Nalaď se pozitivně: Další nálož zpráv, které tě nakopnou

bigstockphoto.com
|
03. 12. 2020
|
Leze ti takhle podivná doba krkem? A co takhle začít namísto počtu nakažených nebo zemřelých s covidem sledovat to pozitivní, co se děje v naší a zahraniční kotlině? Máme pro tebe další nálož pozitivních zpráv, které ti vykouzlí úsměv na tváři!

Centrum Prahy bude do dvou let bez neekologických náklaďáků

Nové nařízení, které by mělo v centru Prahy platit od roku 2020, má za cíl zkvalitnit pražské ovzduší a omezit negativní vliv nákladní dopravy. Dosáhnout toho chce zákazem vjezdu nákladních automobilů, které nesplňují emisní normu EURO 6 do historického centra Prahy.

Ačkoli ovzduší v centru Prahy nepatří k nejhorším (ba dokonce naopak – za Berlínem je Praha hned druhá!), město se snaží snížit počet aut v historickém centru už od roku 1999. Tehdy byl do centra omezen vjezd autobusů a nákladních aut nad 3,5 tuny.

Skotsko ženám poskytne menstruační potřeby zdarma

Skotsko je první zemí na světě, která ženám poskytne menstruační potřeby zdarma! Informovala o tom skotská poslankyně Monica Lennon, které se zákon podařilo prosadit. Součástí nové legislativy je i povinnost pro školy, úřady a další veřejné budovy poskytovat veřejnosti vložky a tampony bezpaltně. Zajímavostí je, že spousta barů a restaurací tyto potřeby umisťovala na toalety zdarma, aniž by to bylo součástí legislativy.

Obchodní řetězec zavádí ekologické sáčky

O tom, že plast je obrovský celosvětový problém asi není třeba příliš diskutovat. Stále více obchodních řetězců se proto snaží eliminovat množství plastového zboží a odpadu a nahrazovat ho ekologickými a znovupoužitelnými variantami. Mezi obchodní řetězce používající ekologické sáčky se nyní řadí nově i BILLA. Takzvané resáčky jsou z 80 procent vyrobené z recyklovaného plastu a zákazníci je mohou použít například k balení ovoce nebo zeleniny.

bigstock-covid-positive-young-woman-365465911.jpg

Nenech se rozhodit jen špatnými zprávami. Jsou tu i ty dobré!
bigstockphoto.com
Koronavirus je sice všude, ale nesmíme se mu poddat!

V olomoucké ZOO se narodilo mládě velbloudí babičce

Velbloudi se dožívají zhruba třiceti let. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého, pokud by jeden z nich, konkrétně velbloudí babička z olomoucké ZOO, ve svých úctyhodných 25 letech nepřivedla na svět mládě. Narození malého samečka Eliota proto bylo pro zaměstnavatele ZOO pochopitelným překvapením. Mládě se narodilo zdravé a právě včas. Starosti ale ošetřovatelům zprvu dělala matka Eliška, která se v prvních třech dnech Eliotovi příliš nevěnovala. Teď už si ale mládě hlídá a krmí ho bez lidské pomoci.

V Podyjí se narodila čtyři mláďata divokých koní

Národní park Podyjí je domovem divokých koní, kterým se tady nebývale daří. Tuhle skutečnost potvrzují i čtyři nové přírůstky. Narodily se ve dvou stádech, která třetí sezónu pomáhají v Národním parku Podyjí na Znojemsku se spásáním trávy na vřesovištích bohatých na vzácné druhy květin, motýlů a dalších organismů. Koně okusují také ostružiny nebo náletové keře, kterými by jinak místa zarostla.

Psycholog na telefonu pro každého a zdarma

Zvednout sluchátko a mít si vždycky s kým popovídat není v dnešní uspěchané době samozřejmost. To si ostatně dost dobře uvědomoval i dobrovolnický tým České asociace pro psychoterapii, který během koronavirové pandemie přišel s několika zajímavými projekty.

Jedním z nich je i Terapeutická linka Sluchátko, prostřednictvím které dobrovolníci složení z 37 psychoterapeutů, 11 supervizorů a 6 organizátorů nabízí přímou psychoterapeutickou pomoc na telefonu nebo vyhledání vhodného terapeuta blízko místa bydliště. Linka je určena všem, kteří si nevědí rady s tíživou životní situací.

Máš pro nás další pozitivní zprávu, o kterou by se byla škoda nepodělit? Dej nám o ní vědět v diskuzi pod článkem!

Související články