Domácí limonády: Povznes letní osvěžení na vyšší úroveň s našimi 5 tipy!

Bigstockphoto
|
03. 07. 2022
|
Venku už to pěkně paří a z člověka leckdy lije hned po pár krocích. A bude hůř! V takovém počasí si to o skleničku vychlazené limonády přímo říká!

Limonády se těší oblibě už od středověku a ani v současnosti to není jiné. Kromě obyčejných malinovek už prakticky v každé kavárně najdeš nabídku „domácích limonád“, která mimo tradičního zahrnuje i moderní pojetí; od rozmarýnových po levandulové.

Takové limonády jsou ale leckdy dražší než dvojité frapučíno s posypkami navrch, a proto pro tebe máme 5 tipů na domácí limonády, které zvládneš – mnohem laciněji – vyrobit sama.

Poznámka: všechny recepty počítají s 1 litrem vody.

Klasická citronová limonáda

Bez tohohle evergreenu by to prostě nešlo! Připrav si 3 citróny, jemně perlivou nebo perlivou vodu (spoiler: tu budeš potřebovat i u všech dalších limonád!) a třtinový cukr. Nejdřív pořádně omyj dva z citrónů a nastrouhej jejich kůru. Potom všechny tři vymačkej do džbánku nebo jakékoliv jiné nádoby, přidej kůru, dvě (nebo víc, podle chuti) lžíce třtinového cukru a zalij vodou.

bigstock-detail-of-lemonade-with-ice-in-456428199.jpg

Tahle limča nikdy nezklame!
Bigstockphoto
Citronová kůra dodá limonádě bohatší chuť. Při pití se usadí na dně, ale jestli ti i tak vadí, limonádu si nejdřív přeceď.

Náš tip: Jestli chceš, aby měla limonáda větší šmrnc, přihoď do ní snítku bylinky – třeba rozmarýnu nebo tymiánu!

Okurkové osvěžení

Jestli máš ráda okurkový salát, tak tohle je něco podobného, jen bez štiplavosti octa. A jestli nemáš ráda okurkový salát, tak tohle je něco úplně jiného, protože v tom přece nestraší ocet!

Budeš potřebovat jednu okurku hadovku, půlku citrónu a jemně perlivou nebo perlivou vodu. Okurku oloupej, nakrájej na nudličky a dej do džbánku. Přidej šťávu z poloviny citrónu a zalij vodou. Neuvěřitelně osvěžující!

Náš tip: Jestli jsi na sladší limonády, zkus přidat třtinový cukr nebo alternativní sladidlo.

Jahodová citronáda

Které jiné ovoce zpracovat do limonády než ryze letní jahody? Sáhni po 250 g jahod, třtinovém cukru, 1 citrónu a samozřejmě (jemně) perlivé vodě (musíme to ještě zmiňovat?). Většinu jahod (asi 200 g) odstopkuj, rozmixuj a přelij do džbánku. Přidej šťávu z vymačkaného citrónu, 3–4 lžíce cukru a zalij vodou. Zbytek jahod taky odstopkuj a vhoď do džbánku. Bon apetit!

Melounový relax

Kdo by neměl léto spojené s dozrávajícími, šťavnatými melouny! A na tuhle melounádu ti bohatě postačí jeden menší vykutálenec.

Připrav si 400 g melounu (ideálně bez pecek, ale proti gustu...), 2 citrony, třtinový cukr a vodu. Meloun nakrájej na kostičky a spolu s citrónovou šťávou a 4 lžícemi třtinového cukru rozmixuj v mixéru. Pak už jen zalij vodou a vychutnávej!

bigstock-fresh-lemonade-with-watermelon-456888189.jpg

Tuhle limču si nejspíš hned zamiluješ.
Bigstockphoto
Melounová limonáda, to je láska na první ochutnání!

Náš tip: K téhle limonádě se skvěle hodí čerstvá máta.

Angreštovka

Proč nevyužít další sezónní ovoce, které tě pořádně zchladí? Už jsi zkoušela angreštovou limonádu? Možná to zní neobvykle, ale věř, že za to stojí!

Budeš potřebovat asi 300 g angreštu, třtinový cukr, čerstvou mátu a vodu. Angrešt rozmixuj se 4 lžícemi cukru (ale podle chuti klidně přidej, angrešt leckdy v kyselosti předčí i citrón) a zalij vodou. Pak už jen dozdob mátou a podávej. Snadné, ne?

Tip: Podobně jako u naší citronové limonády i tady ti budou v pití plavat kousky ovoce včetně zrníček. Ty ale můžeš před pitím přecedit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články