Co je zavěšená káva? Někdy to vyzkoušej!

Shutterstock
|
05. 08. 2023
|
Možná už sis ji objednala, možná ještě ne. U nás tahle tradice zatím moc nefrčí, ale není důvod, proč by se to nemohlo změnit. Jde jednoduše o to, že v kavárně objednáš kávu pro sebe… A druhou pro někoho, kdo na ni nemá.

Nemusíš cestou do kavárny odlovit zjevně chudého nebo bezdomovce. Je to mnohem jednodušší. Jakmile si v kavárně objednáš, ať už jen kafe, nebo cokoli dalšího, zalov hlouběji v peněžence a zaplať o jedno kafe víc. Obsluha si pak na tabuli udělá čárku, dá drobné do speciální kasičky nebo si jakkoli poznamená, že ono kafe už je zaplacené. Jakmile pak přijde někdo, kdo by si ho rád dal, ale nemá na něj, prostě ho dostane.

Existují praktičtější věci, ale…

Možná už namítáš, že lidi, kteří mají v kapse pár korun, touží po jiných, praktičtějších věcech, než je kafe. Jenže to je právě to – zavěšená káva je symbol od hlavy až k patě. Jaké pocity v tobě vyvolává to, že můžeš přijít do kavárny, někdo tě obslouží a na konci toho všeho je potěšení v podobě dobré kávy? Příjemné, že? Tak je nech vyvolat taky v jiných lidech, kteří musejí ty drobné z kapsy vylovit spíš na suché rohlíky. V zimě jde navíc o příjemné zahřátí.

shutterstock_1676924308.jpg

Zavěšená káva je skvělý způsob, jak někomu udělat radost.
Shutterstock
Myšlenka zavěšené kávy pochází z Itálie. U nás zatím moc rozšířená není, ale zkusit se to musí!

Symbol z Itálie, kávové velmoci

Za tímhle vším hledej Italy. Ti kávu zbožňují, dělají ji výborně a ještě se ji snaží už dlouho dostat ke všem – prostřednictvím moka konvičky do domácností, prostřednictvím zavěšené kávy k lidem, kteří by si ji jinak nevychutnali. Celé to vzniklo krátce po 2. světové válce v Neapoli. Původně si pro zavěšenou kávu chodili veteráni z války, kteří se teda rozhodně neměli kdovíjak.

Postupem času se úmysl rozšířil i do jiných evropských zemí, ale bohužel se od něj pak zase pomalu upouštělo. Novou vlnu začal zažívat hned po přelomu tisíciletí, ale k nám se bohužel dostává jen velmi pozvolna a najdeme ho spíš zatím v pražských kavárnách, ale i v některých větších městech. Podniky, kde se sociálně slabšími počítají, se po celém světě rozrůstají a někde můžeš potřebnému zaplatit i jídlo, když chceš.  

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články