10 věcí, které na dovolené dělají jenom Češi

www.bigstockphoto.com
|
12. 07. 2018
|
Těšíme se na to všichni – pár dnů volna v Čechách anebo zahraničí, sladké nicnedělání, lenošení u moře nebo přehrady, kempování, stanování a bůhvíco ještě. Prostě zasloužená dovolená. Co nám ji ale dokáže pokazit, jsou nevychovaní Češi.

Existuje 10 specifických věcí, které dělají na dovolené jenom oni. Poznáváte se? Pak je potřeba se nad sebou trošku (nebo klidně víc) zamyslet. Přesně kvůli takovým se nám ve světě pošklebují. Co tedy Češi dělají, ale dělat by(chom) neměli?

1. Nosí ponožky v sandálech

Je to nevzhledné, nechutné a nehygienické. Kdo se má na ta rosolovitá lýtka a křivé prsty lezoucí ze sandálů dívat? Když už si teda nemůžete pomoct, vyrazte před dovolenou na pedikúru a ponožky (alespoň ty, které jste si chtěli vzít do sandálů, aby ta hrůza nebyla vidět) nechte doma

2. Nepoužívají deodoranty

Uznáváme, že tohle je problém zejména osob cestujících v MHD, ty se však svého stylu nevzdávají ani na dovolené. Víte, proč se o Češích říká, že smrdí? Ano, přesně kvůli vám! Za celou redakci a všechny spolucestující a místní, kteří nechtějí vaše výpary čichat, prosíme: Používejte deodoranty a nezapomínejte na pravidelnou hygienu! Není nic horšího než smradlavý, opilý a propocený Čech, který vedle vás usedne u oběda nebo u večeře.

3. Jsou nenažraní

Ano, bavíme se zase o vás – těch, kteří celý rok škudlí na dovolenou s all inclusive a myslí si, že „za ty prachy“ musí vyluxovat švédské stoly do posledního chlebíčku. O alkoholu na baru ani nemluvě! Uvědomte si, že jídlo je tam pro všechny a váš žaludek má jistá omezení. Nabrat si plné talíře a nechat polovinu na stole je prostě nevhodné a neslušné.

4. Rezervují si místa na pláži

Tak za tohle to byste zasloužili pořádných pár facek. Natáhnout si budík na šestou ráno, sbalit ručníky, osušky pro celou rodinu a po cestě nabrat hromadu kamení – to je specialita pouze Čechů. Rezervovat si místo na pláži nebo na lehátku u bazénu (a u baru, samozřejmě) je vrchol nevychovanosti. Tím spíš, pokud se opět odeberete dospat ranní vstávačku a na ručníku se objevíte těsně před obědem.

5. Vozí si vlastní jídlo

Je nám jasné, že na dovolenou v Chorvatsku šetříte celý rok, proč s sebou ale taháte paštiky, zavařené jídlo, řízky a basu piv? To vážně nestojíte o to, ochutnat místní pokrmy? Jasně, nejsou za dvě pětky, na druhou stranu jste tady jenom jednou za rok!

6.  Nezvládnou ukočírovat vlastní dítě

Ne, celá pláž opravdu není vyčleněná vám a vašim třem potomkům, kteří po sobě (a ostatních) hází písek, kamínky nebo havěť z moře vytaženou. Nikdo také není zvědavý na to, že Anička si i přes varování matky píchla do nohy ježka nebo rozkopla palec o korál. Pamatujte – svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

7. Neustále na sebe pokřikují

„Heleeee, Frantooo, nečum jí pořád na ten zadek!“ „Aničko, pojď z té vody a sněz si řízek!“ „Ježiš, Máňo, to pivo je nějaké ředěné.“ A spousta dalších výroků, které musíte své drahé polovičce sdělit pořádně nahlas. Je na pláži ještě někdo, kdo neslyšel historku o tom, jak Anička šlápla na ježka? Uvědomte si, že třeba v Chorvatsku vám moc dobře rozumí a ti, kteří dělají, že ne, nechtějí být rušeni vašimi vokály.

bigstock-croatia-pag-island-july-227833717.jpg

Na dovolené nejste sami, tak se podle toho chovejte.
Bigstockphoto
Uječené nevychované dítě může být otravnější než mejdan pro mládež táhnoucí se do páté ranní.

8. Nenechávají dýško

Mají to přece královsky zaplacený, tak proč bychom ještě v restauraci nebo na baru měli nechávat spropitné? „Už tak je všechno drahý, Máňo, a já nejsem Rothschild!“ Nechávat spropitné je ale slušnost. Jeho ideální výše činí 10-15 % z útraty.

9. Tleskají v letadle

Češi se obecně dělí na dva tábory – na ty, kteří v letadle po přistání zvesela tleskají, a ty, kteří se za ně stydí. Pokud se řadíte do té první skupiny, pak je něco špatně. Nebo pekaři tleskáte za to, že vám upeče housky a potleskem odměníte pošťáka, který vám přinesl dopis (i když ten by si to vzhledem k situaci se zásilkami vážně zasloužil). Nejenže vás piloti neslyší, ale žádný jiný národ kromě Čechů prostě netleská. A ještě k tomu letadlu – výstup z něj rozhodně neurychlíte tím, že se postavíte do uličky!

10. Na cizince mluví česky

A hrozně se diví, že jim nerozumí. Pokud je vaší oblíbenou destinací Chorvatsko, pak vezměte jed na to, že vám rozumí, ale předstírají opak. Co takhle si osvojit alespoň pár chorvatských slovíček? Dobre jutro, hvala nebo molim snad není nad vaše síly.

Co vytáčí na Češích na dovolené tebe? Poděl se o to s námi v diskuzi pod článkem!

Související články