Zásadní mýty o homosexualitě, kterým lidé kdovíproč stále věří

www.bigstockphoto.com
|
02. 09. 2019
|
Na světě jsou prý 4 % populace homosexuální. Mezi Čechy je ale podle výzkumu číslo vyšší – dosahuje téměř 7 % u mužů a skoro 12 % u žen. I přesto, že dnes můžou homosexuálové svou orientaci beztrestně projevovat, se často setkávají s nepochopením okolí.

Abychom to uvedli na pravou míru - zmíněná procenta se hlásí k neheterosexuálnímu chování, tedy k homosexualitě nebo bisexualitě. Ve společnosti ještě stále panuje řada mýtů, které rozkvetly v moderní společnosti, ale rozhodně ne v našem století. K homosexuální menšině se dnes nebojí přihlásit ani mladší ročníky, které dřív svou orientací dost trpěly a mnohdy „na tajňačku“ žily se stejným pohlavím, v silné frustraci z reality, až do pozdní dospělosti.

Z neveselé historie homosexuality

Homosexualita přitom není žádný výdobytek moderní doby, naopak. Důkazy o ní spadají už do období Babylonské říše, kde za styk se stejným pohlavím hrozila kastrace. Ve starověkém Egyptě pak byla homosexualita víceméně tolerována, v Řecku byla dokonce přijímána a mnohdy i samotným státem podporována. Kdo měl mladšího chlapce, partnera mezi 14-25 lety, byl skutečným mužem! A pro takového chlapce byla čest „dělat společnost“ staršímu.

Ve starověku, už v 5. století našeho letopočtu, kdy vzrůstal vliv křesťanství, byl stejnopohlavní styk postaven mimo zákon. Trest pro přistiženého byl fatální – šlo o upálení.

V Evropě to během středověku neměli homosexuálové jednoduché. Homosexualita byla odsuzována a trestána, ale aristokracie se jí s radostí oddávala. Konec 19. a začátek 20. století pak nebyl o moc lepší – s nástupem totalitních režimů ve světě se homosexuálové stále museli skrývat. Například Adolf Hitler měl homosexuály v hledáčku hned po židech, komunistech nebo postižených lidech. V řadách jeho pobočníků se ale homosexuální hrátky paradoxně objevovaly.

Jakmile se ale v 60. letech 20. století začala rozvíjet sexuologie a homosexualitě se věda začala věnovat z pohledu medicíny, došlo k jistému uvolnění. Tresty přestaly hrozit, nicméně homosexuálové zkrátka nebyli společensky přijímáni a nahlíželo se na ně skrz prsty, u nás až do pádu minulého režimu. I když...

bigstock-happy-gay-couple-with-rainbow-270362821.jpg

Homosexuální páry dneska mají možnost registrovaného partnerství.
Bigstockphoto
Pro homosexuála je hlavní, aby ho pochopila a přijala jeho vlastní rodina.

Plná ústa tolerance, ale v hlavě mýty

Ani dneska to nemají hoši a děvčata úplně jednoduché. Je pravda, že homosexualitu už většina lidí neodsuzuje jako něco zavrženíhodného, ale stejně se za vámi budou otáčet, když se projdete ruku v ruce s osobou stejného pohlaví po ulici, nebo se ji dokonce odvážíte na veřejnosti políbit. Podívejme se na mýty, které se za to můžou a kterým stále někteří lidé dokážou věřit i přes stanoviska odborníků.

Sexuální orientaci si můžeme zvolit

Jistě, dobrovolně se vystavují škatulkování, odsuzování nebo dokonce posměchu. Prostě se rozhodli, že na sebe nechají ostatní nahlížet skrz prsty. Ne, ne a ne! Sexualitu si člověk nevolí. Získává ji kombinací genů a faktorů působících při vývoji plodu v děloze. Hotovo dvacet.

Nedej bože, když někdo pronese, že je být gayem nebo lesbou je dneska módní… Ani bychom se nedivili, kdyby se z toho gayům a lesbičkám vařila krev v žilách.

Je to proti přírodě

Zhruba takhle reaguje spousta lidí ze starších generací. Jenže jsou na omylu. Homosexuální chování není výsadou lidské rasy, nýbrž se objevuje například mezi kachnami, labutěmi, slony, žirafami… A taky dokonce mezi roztomilými delfíny, které má každý rád.

Homosexuálové vychovají z dítěte homosexuála

O pár řádků výš píšeme, že homosexualita je vrozená. Homosexuální pár vychová homosexuální dítě jen v 1 % všech případů. V oněch 99 % nemá sexuální orientace partnerů na orientaci dítěte vliv. Navíc takové děti se odmalička učí přijímat odlišnost, jsou tolerantnější a nepodléhají tolik předsudkům.

Mimochodem – je dokázáno, že pro dítě je lepší výchova v rodině, ať už s hetero nebo homosexuálními partnery, než v ústavu. Tedy za předpokladu, že je mu dávána láska a je o něj i jinak postaráno.

Gayové a lesbičky nemívají vážné a dlouhodobé vztahy

Tak to byste se divili. Kdyby tomu tak bylo, jistě bychom neřešili registrované partnerství nebo výchovu dětí homosexuálními páry. Homosexuálové jsou lidi stejní jako heterosexuálové. Někdo vyhledává krátkodobé románky, jiný touží po pevném svazku.

Jak se na homosexualitu díváš ty?

Související články