S testováním dětí ve školách někteří rodiče stále nesouhlasí

Bigstockphoto
|
19. 04. 2021
|
Koronavirus tu s námi ještě pořád je. A dokud nebudeme proočkovaní, tak nás bude dál trápit. Aspoň se na tom tedy shodují odborníci.

Právě očkování proti onemocnění covid-19 má zajistit, aby lidé, kteří onemocní, neměli vážný průběh a nemocniční péči potřebovali jen minimálně. S koncem krize, která trápila snad všechny nemocnice u nás, budeme moct začít zase (relativně) normálně žít.

Jedním ze způsobů, jak se vláda rozhodla bojovat proti šíření koronaviru, dokud k proočkování populace dojde, je testování dětí ve školách. To ale zdržuje a dětem nemusí být příjemné. Proto se někteří rodiče bouří.

Jsou doma, ale na výuku nemají nárok

Děti, které neprochází testováním, jak vláda nařídila, nemůžou do školy, kam se nejspíš většina z nich po dlouhé pauze i těšila. Dohoda zní, že sice nebudou mít neomluvené hodiny, jak se o tom původně uvažovalo, ale zároveň už nemají nárok na distanční výuku.

Další nevzdělávání by ale do budoucna mohlo znamenat velký problém a my tak nějak nechápeme, že je rodičům milejší nechat děti zaostávat doma než je jako většina rodičů nechat pravidelně otestovat. Naštěstí se aspoň snaží školy, když ne rodiče – žákům třeba posílají domácí úkoly.

bigstock-coronavirus-school-closures-an-359531845.jpg

Školy se snaží místo rodičů a dětem aspoň posílají úkoly.
Bigstockphoto
Na distanční výuku nemají děti, které nejsou otestované, nárok.

Testy zdaleka neodhalují všechno

Jedním z argumentů proti pravidelnému testování dětí je třeba i to, že testy u nich mají velmi nízký záchyt – často se mluví zhruba o 20 %. Odborníci se ale shodují mimo jiné na tom, že je lepší nízký záchyt než žádný. Ministr školství Robert Plaga by taky radši ve školách viděl spolehlivější PCR testy, problémem je ale omezená kapacita laboratoří, jež by je musely vyhodnocovat.

Rodiče to mnohdy nesou hůř než děti

Zatímco děti se vyjadřují tak, že je testování spíš lechtá, než bolí, někteří rodiče jsou proti tomu, aby k testování vůbec docházelo. Nám to ale přijde spíš jak vzdor za každou cenu. Vzdor naštvaných lidí vládě. Ale co zdravotníci, kteří to nakonec oddřou?

Navíc můžou dítě v krajním případě vybavit testem, který se provádí díky vzorku odevzdanému ze slin. Teď je ve hře ještě varianta, že se bude v budoucnu odebírat vzorek slin od všech žáků ve třídě, provede se PCR test, a pokud vyjde pozitivní, teprve pak se budou muset testovat děti zvlášť.

Jak se na testování dětí ve školách díváš ty? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články