Mladí mají novou úchylku. Navzájem si olizují oční bulvy

www.bigstockphoto.com
|
15. 09. 2018
|
Vzpomínáš si ještě na svá pubertální léta? Hlavu jsme měli v jednom ohni z toho překrásného spolužáka nebo dokonalé spolužačky z vedlejší třídy, tajně jsme kouřili za školou a vrcholem všeho byla hra na pravdu nebo klasická flaška.

Dnešní mladí posunují hranice. Kromě toho, že si v minulých letech oblíbili hru Modrá velryba, zacházejí ještě dál. V mnoha zemích (a Česko rozhodně není výjimkou) se rozmáhá nová praktika a zábava.

Je jí olizování očních bulev, kterým si partneři navzájem vyjadřují náklonost. Nejenže je takhle praktika nechutná, podle odborníků může být také pekelně nebezpečná.

Japonsko jako průkopník

Videa, v nichž si mladí navzájem olizují oční bulvy, se šíří světem internetu. Podle deníku The Guardian se tato bizarnost nedávno stala módní v Japonsku. Podle všeho za tímhle fenoménem údajně stojí klip hudební skupiny Born k písni Spiral Lie, jenž obsahuje detailní záběry olizování očí.

Jedna z japonských webových stránek uvedla, že úchylka se týká především žáků druhého stupně základních škol. Pozadu nezůstávají ale ani ti výrazně mladší nebo naopak starší. Není výjimkou, že se ve třídě sejde rovnou několik žáků, kteří mají jedno oko kvůli infekci zakryté klapkou.

bigstock-halloween-spooky-jelly-eye-in-231392665.jpg

USA nezůstávají pozadu

Jak už to s podobnými videi a praktikami bývá, po světě se šíří raketovou rychlostí. Bylo proto jen otázkou času, kdy úchylka zaznamená ohlas také v Americe. Jedna z redaktorek plátku Huffington Post Andy Campbellová se olizování očí rozhodla vyzkoušet na vlastní kůži. Nebo spíš na vlastní oko. Podle jejích slov nejde o nic se sexuálním podtextem, na druhou stranu sama uznává, že si musí být člověk s tím druhým opravdu blízký.

Nebezpečná úchylka

Lékaři před touhle netradiční praktikou varují. Olizování očí může vést k závažným problémům a komplikacím. Výjimkou nejsou záněty očí nebo odřenina rohovky. Podle některých oftalmologů hrozí také záněty spojivek, v nejhorším případě i slepota. Riziko existuje i v případě, kdy jeden z páru konzumuje potravu s kořením a poté si nevypláchne pusu. Bolest na sebe nenechá dlouho čekat.

Ve světě si za olizování očí nechávají platit

Například v bosenském Crnjevu existuje sedmdesátiletá žena, která místní léčí tím, že jim olizuje oční bulvy. Ti jí za to královsky platí. A co všechno jistá Hava Celebic dokáže? Z oka prý dostane nejen smítka, ale svým jazykem umí údajně vyléčit i zánět spojivek a další oční infekce. Jak samotný zákrok probíhá? Před jeho vykonáním si stařenka vypláchne ústa alkoholem a jde na věc.

Bizarní léčbě se žena věnuje už více než 10 let. Kromě místních za ní jezdí lidé z celého světa. Za jedno líznutí si účtuje 270 korun, ale těm, kteří si proceduru nemohou dovolit zaplatit, uděluje i výjimku. Stěžuje si pouze na jedno – své umění prý nemá komu předat. Jejím dětem se totiž představa, že někomu olizují oční bulvu, hnusí.

Co si o olizování očí myslíš ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články