školách míň topit? Máme odpověď

Shutterstock
|
06. 09. 2022
|
Se začátkem školního roku se ochladí a hrozící nedostatek paliv nezaručuje, že bude ve školách teplo. Jak děti oblékat, když se bude ve školách míň topit?

Hned na začátek je potřeba zmínit, že se zatím nic neděje. Vláda nám hrozí, že při nedostatku paliv budeme muset stáhnout vytápění nejen v kancelářích, ale i ve školách. Opakujeme: pouze v případě nedostatku paliv, který zatím není aktuální a ani k němu nemusí dojít.

Jak se teploty změní?

V současnosti je průměrná teplota ve třídách mezi 20 a 22 °C, nový návrh ministerstva ji chce snížit na 19 °C, v tělocvičnách pak z 18 na 17 °C a na chodbách z 18 na 15 °C. Když teplota ve třídách klesne tři dny za sebou pod 18 °C, musí se zrušit výuka – ministerstvo zdravotnictví ale tuhle vyhlášku nejspíš upraví s ohledem na nižší teploty.

Vrstvit, vrstvit, vrstvit

Jak tedy děti oblékat, když se bude ve školách míň topit? Jen podotkneme, že v 15 °C zatím ještě nikdo neumrzl a že to tvá ratolest určitě zvládne!

Při oblékání zaujmi stejný přístup jako u miminek – dopřej dítěti několik vrstev, které si bude moct během dne podle potřeby odkládat, nebo naopak navlékat. Nejchoulostivější zóny na prochladnutí jsou hlava, záda a chodidla.

shutterstock_728843629.jpg

Snížení teploty vůbec nemusí přijít, ale je dobré se připravit na všechno.
Shutterstock
Neboj se, tvoje děťátko nezmrzne. Úplně komfortní by pro něj snížení teploty ale asi nebylo.

Čepice je v 15 °C, navíc ve škole, passé a záda budou v teple, dokud na ně nezafouká, což taky nehrozí. Takže se zaměř na teplé ponožky, protože chlad od nohou se rozline do celého těla a ani mikina pak nepomůže.

Zkusit můžeš i funkční prádlo

Druhou, elegantnější možností je funkční prádlo. Díky speciálním membránám a vláknům udrží dítě v teple a případný pot odvede pryč. Výhodou taky je, že postačí jen jedna vrstva!

Problém je nedostatečné větrání

Nebezpečnější než samotná nízká teplota je prý ale spíš nedostatečné větrání. Při nízké teplotě ve třídách i venku za okny se budou učitelé zdráhat větrat, což má na děti dopad hned dvojí. Jednak budou kvůli vyšší koncentraci oxidu uhličitého unavenější, jednak se zvyšuje riziko přenosu různých nemocí.

K teplým ponožkám proto nezapomeň denně podávat taky pořádnou dávku vitamínu C.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články