7 hlavních rozdílů mezi vegetariánstvím a veganstvím

www.bigstockphoto.com
|
22. 02. 2021
|
Někoho, kdo o sobě prohlašuje, že je vegetarián nebo vegan, má ve svém blízkém okolí snad každý. Víš ale, jaký je mezi nimi rozdíl, co můžeš nabídnout vegetariánovi na návštěvě a co i veganovi? Máme pro tebe seznam 7 hlavních rozdílů mezi nimi.

Je to přitom docela jednoduché a už toho bylo napsáno hodně, protože oba způsoby stravování jsou čím dál tím rozšířenější. Pro některé masožravce je těžké pochopit vegetariána, natož pak vegana. Jaké jsou mezi nimi tedy rozdíly?

1. Vegetariáni to odstartovali

Možná tě překvapí, pokud jsi všežravec, že vegetariánství není žádný výmysl moderní doby, nýbrž jeho kořeny sahají až do starověku, kdy bylo rozšířeno v Indii a Řecku. Vycházelo z ušlechtilé myšlenky nenásilí vůči zvířatům, kterou vyznávali hlavně filozofové a členové různých náboženských skupin. Od pozdního starověku došlo v Evropě k útlumu vegetariánství a obnovy se dočkalo až během renesance. Od 19. století se rozšiřuje po celém světě.

2. Vegetariánů je podle všeho víc

Žádné sčítání vegetariánů a veganů se nekoná, ale obecně se má za to, že vegetariánů je víc než veganů, protože vegani jsou na svou stravu přísnější a odmítají jíst více produktů než vegetariáni.

3. Vegetariáni pohrdnou jen masem

Tedy lépe řečeno masem a masnými výrobky včetně želatiny a sádla. Odmítají tím zabíjení zvířat pro maso, pro lidskou obživu. Vegetariáni se taky liší svým přístupem, existuje více směrů – někdo odmítá i vejce, mléko a mléčné výrobky, někdo zase nejí jen červené maso a podobně.

bigstock-161352032.jpg

Mezi vegany a vegetariány je dost rozdílů.
bigstockphoto.com
Vegetariánovi můžeš nabídnout vajíčko. Veganovi ne.

4. Vegani nechtějí slyšet o živočišných produktech

Vegani oproti vegetariánům odmítají veškeré živočišné produkty i aditiva, která z nich pochází a o nichž často ani nepřemýšlíme, například barviva. Zároveň nepoužívají kosmetiku a drogistické výrobky testované na zvířatech, kožené produkty, věci z peří, vlny nebo hedvábí.

5. Vegani si musejí dávat sakra dobrý pozor

Z jejich přísné stravy, k níž se obracejí z etických, morálních či náboženských důvodů, plyne spousta omezení, která na první pohled nejsou patrná. Vezměme si třeba čokoládu, nezbývá jim nic jiného než si vybrat vegan čokoládu pro ně uzpůsobenou. A takových drobností je spousta.

6. Vegani bojují proti konzumu

Vegani upozorňují i na fakt, že se společnost uchyluje k nepříjemně konzumnímu způsobu života. I proto podporují například fair trade produkty, protože je těší, že za ně někdo dostal řádně zaplaceno a nedocházelo k vykořisťování tvrdě pracujících lidí. Konkrétně jde často například o kávu.

7. Vegani nepoužívají klasické kondomy

Zní to směšně? Je to ale logické. Při výrobě klasických kondomů se totiž používá mléčný protein. Naštěstí pro vegany dnes již existují kondomy na čistě přírodní bázi…

Související články