Co o lidech říká barva očí? Prozradí charakter i nemoc

Bigstockphoto
|
21. 05. 2022
|
Modré, zelené, šedé, hnědé… Rozdíl v barvě očí je viditelný na první pohled. Ona barva duhovky ale vypovídá také něco o nositeli takových očí. Je sebevědomý, lakomý nebo často bezradný? A jak se na očích podepisuje zdravotní stav? Prozradíme!

Barvu očí nejčastěji spojujeme s tím, zda se nám někdo líbí, nebo ne. Jen si představ, že se ti bytostně nelíbí hnědé oči a osloví tě hnědooký fešák (až na ty oči). Víc by ti srdce zaplesalo už při prvním pohledu, kdyby se na tebe upřely modré nebo šedé oči, ale co naděláš… Není to ale jenom o tom, barva očí prozrazuje mnohem víc. Mimochodem – hnědé oči jsou ty nejběžnější a nejrozšířenější na celém světě.

Hnědé oči

Tak jimi hned začněme. Co se hnědé barvy týče, vídáme ji v nejrůznějších odstínech od světlé až po naprosto tmavou, kterou bychom mylně označili i za černou. Právě ti lidé s tmavě hnědýma očima jsou pro ostatní dost tajemní. V kombinaci s jejich mlčenlivostí jsou skutečnou hádankou. Jsou také optimističtí a vášniví.

I světle hnědé oči vypovídají o zásadních vlastnostech. Tihle lidé jsou obvykle sebevědomí a tvořiví, zajímají se o duchovní věci a touží po nezávislosti.

Co se zdraví týče, jejich slabou stránkou je zažívání, žlučník, žaludeční vředy a taky nervová soustava.

bigstock-brown-eye-makeup-beautiful-ey-172969769.jpg

Sebevědomí hnědookým lidem zpravidla nechybí.
Bigstockphoto
Hnědé oči jsou na světě nejběžnější. Symbolizují vášeň a optimismus.

Modré oči

Modré oči by prý chtělo nejvíc lidí na světě nebo po nich touží u svého protějšku. Nedivíme se. Vyzařují dokonalý klid a životní energii. Lidé s modrýma očima jsou laskaví, štědří, často jsou extrovertní a touží po dlouhodobých pevných svazcích. Modrookých lidí je málo, protože i v páru, kdy je jedna osoba hnědooká a druhá modrooká, se obvykle narodí hnědooké dítě.

Tihle lidé jsou veselí, upřímní, aktivní a atraktivní, svoje pocity si nenechávají pro sebe, ať už jsou jakékoli. V dětství mohou být plaší, ale s věkem u nich narůstá i tendence vybojovat pro sebe a své blízké to nejlepší. Občas jsou až trochu sobečtí.

Ze zdravotního hlediska jim mohou pořádně zatopit ledviny, srdce nebo dýchací cesty.

bigstock-eye-make-up-3693227.jpg

Modré oči symbolizují upřímnost a veselost.
Bigstockphoto
Modroocí lidé touží po dlouhodobých vztazích. Taky jsou ale občas sobečtí.

Šedé oči

Od osob s šedýma očima těžko očekávat něco konkrétního. Jsou často nepředvídatelní, nikdy nevíme, jak zareagují na stejnou věc v jiném okamžiku. Jsou to buď naprostí pohodáři, nebo jsou až hrůzostrašně nevyrovnaní a labilní. Je pro ně snadné něco slíbit, ale jen málokdy svůj slib dodrží. Není proto divu, že je jejich okolí už v některých ohledech nebere úplně vážně.

Ve vztazích jsou ale skuteční andílci. Jen co se někomu otevřou, zůstane dotyčný překvapený, kolik lásky, oddanosti i nejistoty se v nich ukrývá. Lásku berou dost vážně a jsou romantičtí, nemají rádi rutinu, a to ani ve vztazích.

Ze slabých stránek můžeme zmínit občasnou vypočítavost a tvrdohlavost. Prostě si musí dát „na ústa“, aby se poučili.

K jejich zdravotním slabinám patří kožní onemocnění (můžou bojovat s ekzémem) a revmatismus.

bigstock-female-eye-with-long-eyelashes-141193190.jpg

Šedoocí lidé jsou často vypočítaví.
Bigstockphoto
Milující, ale taky vypočítaví a tvrdohlaví. Takoví jsou lidé s šedýma očima.

Zelené oči

Zelené oči prozrazují vášeň a temperament. Tady hrají emoce hlavní roli a rozum zůstává i v zásadních životních situacích upozaděn. Zároveň jsou nositelé zelených očí něžní, dokážou dát druhému člověku ohromné množství lásky, jsou spolehliví a trpěliví.

Jejich záporné vlastnosti se projeví právě tehdy, když onu danou lásku nedostanou zpět. To jsou pak zlí a umějí být i nenávistní. A taky jsou pořádně žárliví, když mají důvod. Lidí se zelenýma očima jsou na světě jen 2 %, proto jsme jimi obvykle tak fascinováni.

Ani jim se nevyhýbají zdravotní potíže. Nejčastěji se potýkají se špatně fungujícím metabolismem.

bigstock-macro-of-beautiful-woman-s-ope-19500407.jpg

Zelenoocí lidé jsou hodně žárliví.
Bigstockphoto
Zelené oči mají jen 2 % světové populace.

Dozvěděla ses o svých očích to, co jsi potřebovala? Nebo sis k nám přišla proklepnout svého milého?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články