Čeští vědci vyvinuli lepší metodu testování protilátek

Bigstockphoto
|
10. 09. 2021
|
Protilátky po prodělání nemoci mají v oblasti imunologie zásadní význam. A naši vědci přišli s novinkou, která je dokáže otestovat rychleji a levněji!

Nechme teď stranou dohady odborníků a politiků o jejich (ne)uznávání a zaměřme se spíš na skvělou zprávu, se kterou přišli vědci ze dvou ústavů Akademie věd ČR. Ti nově zájemcům umožní zjistit, jestli je prodělaný covid-19 ještě stále chrání před novou nákazou, nebo je nutné jít na přeočkování.

Nový poznatek ze světa protilátek

Na rozdíl od předchozího způsobu testování protilátek funguje nově objevený způsob maličko jinak. Místo celkové hladiny protilátek se zaměřuje jen na ty, které jsou schopné virus zničit.

Jak uvedl Cyril Bařinka, vedoucí laboratoře strukturní biologie Biotechnologického ústavu AV ČR: „Ne všechny protilátky, které se v krvi pacienta po kontaktu s koronavirem či jeho spike proteinem vytvářejí, jsou schopné virus přímo neutralizovat a zastavit infekci buněk v organismu. Existující testy dokážou měřit pouze souhrnný signál všech protilátek rozpoznávajících spike protein včetně těch, jež virus neutralizovat nedokážou.“

S covidem dokáže zatočit jen jeden druh protilátek

Proto se vědci ze dvou výše uvedených ústavů rozhodli vyvinout zcela nový a unikátní test, pomocí něhož dokážou u pacienta identifikovat pouze protilátky, které zabraňují viru infikovat buňky.

bigstock-nhs-uk-doctor-taking-patient-b-393967853.jpg

Testování na protilátky se zase posouvá o kus dopředu.
Bigstockphoto
Zjišťování protilátek bude rychlejší a spolehlivější.

testů, které zmínění provedli u myší, vyplynulo, že neutralizovat virus všech známých variant koronaviru dokáže jen jeden jediný typ. Tomu následně přizpůsobili nový proces zjišťování protilátek, který má být nejen rychlejší, ale zejména cenově dostupnější.

Zatímco dosavadní testy vyžadují práci s živým virem, který reaguje s buňkami lidí, nový test je možné zanalyzovat v podmínkách běžné laboratoře a jeho vyhodnocení trvá několik hodin. Na trhu by se měly nové testy vyvinuté v Česku objevit už 21. září!

Co ty a názor na uznávání protilátek pro prodělaném covidu-19? Napiš nám do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články