Domácí chipsy: jsou skvělé a zdravější než kupované

Shutterstock
|
10. 08. 2023
|
Křupavé, jen slané nebo ochucené, delikátní. Tak dobré, že jich sníš celý pytel na posezení, načež se utápíš ve výčitkách svědomí. Jasně, řeč je o chipsech. Máme pro tebe návod na zdravější domácí varianty, tak koukni na další řádky!

Proč se chipsy nehodí do zdravého jídelníčku? Určitě proto, že jsou mastné. To jednak. Dalším důvodem je nadmíra soli, která se s nimi často pojí. V dietě je neoceníš taky proto, že je to zdroj spousty sacharidů, které se mění v tuky, jakmile je nespotřebuješ během nějaké fyzické aktivity. Když si ale dáš trochu práce s přípravou a uděláš si chipsy po svém, nemusí to být takové zlo!

Klasické chipsy z brambor

Brambůrky jsou prostě nenahraditelné a čas od času na nich ujede snad každý. Jestli chceš překvapit obyvatele své domácnosti nebo návštěvu, přichystej oblíbenou klasiku sama. Nabídneš totiž naprosto luxusní pochoutku, která přitom nebude tak hříšná, jak by se mohlo zdát.

Co potřebuješ: brambory (můžeš použít oloupané i neoloupané), olivový olej, pepř, sůl, koření nebo bylinky podle chuti

Jak na to: Brambory nakrájej na tenčí plátky, pokud je nechceš mít úplně slabé, můžeš je nakrájet tak, jako by ses chystala dělat zapékané brambory. Potři je troškou olivového oleje, lehce osol a opepři (pokud chceš) a přidej oblíbené bylinky – v oblibě jsou hlavně brambůrky s česnekem a hodně zvláštní jsou s kari. Do trouby je dej péct, jakmile je předehřátá na 200 °C. Peč je dozlatova asi 25 minut, pokud je to nutné, během téhle doby je obrať. Nakonec ubrouskem odsaj zbytečný olej. Můžeš podávat!

Náš tip: Na plný talíř brambůrků použij asi 5 velkých brambor. A nezapomeň je vyzkoušet v různých variantách!

shutterstock_1571299096.jpg

Domácí chipsy nemusí být třeba tak mastné.
Shutterstock
Domácí chipsy můžou být luxusní dobrota. Koukni, jak na ně!

Fit chipsy ze zeleniny

V obchodě už dneska snadno seženeme i zeleninové chipsy, jenže ačkoli bychom čekali, že to nebude výživové zlo, tak ono je – mají totiž neuvěřitelný podíl tuků a rozhodně nejde o ty, které tělo potřebuje. I zeleninové chipsy si ale snadno můžeš připravit doma. Nejčastěji si je lidé dělají z cukety, červené řepy a celeru.

bigstock-homemade-veggie-chips-204724321.jpg

Domácí chipsy ze zeleniny jsou skvělé i při hubnutí.
Bigstockphoto
Do redukční diety můžeš s čistým svědomím zařadit chipsy ze zeleniny.

Co potřebuješ: červenou řepu, půlku celeru, olivový olej, sůl, pepř, koření (vynikající je kari, sladká paprika nebo sušený česnek)

Jak na to: Zeleninu omyj a nakrájej na tenčí plátky. Postupně je dávej na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se moc nepřekrývaly. Trouby vyhřej na 180 °C, chipsy potři olivovým olejem a dej na 15 minut péct. Pepř, sůl a vybrané koření smíchej v misce – ve směsi potom hotové chipsy hned obal.

Náš tip: Zelenina ti nejspíš nejdřív vyjde na dva plechy, ale v troubě se smrskne, tak se neboj, že bys je měla doma ještě několik dní. Velké množství na začátku přípravy tě vůbec nemusí děsit.

Připrav taky nezapomenutelný dip

Budeš-li chtít návštěvu nebo partnera okouzlit ještě víc, připrav k chipsům taky dip. Zvlášť k bramborové klasice je to naprostá chuťová bomba.

Česnekový dip: smíchej velký kelímek smetanového jogurtu s prolisovaným česnekem. Přidat můžeš taky nasekanou cibulku, podle chuti pak dip osol a opepři.

Koprový dip: stejně lahodný může být i koprový dip. Smíchej kysanou smetanu s nasekaným čerstvým koprem, podle chuti osol a opepři. K dokonalosti můžeš tuhle dobrotu dovést, když do ní nakrájíš maličké kousky uzeného lososa.

Rajčatový dip s bazalkou: Do mixéru hoď 4 rajčata, pár lístků bazalky, přidej trochu olivového oleje, soli a pepře a nech svého pomocníka, aby vytvořil dokonalou směs. Jestli chceš mít dip pikantní, přidej trošku chilli.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články