Deodorant, antiperspirant, antitranspirant. V čem je rozdíl?

Bigstockphoto
|
22. 07. 2022
|
Prostředků proti pocení nebo zamezení šíření nevábného pachu je dneska spousta. Víš ale, jaký je mezi nimi rozdíl a co od nich očekávat?

Na začátek si dovolíme zopakovat takovou tu hlášku z Facebooku: „Prosíme výrobce, aby neuváděli, že jejich deodorant chrání před zápachem 48 hodin. Jsou tací, kteří se podle toho chovají!“ Ruku na srdce, jak dlouho u tebe trvá pocit svěžesti? Bylo to někdy 48 hodin nebo i jen 24 hodin po tom, co sis naplácala cokoli voňavého do podpaží? Nevěříme…

Na rozdíl od dob, kdy bylo vrcholem hygieny večerní opláchnutí vlažnou vodou za použití žínky, už máme dneska sakra výhodu. Ne snad že by nás kosmetické vymoženosti dokonale chránily i dva dny před nestoudným zápachem, ale aspoň to můžeme nějak korigovat. Je ovšem potřeba vědět, co od jednotlivých druhů produktů čekat.

Deodorant vs. antiperspirant? Po čem sáhnout?

Ne, opravdu to není to samé! Ačkoli mají společný cíl, a to eliminovat nelibý zápach z lidského podpaží, jdou na to každý jinak.

Deodorant – pro pot bez zápachu

Potit se je normální, ba dokonce žádoucí! Potem regulujeme svou tělesnou teplotu a ještě se jím tělo zbavuje škodlivých látek. Ačkoli pot zdravého jedince sám o sobě nepáchne, dostane-li se na povrch pokožky, smísí se s bakteriemi a to je pak teprve ten problém.

Deodorant má za úkol zamezit množení takových bakterií na pokožce a díky vonným látkám zanechat podpaží příjemně voňavé. Zpravidla neobsahuje hliníkové soli, pach jen překrývá a pomáhá v boji s bakteriemi. I přes to zůstává základem pravidelná sprcha nebo koupel!

bigstock-young-woman-wrapped-in-terry-402103178.jpg

Pocení je přirozené a potřebné.
Bigstockphoto
Ochrana 48 hodin? To těžko. Ale přece bychom je neměli zatracovat...

Antiperspirant – pro blokování pocení

Antiperspirant, to je jiná káva. Tím zásadním v antiperspirantech jsou většinou hliníkové soli, které do jisté míry blokují pocení. Tvoje podpaží tak může být sušší a nemusíš mít na tričku „koláče“, měla bys ale mít na paměti, že tím zabraňuješ tělu, aby přirozeně odvádělo látky z těla. Zároveň mají i vonné složky, proto zanechávají podpaží krásně voňavé.

Výběr je tak na tobě, protože jen ty sama nejspíš víš, co ti víc vyhovuje. Ne všechny antiperspiranty obsahují obávané hliníkové soli, stačí jen si dobře zvolit.

Antitranspirant – pro pocit dokonalého sucha

Do třetice všeho dobrého bys měla znát antitranspirant, zvlášť pokud tě pocení hodně trápí. Jde o produkty, které stejně jako antiperspiranty, zabraňují nadměrnému pocení. Nebývají parfémované, aplikovat je stačí třeba jednou denně a později méně často. Jsou určeny k dlouhodobému používání, a když si vybereš kvalitní produkt, dočkáš se i dobré péče o pokožku v podpaží.

Máš mezi deodoranty, antiperspiranty a antitranspiranty jasno? Co používáš nejraději?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články