Zima je tady. Hlášky, které si ani letos neodpustíš

pixabay.com
|
02. 12. 2020
|
Jak praví klasik: „Na ČT1 Studio sníh. Voldánová sedí na saních. A v Praze? Kalamita jak na Sibiři. Tři centimetry sněhu a u Muzea čtyři…“ Zima je tady. Ať chceš nebo ne. Vánoce bývají na blátě, proč si teda neužít sníh až do května?

Nutno podotknout, že ne každý je ze sněhových závějí, zmrzlých nudlí u nosu a ledového větru nadšený. Pokud patříš mezi ty, které netrpělivě čekají na první jarní paprsky a kvetoucí třešně, máme pro tebe seznam vtipných hlášek, které si zaručeně ani letos neodpustíš.

„Venku je zima, že by tam nastydl i lední medvěd.“

Chudák méďa. Jak ten k tomu přijde? A co takové kafe? Na to nikdo z vás ani nepomyslel, což? Kromě toho, že venku bývá kosa „jako z nosa“, v našich zeměpisných šířkách občas panuje taková zima „i ledové kafe by se k vám domů přišlo ohřát“. Ono taky takových pět stupňů pod nulou není žádná sranda. Zvlášť když se přesouváš mezi domovem a přetopenou kanceláří, že jo?

1.jpg

V zimě je moc zima, v létě moc horko. Na podzim moc prší. Co naděláme?
pixabay.com
Zima patří na hory. Nebo radši ať není vůbec. Podle některých.

„Tolik sněhu jaktěživ nepamatuju.“

V létě jsou šílená vedra, na podzim extrémně prší. A to ještě ani nedorazila zima v plné parádě. Během té letošní napadlo (a určitě ještě napadne) tolik sněhu, jako snad ještě nikdy před tím. A určitě se ho minimálně do května nezbavíme. Řešení? Voňavý svařák a dobrá knížka. Jo, ale toho svařáku musí být fakt hodně.

„No teď po Vánocích je mi ten sníh už na prd.“

A kromě toho by měl být sníh jenom na horách, že jo? V takových městech totiž zbytečně maskuje výstavní silnice i udržované chodníky. Kromě toho může také za „voňavé“ nehody na našich podrážkách, kterých se dočkáme po cestě do obchodu nebo do práce. Mimochodem proč ještě nikoho nenapadlo přesunout Vánoce na březen? Nejenže nakoupíš dárky ve slevě a boby za pár kaček, taky je tady vysoká pravděpodobnost, že si konečně užiješ ty pravé bílé Vánoce.

„To okno je zmrzlé jak eskymácký pes.“

Na psy si během zimy vzpomínáme vůbec tak nějak častěji. A to nejen během zmíněných překvapení, ukrytých pod nánosem čerstvě napadaného prašanu. Chlupatí mazlíci se dostali do řady pranostik a vtipných hlášek, kterými se to během zimy jen hemží. Ani ty jsi určitě neunikla tradiční eskymácké předpovědi počasí. Ta pravá zima totiž nastává ve chvíli, kdy se Eskymákovi zlomí v zatáčce pes.

2.jpg

Kalamity a silničáři, to jsou ty nejpoužívanější zimní vtípky.
pixabay.com
Je jedno, jestli pojedeš autem nebo se psím spřežením. Stejně zapadneš a nedojedeš nikam.

„Fuj, je tu zima jak v řeznickém sklepě.“

Variabilně zaměň za „zima jak na Sibiři“ nebo „zima jako v psinci“. Kreativitě se ani během zimy meze nekladou. A proč si pěkně od plic neulevit, když ti za krk padá to bílé svinstvo a u nosu ti se vší parádou roste úctyhodný rampouch? Pokud máš odmala zálibu v jejich konzumaci a olizování, pro ukojení svých choutek raději zapátrej po jiném.

„Jo, silničáři jsou zase překvapení.“

Bez téhle hlášky by to prostě ani letos nešlo. Už v listopadu totiž tihle kluci ušatí pilně nacvičují zimní manévry a akrobacie. Vymýšlejí nové figury a synchronizace, doplňují zásoby soli a nemrznoucí směsi a leští čelní okna svých bouráků. To vše samozřejmě proto, aby se mohli stát s prvním sněhem neviditelní a na silnicích zcela nepostradatelní.

Znáš nějakou další hlášku, která v našem zimním výčtu chybí? Do diskuze pod článkem s ní!

Související články