Dala sis předsevzetí? Víme, jak ho dodržet!

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
17. 01. 2016
|
Zhubnu. Přestanu kouřit. Najdu si lepší práci. Budu jíst zdravě. Někoho si najdu. To jsou nejčastější předsevzetí, do jejichž spárů se mezi Vánocemi a Silvestrem dobrovolně vrháme, v polovině ledna sršíme výmluvami a v únoru už o nich nevíme.

Nemusí tomu tak ale vůbec být. Stačí jen znát pár triků, které musíš při stanovování závažných předsevzetí vzít v úvahu, abys je kolem 14. února nepohřbila tabulkou čokolády, protože jsi ještě nezačala běhat, nezhubla jsi a zase jsi na Valentýna sama.

Špatné načasování, nevhodný přístup

To, proč se novoroční předsevzetí zpravidla nedožívají jara, má dva důvody. Zaprvé – přelom dvou roků chápeme jako čas na změnu, jenže v našem životě, v nastavení a zažitých biorytmech se s půlnočním ohňostrojem nic nemění. Přelomu, jemuž přičítáme magický význam, zkrátka neexistuje. 

Chceš přestat kouřit? Možná pro tebe bude schůdnější postupné omezování, než radikální řez.

Další potíž je v tom, že si často dáváme předsevzetí nereálná nebo příliš skoková. Napsala sis na seznam, že zhubneš deset kilo? Jenže ke splnění půjdeš minimálně dvě měsíce. A jakmile po měsíci neuvidíš razantní zlepšení, necháš toho, ačkoli budeš už v půlce cesty. Předsevzetí je třeba si správně rozfázovat:

Špatně stanovené předsevzetí: „Zhubnu 10 kilo.“

Správně stanovené předsevzetí: „Do konce ledna zhubnu 4 kila, do konce února to samé.“ 

Stejně tak špatně si stanovujeme požadavky na sebevzdělávání nebo objevení lepší práce. Předsevzetí naučit se anglicky je tak obecné, že můžeš za úspěch považovat pět nových slovíček, nebo se nemusíš spokojit se sebelepším pokrokem. A znamená lepší práce jen víc peněz, nebo i další hodnoty, jako větší svobodu rozhodování nebo víc volného času? To musíš promyslet! 

Špatně stanovené předsevzetí: „Přestanu hned kouřit.“ (po třech dnech si s klepajícíma se rukama zapálíš)

Správně stanovené předsevzetí: „V lednu omezím kouření na tři cigarety denně, v únoru na dvě cigarety denně, v březnu na jednu denně, v dubnu si dám maximálně 2 týdně…“ (odvykání bude postupné a nebude tak bolestivé)

Omezit dortíky? S tím můžete začít kdykoli - nejen prvního ledna.

Novoroční předsevzetí žije vlastním životem

Když se uprostřed června rozhodneš, že do plesové sezóny budeš fakt kočka, začneš bojovat o lepší postavu a v srpnu to vzdáš, budeš mít parádní výčitky. Když si ale to samé řekneš na konci prosince a po měsíci snažení se svého rozhodnutí vzdáš, vlastně se tolik nestane. Novoroční předsevzetí totiž ve většině případů vnímáme jako předem prohraná, aniž bychom si to uvědomovali a aniž bychom o nich takhle přemýšlet chtěli.

Předsevzetí může být nad očekávání úspěšné, musíš k němu však dospět přirozeně, ne skokově proto, že se právě jedno číslo mění v jiné. Potom stačí přidat reálné cíle a zázraky se mohou dít. Hodně štěstí s nimi!

Související články