Závěr TV série o Marii Terezii: Jak to bylo s Josefem II. doopravdy?

AplausIn
|
03. 01. 2022
|
Oblíbená televizní minisérie o Marii Terezii je u konce. Jak to bylo s jejím následovníkem Josefem II. ve skutečnosti?

Závěrečný díl série České televize o Marii Terezii se zaměřil na osudy jejích dětí, na kterých se císařovna v rámci sňatkové politiky vyřádila. Hlavně nad příběhem nejstaršího syna Josefa zůstává rozum stát. Co z jeho života byla ve filmu fikce a co je naopak pravdou? A jak to bylo s Josefem potom?

Pořad Marie Terezie: Pravda, nebo fikce?

Tvůrci pořadu natočili televizní sérii poctivě. Překvapivě většina děje závěrečného dílu se odehrává podle skutečných událostí. Mladý následník trůnu Josef byl k první svatbě donucen matkou. Jeho první manželka Izabela Parmská však vynikala nejen krásou, ale i inteligencí, takže se do ní Josef hned zamiloval.

Izabela ale jeho city neopětovala a údajně si opravdu začala lesbický vztah s Josefovou sestrou Marií Kristínou. V manželství Izabela asi moc šťastná nebyla, protože se proslýchá, že trpěla depresemi. Přesto se snažila být Josefovi vzornou manželkou. Pětkrát otěhotněla, z toho ale třikrát potratila a další dvě děti zemřely. Samotná Izabela pak zemřela jen tři roky od svatby.

obrazek2.jpg

Josef II. to neměl jednoduché ani s matkou.
AplausIn
Marie Terezie měla celkem 16 dětí. Dospělosti se ale dožily jen některé.

Trable Josefa II. se ženami

Josef neměl o záletech milované manželky ani ponětí a Izabelina smrt ho zdrtila. Krátce potom zemřel i jeho otec, takže se Josef stal spoluvládcem se svojí matkou. Jak už to bývá, ti dva se neshodli skoro na ničem. Marie Terezie měla pořád hlavní slovo a Josefovy reformy jí přišly až moc moderní.

Navíc Mariina touha po následovníkovi rodu a rozšíření území donutila Josefa do další svatby. Druhou manželkou se stala jeho sestřenice Marie Josefa Bavorská. Byla sice oddanou a milující ženou, ale traduje se, že to nebyla zrovna inteligentní krasavice. Josefovi se hnusila natolik, že s ní nejen nikdy neměl sex, ale dokonce se jí prý snažil vyhýbat. Párkrát před ní dokonce utekl oknem. Když tedy zemřela, stejně jako Izabela na neštovice, Josefovi to bylo natolik jedno, že jí ani nepřišel na pohřeb.

Jak to bylo s Josefem dál?

Do další svatby už císařovna svého syna nedonutila. Po její smrti Josef II. vládl ještě 10 let a konečně se pustil do plánovaných reforem. Pracoval údajně až 12 hodin denně a workoholismus nejspíš přispěl i k jeho smrti. Protože byl Josef bezdětný, vlády se po něm ujal jeho mladší bratr Leopold.

Víc informací o oblíbené sérii najdeš na Aplausin.cz.

Související články