5 podzimních tipů, kam na dovolenou na kole po Evropě mezi vinicemi

Komerční článek
|
18. 09. 2018
|
Skleničky cinkají, v barevném přílivu podzimního listí zapadají líně zaparkovaná kola a lidské úsměvy patří této nádherné teplé noci. Který vinný kraj bys měla s kámoškami na toulkách Evropou ochutnat? To se dozvíš právě teď!

Spojení dobrého vína a nevšedních cyklistických tras je zase o krapet jiná zábava a dovolená, než kdybyste společně jen flákly „šunky do písku“, znuděně civěly kolem a grilovaly se do červena, v tom lepším případě. Protože, Kočky, podzim bude nádherný. Cítíme to v drápcích!

Rozhodly jsme se ti ukázat, kde magie hroznů a pevně držených řídítek bublá v evropském zeměpisném kotli právě teď nejsilněji. Společně s cyklistickou „kočkou“ Markétou Lomskou (mrkni taky na prima rozhovor s Markétou na portálu Cestovinky.cz) z rodinné a nevšední cestovní kanceláře Extrem Tour, jsme vybíraly místa podle síly tradice vinařství a zajímavých příležitostí pro cyklovýlety. Mimochodem na podzim se s nimi můžeš za vínem na kole vydat třeba na Elbu nebo do Portugalska.

Alsasko

alsasko.jpg


Bigstock

Severovýchod Francie má silnou franko-germánskou historii. Ta se odráží nejen v kultuře a umění (středověké hrady a specifická městská architektura), ale samozřejmě i ve vínech.

Alsasko je jediným francouzským vinařským prostředím, kde rostou významné odrůdy hroznů Riesling (asi zde nejvíce oblíbené a známé díky svému citrusovému a medovému podtónu). Určitě si nech donést sklenku Sylvaneru (Sylvánské zelené, kterým se i často otevírají degustace v tomto kraji) a Gewürtztramineru (výtečný Tramín kořenný s exotickým nádechem).

Bílá odrůdová vína tvoří 90 % produkce kraje, ale to neznamená, že červená vína zde nenajdete,“ říká Markéta z Extrem Tour. Najdete je a jsou většinou z Pinot Noir (Rulandské modré), akorát v Alsasku je to „lehčí“ chuťová varianta než v jejich domovském Burgundsku.  

Nejlepší cyklo tip: Trasa Štrasburk - Colmar - Mulhouse je nádhernou a dobře známou vinnou stezkou Alsaského kraje. Přírodní park Vogézy ti bude příjemným společníkem cestě při šlapání.

Tip pro další hladové poznání: https://www.euro.cz/light/alsaska-vinna-stezka-170-kilometru-radosti-1320923
 

Burgundsko

burgundsko.jpg

Tady se vínu přálo už za dob cisterciáckých opatství. A přeje se mu i dnes, navíc výhradními majiteli vinic jsou stále „domácí“ ajsou na to jaksepatří hrdí. V jiných krajích Francie už je totiž docela běžné, že majitel je cizinec.

Ale neboj, do hlavy jim ta vinná pýcha nestoupla, burgundští vinaři jsou známí svým veselím a vřelým pohostinstvím. Takže sesednout z kola a polaskat chuťové pohárky zdejším vybraným vínem je tak snadné. Trochu je podezíráme, že se v něm snad i koupou, jinak to není možné, kolik ho tady mají.

Kdybys chtěla znát to tajemství burgundského vína, tak… Vinař pozdvihne sklenku k nebi a zašveholí tajuplné slůvko terroir. Jde o to, že tím Burgunďané chtějí říct, že kombinací půdy a klimatu se tvoří ta ve světě vysoce ceněná osobnost daného vína (hlavně odrůd z Pinot Noir a Chardonnay).

Nejlepší cyklo tip: A kde ochutnat ta nej vína v kraji a zároveň si užít radosti z větru, který ti bude vát do kštice při pilném šlapání? „Vyjížďka po Cote-d’Or neboli zlatých svazích bude to pravé ořechové,“ radí Markéta. A do to-do listu si zapiš „povinně ochutnat, vše co teče v městě Beaune“. Jde o krajskou vinnou Mekku.

Tip pro další hladové poznání: http://www.podkorkem.cz/burgundsko-a-jeho-vina/
 

Elba

elba.jpg


Bigstock

Napoleon prý řekl, že „obyvatelé Elby jsou silní a zdraví díky svému vínu“. No, něco na tom bude, protože velkou díru do světa z tohoto oblíbeného italského ostrova mocně odšpuntovala bílá odrůda Ansonica se zářivě žlutou barvou s aromatem nasládlého tropického ovoce.

Za bílé si zde určitě ještě musíš koštnout i Muscat. A pokud máš ráda i červené, zkus Aleatico, které překvapí příjemnou třešňovou chutí. Mezi další vysoce ceněné skvosty patří třeba Rosso dell’Elba či dezertní Moscato dell’Elba.

Na severozápadě od nejvyššího místa ostrovu Monte Capanne se nachází oblast Sant’ Andrea, kde se od starověku tradičně vyrábějí znamenité likéry. Zkus sladká pokušení jménem Limoncino a Arancino. 

Nejlepší cyklo tip: Když za prvotřídním vínem, tak to bude trasa vedoucí na venkovské šlechtické panství La Chiusa di Magazzin. A pak se samozřejmě k prima výletu nabízí již zmíněná Monte Capanne. „A nevynechat záliv Biodola s největší písečnou pláží na ostrově,“ usmívá se Markéta.

Tip pro další hladové poznání: https://www.tripadvisor.cz/Attractions-g202314-Activities-c36-Elba_Island_Province_of_Livorno_Tuscany.html

Vipavské kotliny

vipavske_kotliny.jpg


Bigstock


Naši vzdálení slovinští bratři mají na jihozápadu – mezi Středozemním mořem a Lublaní - vinný amalgam světového lesku. A tenhle zelený amalgam jménem Vipavské údolí je protkán nepřeberným množstvím vinařských vesnic, burácejícími řekami, roklinami a jeskyněmi Slovinského krasu (Škocjanské a Postojnské jsou vyhlášené). 

A co se tady dá popíjet? Vipava je dost dobře známá pro Zelen a Pinelu – suché bílé. Zelen je trochu mohutnější a žluté barvy s ovocným tónem hrušek a Pinela má výraznou květinovou a ovocnou vůni. Obě patří k chráněným odrůdám.

A další výhoda místa? Masovou turistiku tady místní neznají (na to, že to tady funguje už od časů římského císařství), takže skutečně parádní tip na výlet za poznáním neotřelého vína

Nejlepší cyklo tip: Vinařská stezka Horního Vipavského údolí. Poté si zapamatuj název Vipavski Kriz – městečko na kopci s naprosto úchvatnými výhledy do celého údolí.

Tip pro další hladové poznání: https://www.novinky.cz/cestovani/418005-slovinske-primori-ma-nadech-italie-zvlastnosti-je-oranzove-vino.html

 

Údolí řeky Douro

douro.jpg


Bigstock

Sever Portugalska, to je oblast údolí řeky Douro (dlouhé skoro na 900 km) lemované vinicemi a sklípky proslaveného portského vína. Víš, že jde o vinařskou oblast, která je jednou z nejdelších na Pyrenejském poloostrově? Vinic je po obou stranách řeky fakt jako včel v úlu a rozkládají se na úzkých skalnatých terasách, které připomínají schody vedoucí až k řece (patří pod UNESCO).

Svůj domov zde mají například známé mezinárodní odrůdy pro stolní vína, jako je Cabernet Sauvignon, Sauvignon a Gewürtztraminer. Celkově je to něco přes 500 pěstovaných odrůd. Z domácích odrůd to jsou třeba Touriga Franca (hl. odrůda pro portské víno), Tinta Barroca nebo Touriga Nacional (taktéž důležitá odrůda pro portské víno).

Všude z atmosféry můžete snadno vycítit, že „vínem, zde i dýchají“, vždyť jde také o třetí nejstarší chráněný vinařský region (další jsou Tokaji v Maďarsku a Chianti v Itálii).

Nejlepší cyklo tip: „K oceánu i do hor, všude je to podnětné k nějakému výletu,“ přemýšlí nahlas Markéta. Castelo Rodrigo – vesnice z 12. století s olivovými háji a vinicemi je jako dokonalá ukázka zdejší krásy. A abychom nezapomněly na městský mumraj!Vydej se taky do ústí řeky Douro, kde je kosmopolitní Porto.  

Tip pro další hladové poznání: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1053034673-putovani-za-vinem-ii/203327273180011-porto-douro/

Související články