Jak nepřibrat na dovolené, a přesto si ji užít

Bigstockphoto
|
25. 07. 2021
|
Těšíme se na ni celou rok. Plánujeme, zajišťujeme, zařizujeme volno v práci, balíme a najednou je to tady! Týden či dva u moře nebo v horách, kde na naši štíhlou linii čeká nejedno lákadlo. Jak mu odolat a zbytečně nepřibrat? Poradíme!

Ruku na srdce, dámy, která z vás nikdy nehubla do plavek? Pokud máš štěstí na dobrou genetiku nebo rychlý metabolismus, tyhle řádky přeskoč. Jestli ale bojuješ s každým kilem navíc, jsou tyhle tipy oceníš. Ale neboj, dovolenou si i přesto užiješ na maximum.

Tip č. 1: Menší porce jsou základ

Nechala ses chytit do spárů all inclusive dovolených? Pak bude potřeba vynaložit maximum úsilí a snahy, aby sis kromě zážitků nepřivezla i nějaké to kilo navíc. Základem budoucího úspěchu jsou menší porce. Klidně se vydej ke švédským stolům víckrát, namísto klasických velkých talířů na hlavní chod se ale vybav menšími, třeba na dezert. Podaří se ti tak oklamat mozek i chuťové pohárky. A taky toho nesníš tolik (už jenom proto, že ti bude trapné chodit ke stolu pětkrát nebo šestkrát).

Tip č. 2: Se zeleninou nešlápneš vedle

Salátový bar je kámoš a ryba je taky kámoš! Ještě před tím, než se vrhneš na maso nebo přílohy, zaplň žaludek čerstvou zeleninou. Ta si zvláště v přímořských destinacích uchovává svou typickou chuť, vůni a zásobu vitamínů i pro tělo důležitých minerálů. Navíc opět oklameš žaludek a ten už neposkytne tolik místa pro maso nebo kalorické přílohy. Jen pozor na zálivky! Vyhni se těm krémovým a smetanovým a vyměň je za olivový olej nebo vinný či balsamikový ocet.

Tip č. 3: Neopomíjej pitný režim

U moře a na rozpálené pláži bys měla vypít o něco víc vody než normálně. A když mluvíme o vodě, rozhodně nemáme na mysli pivo nebo míchané koktejly. Ty jsou pro tvou štíhlou linii „unfriendly“, tak se jim zkus vyhýbat. Pij čistou neslazenou vodu (ideálně bez bublin) a dvě sklenice vypij také před každým jídlem. Opět žaludek maličko zaplníš a zaženeš vlčí hlad. Ale hlavně nevěř mýtům, které kolem pitného režimu panují.

Tip č. 4: Dezerty si neupírej

Honí tě mlsná a máš chuť na něco sladkého? Dezert si ani v dietě a na dovolené nemusíš odpírat. Namísto sladkých koláčků, buchet a řezů ale konzumuj výlučně čerstvé ovoce. Takové banány, hroznové víno, jablka, vodní či žlutý meloun nebo hrušky tě příjemně osvěží a ukojí chuť na sladké. Ani s nimi to ale nepřeháněj. Obsahují totiž sacharidy a ty ve větší míře tvé postavě neprospívají.

bigstock-couple-eating-at-hotel-restaur-185381023.jpg

Místo hutných koláčů si dopřej trochu ovoce.
Bigstockphoto
Existuje několik fíglů, jak zahnat chuť na sladkosti - zkus třeba ovoce, ale pozor, nesmí ho být moc.

Tip č. 5: Nezapomínej na snídaně

Abys den pořádně nastartovala, neodpírej si snídaně a pořádně se nadlábni. Vhodná jsou třeba vajíčka a zelenina. Vyvaruj se pouze přílišné konzumaci těžkého a bílého pečiva, uzenin nebo živočišných olejů. Ty rostlinné si v rozumné míře dopřát můžeš.

Tip č. 6: Zařaď do denního harmonogramu pohyb

Letíš do hotelu s animačními programy? Pak se během dne určitě budeš moct věnovat lekcím tance, sportovním aktivitám nebo míčovým hrám. Každý den do svého harmonogramu zařaď aspoň hodinu sportovní či pohybové aktivity a o váhu se nemusíš obávat.

Máš nějaké další rady nebo tipy, jak bojovat s nástrahou v podobě all inclusive stravování? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články