Bělení intimních míst jako fenomén současnosti

www.pixabay.com
|
07. 02. 2018
|
Pro obyvatele asijských zemí bylo opálení vždy jistým stigmatem. I dnes je tady světlá barva kůže ceněná jako doklad, že její nositel nenese cejch práce na slunci. Posedlost „bílou“ vygradovala na maximum a žene do ordinací stovky Asiatů.

Zhruba dvanáct stovek mužů ročně pouze v Thajsku podstupuje bělení penisu. Oblíbené je i bělení konečníku, které si kromě jiných oblíbily také zahraniční pornohvězdy. A pozor – fenomén zesvětlování intimních partií dorazil také k nám a nevyhýbá se ani ženám.

Je libo světlejší konečník, vulvu nebo penis?

Vraťme se zpátky do thajského Bangkoku. Podle posledních statistik na jedné z vyhlášených bangkokských klinik podstupuje bělení penisu zhruba sto mužů měsíčně, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Během pěti procedur se odstraňuje z citlivých partií melanin a za viditelně světlejší penis pánové zaplatí v přepočtu asi čtrnáct tisíc korun. Největší zájem je o proceduru mezi muži ve věkové skupině od 22 do 55 let. Pokud si pánové proceduru nemohou dovolit čistě z finančního hlediska, mohou vyzkoušet alternativu v podobě nejrůznějších bělících krémů nebo gelů.

2.jpg

Risk, který se se zákrokem pojí, není malý.
Pixabay
Zlaté bělení zubů...

Abychom ale nezapomínali ani na dámy. Pro ty je (nejen) v Thajsku připravena speciální procedura bělení vaginy nebo stydkých pysků. Tyto intimní partie mohou změnit barvu hned z několika důvodů. Patří mezi ně přirozený proces stárnutí, infekce, následky porodu nebo časté holení. Procedury jsou realizovány na klinikách a v salonech estetické chirurgie pomocí laseru a pomocných složek s obsahem kyseliny kojicové či glykolové. Ženy a muži, kteří procedury podstoupili, sice tvrdí, že je zcela bezbolestná, my si tím ale tak jistí nejsme. Navíc riziko, které s sebou bělení nese, rozhodně není zanedbatelné.

Popáleniny a nechutné fleky

Protože je procedura bělení v Thajsku poměrně dost oblíbená, zdejší ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo pro vydání oficiálního stanoviska, ve kterém varuje, že tato procedura je nejen zbytečná, ale navíc může také přinést víc negativních než pozitivních následků. Neodborný či špatně provedený zákrok může vést k nevzhledným jizvám, popáleninám, nepěkným flekům, zánětům nebo barvě pokožky, která má do kýženého efektu pořádně daleko. Kromě vizuálních komplikací může dojít také ke zvýšení či naopak snížení citlivosti intimních partií. Takže – ruku na srdce – opravdu to stojí za takový risk?

Fenomén nebo zvrácenost – co si o bělení intimních partií myslíš ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články