French press: famózní kávu bez lógru zvládne udělat každý

Původ french pressu hledejme navzdory názvu v Itálii.
25. 10. 2017
|
Ne že bychom byly extra odpůrkyněmi instantní kávy, chraň bůh – když je hodně špatný den, postaví nás na nohy i ona. Ale co bychom to byly za moderní ženy, kdybychom si rády nevychutnaly lahodnou, poctivější kávu?

A k tomu je na místě dodat – bez větší námahy a finančních výdajů. Ne všichni touží po investici do drahého kávovaru, který nakonec ani nemají kam dát, takže jim zbytečně zabírá místo v kuchyni. Řešením může být moka konvička, o které už byla řeč v jednom z předchozích článků, nebo třeba french press. V jednoduchosti je krása. A chuť.

Jak french press funguje?

Během několika minut můžeš mít oblíbený hrnek plný podobně lahodné kávy, jakou ti udělají v kavárně. Pro začátek si namel kávová zrna nebo použij kávu už namletou – v prvním případě bude ale výsledek mnohem voňavější.

Příprava kávy ve french pressu je jednoduchá a rychlá.
Skvěle chutnající a silná káva bez lógru? Jasně, ta z french pressu!

Množství podle chuti a síly svého srdce nasyp do french pressu, zalij vroucí vodou, přiklop víkem a nech 4 minuty odstát. Potom jen jednoduše stlač píst na víku až ke dnu, co to půjde. Na dně ti zbyde třeba i 2 centimetry vysoká krusta, kterou se nezaobírej. Nalij si kávu, rozbal nějakou dobrotu k ní a udělej si dokonalou chvilku pro sebe.

Jednoduchý, ale geniální vynález z Itálie

Jakkoli to zní nelogicky, french press spatřil světlo světa poprvé v roce 1929 v italském Miláně. Stál za ním Attilio Calimani. Podle legendy však princip objevil Francouz, který vášnivě popíjel kávu při svých procházkách po Provence. Pravidelně si zaléval mletou kávu horkou vodou, až jednou zapomněl nasypat jako první kávu. Jakmile ji nasypal až do vroucí vody, podivil se, že vznikla krusta. Stlačil ji sítkem a princip french pressu byl na světě.

French press je konvice na kávu s pístem.
Umel kávu, zalij ji vroucí vodou, počkej a pak stlač píst. Je hotovo!

Původně celokovový produkt si brzy získal své odběratele, ještě ve 30. letech už byli v Itálii dva výrobci, v 70. letech se přidala dánsko-švýcarská značka, která vyráběla specificky barevné french pressy a během několika let jich dokázala prodat přes 50 miliónů. Dnes patří french press do našich kuchyní stejně jako sada nožů a výrobci se předhánějí, kdo jich prodá víc.

Fandíš french pressu?

Související články