Roter Hahn: 6 historických statků, které stojí za to navštívit!

redakce
Komerční článek
|
22. 10. 2019
|
Jižní Tyrolsko – země s italským entuziasmem a selskou tradicí. Poznejte díky sdružení farem Roter Hahn (v překladu Červený Kohout) kouzlo a původ této neobyčejné země. Více než 1700 farem vás pohostí a předá nové vědomosti o jejich původu a historii.

Roter Hahn vytipoval šest historických statků, kde stojí za to seznámit se s minulostí nejen tyrolských pánů, ale třeba i těch českých. Roter Hahn má ve své nabídce statky specializované na chov dobytka, pěstování vína či ovoce a zeleniny. Hosté zde najdou celoroční rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness.

Sdružení farem Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Sdružení pravidelně hodnotí kvalitu všech 1700 farem, kterou musí splňovat, aby byly jeho součástí. Každá farma je výjimečná v jiné oblasti, kde se hospodáři starají, o nové zážitky svých hostů. Oblíbené farmy nabízí alpské wellness, své vinohrady, vlastní absolutní produkci potravin (maso, vejce, ovoce, zelenina,..) a lyžařská střediska. K tomu je velká část statků ryze původních a jejich počátky sahají až do středověku. Prozkoumejte různorodé statky a nechejte se unášet pohádkovou atmosféru. Níže vybrané farmy jsou opravdovým skvostem Jižního Tyrolska, kde zakusíte ten pravý pocit selského života. Citlivě zrekonstruované interiéry vám poskytnout tu největší míru pohodlí. Vstupte do světa, kde se moderní komfort snoubí s tradicí a propojte dva neslučitelné světy.

1. Ansitz Schloss Gravetsch ve Villanders 

Pevné kořeny rodiny Puppů v prostorách této historické farmy sahají až do roku 1902, kdy tento památkově chráněný statek koupil Georg Pupp po svém návratu z Ameriky. Počátky tohoto statku – zámku s výhledem na Dolomity sahají až do roku 1150. Téměř až do roku 1990 zde přebývalo několik šlechtických rodů včetně pánů Villiandrů. Tento historicky statek – zámek vlastní své vinice a kapli, která je zasvěcená sv. Ulrichovi. Vstup do celého objektu je opravdu zámecký. Ač celé stavení muselo být kvůli požáru přestavěno, původní dřevěné dveře obloukovitého portálu se dokázalo zachovat. Nad nimi se nachází obraz Krista s korunou paprsků a dvěma anděly po boku, kteří drží stuhu s datem 1510. Na statku nechybí ani barokní venkovní nábytek, který své návštěvníky přenese do půvabné a tajuplné minulosti. Na tomto místě je duch Jižního Tyrolska dokonale zachován. Dřevěné podlahy a nábytek z masivu podthují kouzlo dávné minulosti. Apartmány jsou zrekonstruovány v moderním a útulném stylu, proto se zde každý návštěvník bude cítit jako doma.   

ansitz_schloss_gravetsch.jpg

2. Ronacherhof v Ritten 

Každý, kdo kdy navštívil statek Ronacherhof, nemohl se zbavit pocitu, že se zde zastavil čas. Významná historie tohoto majestátně vyhlížejícího statku z 12. století je cítit na každém kroku. Historie Ronacherhofu sahá až do roku 1214, kdy byl poprvé zdokumentován. Sta letitý statek byl postaven biskupy Trentu jako letní sídlo i pro zemědělský soud. Od roku 1640 je Ronacherhof v soukromých venkovských rukách. Během středověku sloužil po mnoho let Romům jako jejich takzvaná základna. Zažil jak německé císaře jdoucí do Říma za korunovací na Ritten, Habsburky, ale i válku proti Napoleonovi v roce 1809. Od Sarntalu ho během roku 1860 koupil Johann Messner. Celé stavení tak nyní patří jeho potomkům, kteří celý Ronacherhof zútulňují a znovu oživují. Peter a Irmi Messner dbají na zachování tradičního vybavení v dřevěných tónech. Vůně dřeva tak obohatí a umocní zážitky všech svých návštěvníků. 

ronacherhof_2.jpg

3. Ansitz Zehentner v Lajen 

Sídlu Zehenter v centru historické vesnice Lajen se podařilo skloubit tradice s romantikou a ve finále vše završit nabídkou uvolňujícího wellness. Rodinný statek leží přímo na začátku údolí Val Gardena v Dolomitech a jeho původ se datuje až do 13. století. Díky svému historickému rázu se může pochlubit klenbami, freskami, umělecky provedenými dveřmi a obkládanými světnicemi v původním provedení. Právě to symbolizuje pravé aspekty panovnického charakteru. I jméno statku je provázáno s historickým původem. Jméno „Zehentner“ totiž pochází ze středověkého „desátý“, což odkazuje přímo na to, že statek je desátá část majetku, která byla odevzdána jako daň čili desátek. Od roku 1860 tento bohatý statek spolu s jeho luky, poli a lesy vlastní rodina Ploner, která od počátku zvelebuje a stará se o rodinný poklad. Ponořte se do historie, zažijte sedláctví za starých časů a užívejte si pohodu na zrenovovaném a nově zařízeném statku. Velmi žádanou novinkou je zde "Alpine Wellness ", které svým výběrem z finské a aromatické sauny potěší téměř každého. Poté si můžete odpočinout v relaxační místnosti a občerstvit se třeba ve vitálním baru.  

ansitz_zehentner3.jpg

ansitz_zehentner2.jpg

4. Edelansitz Zimmerlehen ve Völs am Schlern 

Na statku Edelansitz Zimmerlehen by staré zdi mohly vyprávět. Toto šlechtické sídlo původně sloužilo jako biskupské léno. Architektonický poklad ze 13. století prošlo v posledních letech důkladnou a přesto velmi citlivě řešenou rekonstrukcí. Apartmány se nacházejí v panském domě a ve věžích. Starodávný, avšak moderně zařízený statek dokáže svým návštěvníkům nabídnout opravdové propojení historie s moderním komfortem. Budete se tak na tomto sídle cítit jako v pohádce. Okouzlí vás nejen minulost majestátního statku, ale i klidná panoramatická poloha mezi obcí Völs a jezerem Völser Weiher, která dělá ze sídla Zimmerlehen oázu klidu a odpočinku. Tento malý zámek byl zasazen do klidného místa na prahu Národního parku Sciliar s výhledem na malebnou vesnici Fiè.  Ač máte pocit absolutního odříznutí od světa, do centra města Fiè allo Sciliar dojedete asi za 15 minut. Pozadu toto magické místo nezůstane ani v zimě. Pokud chcete zažít opravdovou trekingovou a lyžařskou říši divů, Alpe di siusi je přesně to, co hledáte. Dokonce je zde k dispozici i kyvadlový autobus, který vás doveze přímo k lanovce.  Další zajímavostí je průzračné jezero Völs, které je jedno z nejčistších v Itálii. Každou zimu se mění v obrovské přírodní kluziště. Asi 50 minut od jezera leží ve výšce téměř 1270 metrů nad mořem jedna z nejkrásnějších chat v Jižním Tyrolsku – Tuffalm. Její prohlídky odkazují jak na historii místa, tak i cykly tamní přírody a celkového života na farmě. 

Již po 100 let zámek Zimmerlehen vlastní rodina Kompatscher. A jak sama říká: „Historie neznamená minulost, ale vedení budoucnosti!" Historii obydlí je pro majitele velmi důležitá. Důkazem jsou zachované nástěnné malby, které jsou starší více než 800 let. 

edelansitz_zimmerlehen.jpg

5. Oberniederhof v Schnals 

Původ historického památkově chráněného statku Oberniederhof sahá až do středověku. Rodina Tappeiner na svém biostatku zve své hosty k výletům do dávné minulosti. „Máme štěstí, že naše farma, která je už 700 let stará, nebyla zničena sesuvem půdy, ani povodní nebo požárem.“ Hodnotí původ sídla její nynější majitelé rodina Tappeiner. Starý dům byl poprvé zmiňován v listinách z roku 1290 a po celou dobu až do přítomnosti lze o celkovém designu mluvit jako o reprezentativním. V tuto dobu byl vlastnictvím tyrolského knížete Jindřicha z Čech (Heinrich von Böhmen). Součástí jednoho z interiérů starého domu je zeď se čtvercovým půdorysem, která se skládá z jednoho metru další tlustých zdí. Je to věž, ve které se zřejmě uchovávaly poplatky, určené pro klášter. Na Oberniederhofu došlo v minulosti k velkým změnám. Stavení sloužilo jako farma, šlechtický dvůr, ale také jako vězení nebo hostinec. V 18. století postavila rodina Tappeiner nový statek, na které žijí další generace i s dětmi. Své hosty ubytovávají v rekreačních apartmánech, kde se druhý a třetí rekreační apartmán nachází ve výše zmíněném "Starém domě". 

live_the_farm.jpg

oberniederhof.jpg

6. Ansitz Gurtenhof v Tisens 

Na statku Gurtenhof ze 14. století můžete poznat šarm a autenticitu historické atmosféry. Památkově chráněná budova je už po staletí rodinným majetkem s vlastním charakterem a originalitou. Čekají tu na vás stylové zrestaurované apartmány, které jsou vybavené kvalitním masivním nábytkem s láskou k detailu. Designové doplňky příjemně oživí osobitý ráz zámeckého statku. Jelikož hostitelé žijí v úzkém spojení s přírodou, můžete s nimi zažít nezapomenutelné okamžiky přímo na jejich vlastní salaši. Vaši jedinečnou dovolenou plnou zážitků zajistí nejrůznější výlety spolu s novým alpským wellness s lázní v seně. Velkou zajímavostí je historie pozemku „Gurtenhof“,  který sahá až do antické doby. Dle historiků je stará zeď obrácená na východ pozůstatkem sv. Kateřiny. Právě tato kaple již byla deklarována v listinách v roce 1327. V roce 1692 bylo panství prodáno Jakobovi Knollovi. Od roku 1996 je vlastníkem Erich Knoll a spolu s manželkou Sabine dům zrekonstruovali a pronajímají v tomto historickém statku rekreační apartmány. 

ansitz_gurtenhof.jpg

Svou farmu naleznete na stránkách Roter Hahn: http://bit.ly/DovolenaStatek. 

Související články