Výroky, které se objeví v každé internetové diskuzi

www.bigstockphoto.com
|
10. 01. 2020
|
Přispívat do internetových diskuzí je pro mnoho Čechů národním sportem. Ráno zapnou počítač, uvaří poctivého turka, zapálí cigárko a jdou na věc. Pokud jsi někdy on-line diskuzemi brouzdala, stoprocentně jsi narazila na tyhle nesmrtelné hlášky.

„Může za to Okamura.“

Namísto Okamury dosaď jakéhokoli jiného politika, státníka či veřejného činitele. Ať už jde o problém s kryptoměnami, globálním oteplováním nebo prasečí chřipkou, vždycky je potřeba ukázat na někoho, kdo za to všechno může.

„Na naše děcka se sbírají víčka, a uprchlíky dotujeme.“

Situace v sociálních službách, které se snaží podporovat nemocné či mentálně nebo fyzicky znevýhodněné občany, seniory a další, se kterýma se osud příliš nemazlil, je bezútěšná. To samozřejmě všichni víme. V každé diskuzi se ale najde alespoň jeden přispěvatel, který na tento fakt poukáže. Což o to, pravdu nepochybně má, je ale potřeba tenhle smutný fakt zmiňovat v diskuzích o kůrovci nebo mistrovství světa v kuličkách?

bigstock-funny-and-crazy-man-using-a-co-91871192.jpg

Češi se rádi zapojují do internetových diskuzí.
Diskujeteme rádi a o všem. Především o tom, o čem nevíme zhola nic.

„Uprchlíci a cikáni se o porodnost postarají.“

TOP hláška v každé diskuzi o klesající porodnosti nebo přílivu nových migrantů do Evropy. Rovnou několikrát se tutově objeví také v diskuzi o dobrovolně bezdětných párech nebo trendu odkládání rodičovství na pozdější dobu.

„To z toho udělala ta Babišova média.“

Babiš už dneska vlastní kde co – od Agrofertu přes lesní závody Wotan Forest až po mediální skupinu Mafra. A právě Mafra je trnem v oku většiny pravidelných přispěvatelů v diskuzích. Pod Mafru totiž spadají třeba Lidové noviny, rádio Impuls nebo deník DNES včetně jeho internetových modifikací. A zapálení diskutující, skryti pod rouškou internetové anonymity to dávají předsedovi hnutí ANO pořádně sežrat.

„Chtěl/a bych vidět, kdo má takový plat.“

Srovnání platů napříč státy nebo profesemi je vždycky zlo. Prodavačka z Horní Dolní totiž nikdy nebude mít stejný plat jako prodavačka v našem hlavním městě. Diskutující ale opomíjejí jednu podstatnou skutečnost – výše platu je vždy udávána v hrubé či dokonce super hrubé mzdě. Navíc jde většinou o nicneříkající průměry. A ty se od reality rapidně liší. Nechápeme proto, proč takové „srovnání“ diskutující tolik znepokojuje a potřebují se o svůj vysoce cenný a fundovaný názor podělit s okolím.

„No jo, to zase vymyslel nějaký Pražák.“

Lítý boj mezi Čechy a Moraváky nebo Pražáky a Brňáky asi nikdy neskončí. Cokoli se vymňoukne v Praze, za to může „zase nějaký Čecháček“. Pro Pražáky je vše, co se nachází mimo hlavní město, vesnicí a Moraváci se důrazně ohrazují proti tomu, aby je někdo označoval za Čechy. Kocourkov jako vyšitý…

„Za komunistů bylo líp.“

O režimu, o kterém mnozí z nás slyšeli jen z vyprávění rodičů nebo učitelů se diskutuje s radostí a lehkostí. Ti, kteří ho reálně zažili, pak nemohou odpustit škody a křivdy, které na nich režim napáchal, a ti ostatní přispívají do diskuzí výše zmíněnou hláškou, kterou završí vyjádřením, že „máslo tehdy stálo osm korun“. Potřebuje tohle další komentář?

„Má pan redaktor vystudovanou alespoň základní školu?“

Všichni jsme jenom lidé a všichni děláme chyby. A kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Nebo přispěje do diskuze touhle hláškou. Stačí jedna chybějící čárka, překlep nebo vynechané písmenko a diskutující mají o zábavu na několik dlouhých hodin vystaráno. Korektorka přijde o bonusy a redaktora rovnou zastřelí. Tohle jsou přece chyby, které se nepromíjejí.

Během internetové diskuze si dovolíme sdělit více než tváří v tvář jinému člověku.

„VŠ má dneska každý ***. Pracovat rukama ale nechce nikdo.“

A nejvíc tohle heslo razí ti, kteří ke studiu na vysoké škole ani nepřičichli. Byli rádi, že úspěšně dokončili základní, nebo to dokonce dotáhli až na střední školu a do dneška mají ve vitrínce zarámované maturitní vysvědčení „za šestnáct“. Jasně, není vysoká jako vysoká. Některou uděláš s prstem v nejrůznějších tělních otvorech, u jiné se musíš setsakra snažit, abys ten podělaný papír a dvě či tři písmenka před nebo za jménem získala.

 „Ať žije svoboda slova a demokracie, admine.“

Svoboda slova a demokracie? To v internetových diskuzích nehrozí. Ban tady dostaneš za kde co – rasovou nebo náboženskou nesnášenlivost, antisemitistické výroky nebo jednoduše za to, když pošleš toho „de*ila Nováka, kterej určitě volil ó-dé-esku“ zaslouženě do zádele.

„Proč je diskuze u cikánů zablokovaná?“

Proč asi? Protože by si v ní honili ego nejrůznější sociální a etnické skupiny. Admin by nevěděl, co a koho blokovat dříve, jestli výroky o parazitech nebo urážky gádžů, a tak by si to šel asi na konci směny zaslouženě „hodit“. Kdyby tak chudák věděl, že diskuze k zablokovanému tématu se naplno rozhoří pod článkem o menstruačních kalíšcích

„Tady to je zase jeden odborník vedle druhého.“

Ať už roznášíme letáky, pečeme po nocích housky nebo sedíme na vysokých manažerských postech, nebojíme se vyjadřovat ke globálnímu oteplování, kvantové fyzice, hokejovému zápasu národního týmu či politické situaci. Na výše uvedenou hlášku mnozí diskutující zareagují rezignujícím: „No jo, po bitvě je každý generál“. A o to přece jde.

Chybí ti ve výše uvedeném výčtu nějaká další hláška, se kterou se v internetových diskuzích dennodenně setkáváš? Napiš nám ji do diskuze pod článek!

Související články