Koselig: norská definice štěstí, se kterou si užiješ nejen zimu

Shutterstock
|
09. 02. 2023
|
Dlouhé mrazivé dny už ti lezou krkem? Rozhodně je nemusíš protrpět se skřípěním zubů. Jak si je naopak oblíbit, dobře vědí Seveřané. Po dánském hygge a švédském lagom se o pozornost hlásí norské koselig.

Koselig (čti kůšeli) je jedno z nejdůležitějších norských slovíček, ale bohužel taky jedno z těch nejhůře přeložitelných. Koselig je hluboce zakořeněn v norské nátuře, kdy ti každý Nor popíše význam tohohle slova trochu jinak, ale každý z nich přesně ví, o co jde.

Představ si dlouhou túru ve sněhu, ze které vymrzlá přijdeš do horské dřevěné chalupy, kde v krbu plápolá oheň a na stole voní domácí vafle s jahodovým džemem a kopcem šlehačky. Absolutní koselig. Nebo po dlouhé době potkáš kamarádku a zajdete spolu na ten nejsladší větrník, u kterého proberte, jak jde život. Taky koselig. Všimni si, že v těchto chvílích pociťuješ silnou hřejivost okamžiku.

Koselig má základ v hygge, ale je doplněn o spojení s přírodou a sociální kontakty. V podstatě jde o pocit útulnosti a pohodlí, spojený s momentem, kdy nejsme sami.

shutterstock_394078363.jpg

Norové moc dobře vědí, jak si užít život.
Shutterstock
Zima není k ufňukání. Záleží jenom na tom, jak ji pojmeš ty!

Vládu přebírá koselig

Hygge se primárně zaměřuje na příjemnou atmosféru uvnitř domova, kde ti může dobrou společnost dělat jen huňatá deka, tucet svíček a napínavá detektivka. Naproti tomu koselig prahne i po venkovních aktivitách a trávení času s rodinou a přáteli. Pohodlí je totiž super, ale ještě příjemnější je sdílet ho s někým.

Mysli jako Norové

Norsko je krásná země, ale taky hodně tmavá. Stmívá se brzy a večery mohou být hodně dlouhé. Naštěstí Norové našli recept na to, jak to zvládnout. Klíčem je pozitivní přístup a vnímání zimy jako toho nejlepšího, co může být. Přeorientuj své myšlení a vnímej ji taky jako něco skvělého se všemi jejími aspekty. Je to vzorec, který se dá naučit a který můžeš aplikovat ve všech oblastech svého života.

Skandinávské přísloví: neexistuje špatné počasí, jenom špatné oblečení.

I česká zima má své kouzlo

Nemusíš si ihned rezervovat týden na horách, abys tam postavila sněhuláka nebo vyrazila na běžky. Koselig se dá totiž praktikovat kdykoliv a kdekoliv. Jak bylo zmíněno výš, jde o pozitivní přístup k zimě. Nehledej na ní chyby a vyraz se svým čtyřnohým chlupáčem na dlouhou procházku, zavolej kamarádce nebo ukuchtěte s přítelem společnou večeři. Dělej si radost a uvidíš, že při pohledu z okna už nebudeš chladné dny vnímat negativně.

Tipy na koselig aktivity:

  • bruslení s partou přátel a pak horká čokoláda
  • procházky v přírodě za každého počasí
  • hodinové klábosení s kamarádkou
  • hraní deskových her
  • společné vaření jídel
  • zapálené vonné svíčky nebo tlumené světlo
  • vyjížďka na běžkách
  • poslouchání příjemné hudby
  • stavění sněhuláka a koulování
  • zútulňování domova novými dekoracemi
  • rodinné setkání u nedělního oběda

Takže konec fňukání nad mrazivou zimou! Pořiď si stylovou teplou šálu, kulicha, teple se obleč a vyraz na procházku s voňavou kávou v ruce. Do uší si pusť oblíbené písničky a až přijdeš do vyhřátého domova, dej prostor útulnému hygge. Ideální kombo, se kterým si zimu zamiluješ!

Zdroj

Související články