Ty nejlepší věci, které můžeš dělat jenom na podzim

www.bigstockphoto.com
|
22. 10. 2020
|
Podzim udeřil v plné síle a mnohé začíná přepadat typická „depka“. Co dělat během chladných a deštivých dnů? Kam vyrazit, když se na malou chvíli ukáže zubaté sluníčko? Odpovědi na tyto otázky jsou součástí následujících řádků.

Oktoberfest

Největší pivní festival na světě každoročně láká do Mnichova milióny lidí z celého světa. Pivní svátek, během kterého můžeš ochutnat nespočet pivních speciálů, je nesmírně populární, přesto však poměrně finančně nákladnou událostí.

Vždyť cena za jeden „tuplák“ se tady šplhá bezmála ke třem stovkám (zhruba 11 eur), což rozhodně není málo. Naštěstí existují alternativy v podobě českých Oktoberfestů, kde jsou ceny přece jen o něco málo přívětivější. Mimochodem - víš, proč si pravidelně dopřát pivo?

Zajímavá fakta o mnichovském Oktoberfestu:

  • Každý rok sem míří kolem šesti miliónů návštěvníků z celého světa.
  • Festival trvá 16 dní.
  • Třetina roční produkce bavorských pivovarů je spotřebována během dvou týdnů festivalu.
  • Na festivalu je zaměstnáno 12 000 osob. Z toho 1 600 tvoří jen číšníci.
  • Sednout si můžeš na některé ze sto tisíc míst k sezení.
  • Během festivalu se sní zhruba 880 pečených volů, 219 000 párků a 460 000 pečených kuřat.

bigstock-snack-to-beer-bavarian-sausag-243862840.jpg

Nemáš na Mnichov finance? Vydej se na některou z českých pivních slavností!
Na tradiční německou akci asi nemůže vyrazit každý. Naštěstí jsou i u nás alternativy.

Pouštění draka

Tahle zábava není jenom pro malé. Skvěle se u pouštění draka pobaví i velcí. Koupit si ho samozřejmě můžeš v každém lepším papírnictví, dokonce se na podzim okolo vytížených cest namísto prodejců borůvek a dalších plodin, objevují „speciálky“ s pestrobarevnými draky. Od věci ale není ani to, když si draka vlastnoručně vyrobíš. Jednoduché to nebude, pokud si ale rozumíš s metrem, tužkou a lepidlem, výsledek bude stát za to.

Ochutnávka burčáku

Zkvašený mošt z vinných hroznů je dobrota, které bychom měli údajně vypít tolik, kolik máme krve. To by ale museli k lahvím burčáku přibalovat i toaletní papír. Tuhle věhlasnou pochoutku můžeš zkusit jen jednou ročně a teď je ideální příležitost. Navíc ochutnávka burčáku je obvykle spojena s nějakou slavností nebo festivalem – ideální příležitost pro seznámení.

Doplnění knihovny a četba

Venku je deštivo a pošmourno. Ty sedíš v oblíbené lenošce zachumlaná do deky. V jedné ruce horký čaj a v druhé oblíbená kniha. Dokážeš si představit lépe strávené odpoledne nebo večer? Pokud tvoje knihovna zeje prázdnotou, je nejvyšší čas na její doplnění. Podzimní slevy v knihkupectví jsou jako každý rok výrazné. Navíc můžeš využít mezinárodního dne dopravy zdarma nebo oblíbené akce Black Friday.

Fotografování, co má styl

Venku to samozřejmě už není na pózování v plavkách nebo chytání bronzu, když ale přece jen vyleze sluníčko, o pohádkové scenérie není nouze. Barevné listí všude, kam se podíváš, doslova vybízí k pořízení atraktivních pestrobarevných fotografií.

Co takhle změnit letní profilovku na Facebooku za tu pořízenou uprostřed barevného lesa? Mnohem lepší než se za pár měsíců fotit ve sněhové závěji s připlácnutou čepicí a v obří péřové bundě.

bigstock-girl-in-autumn-orange-hat-on-l-21174671.jpg

Přečti si pěknou knížku, vydej se za kulturou nebo delikatesami.
Užij si letos podzim naplno!

Cvičení

Že jsi pro samé vedro nevytáhla během léta paty z domu? Takové běhání ve 30 °C není pro každého. Naštěstí se během podzimu teploty umoudřily, tak se do toho můžeš pustit. Nejenže do těla dostaneš tolik potřebné endorfiny, ale taky se připravíš na sezónu plnou cukroví, chlebíčků a smažených specialit.

Pozdní dovolená

Přepadá tě podzimní depka? Co takhle sbalit kufr, vychytat nějakou last minute akci a vydat se za letními aktivitami? Třeba Dubaj, Egypt, Kanárské ostrovy nebo Maroko je ideální navštívit na sklonku letní nebo během začátku podzimní sezóny. Nachytáš bronz, pořídit super fotky a ještě si skvěle odpočineš u bazénů, šumícího moře a míchaných drinků. Ceny podzimních zájezdů jsou navíc opravdu výhodné.

Máš nějaké další tipy, jak si užít podzim? Dej nám vědět do diskuze pod článek.

Související články