„Žiju s mamánkem a je to peklo,“ stěžuje si čtenářka Ida

www.bigstockphoto.com
|
08. 03. 2018
|
„Tomáš je po všech ohledech úžasný gentleman. Vždycky byl převelice milý, úslužný a pro ženu svého života by udělal naprosto vše. Problémem je, že onou ženou nejsem já, ale jeho maminka – moje tchyně,“ začíná vyprávění jedna z našich čtenářek.

Stela, jeho maminka, je žena s velkým srdcem a úžasným smyslem pro humor. Bohužel Tomáš je jejím vymodleným dítětem, na které si musela počkat. Tlak okolí i rodiny zvládla, což se ale nedá říct o jejím nyní již bývalém manželovi. Ten odešel ještě dřív, než mu mohla Stela sdělit onu radostnou novinu, na kterou oba dva tak dlouho čekali.

Luděk, tchynin bývalý manžel, si dokonce „stihl“ pořídit dítě s mnohem mladší milenkou, takže nějaký obří happy end a návrat se nekonal. A možná to byla ta chvíle, kdy se Stela upnula na jediného muže v životě, který ji nyní zůstal – Tomáše, jehož v té době teprve nosila pod srdcem.

Matriarchát 21. století

Stela si už nikdy nového partnera nenašla. Doma se snažila fungovat jako matka a částečně nahradit i chybějícího otce. Vládla proto pevnou rukou a co řekla, to platilo. Tomáš se vlastně nikdy nenaučil argumentovat, vzdorovat, ba ani hádat. Cokoli jeho matka řekla, to bylo svaté. Kladla na něj vysoké nároky a potlačovala v něm mužskou energii i typické chlapské ego. Možná si řeknete, že v dnešní době je potřeba takového chlapa obdivovat a vážit si ho, protože je jediný svého druhu. Žít byste s ním ale nechtěli.

Z partnerky matkou a pečovatelkou

Zpočátku jsem samozřejmě i já byla v sedmém nebi. Po předchozích, nepříliš vydařených vztazích jsem vedle sebe měla hodného partnera, jehož volný čas se podřizoval mému programu. Zpočátku mi to vyhovovalo, později mi začalo vadit, že je vše na mně – od plánování víkendu až po dovolené. Po čase jsem si nepřipadala jako partnerka, ale jako jeho matka číslo dvě. Vyžadoval svačiny do práce, neustále něco zapomínal, byl krajně nesamostatný, roztěkaný a nezodpovědný. Nedokázal se rozhodnout, a to ať už šlo o banalitu, nebo důležitou věc. Vše konzultoval se mnou, ale poslední slovo měla vždycky Stela. Vybírala mi dokonce i svatební šaty, menu a seznam hostů.

Horká linka maminka

Tomáš neměl žádné koníčky a záliby. Za celou dobu našeho manželství si nikdy nezašel s kolegy či kamarády po práci „na jedno“. Veškerý svůj volný čas trávil buď se mnou, nebo na telefonu s maminkou. Každý den si volali vždy ráno a večer. Probírali práci, naše víkendové zážitky a mám takový neblahý dojem, že maminčiným uším nezůstal skryt ani náš sexuální život. Tomáš toužil po dítěti, já už méně. Ostatně jedno dítě jsem totiž už měla – jeho. A to byl kámen úrazu. Na další návštěvě se do mě Stela pustila a odvyprávěla svůj příběh. Jestli prý neotěhotním do roka, pak už se můžu s dítětem rozloučit. Pamatovat mám také na to, že Tomáš je posledním pokračovatelem rodu a ona se už nemůže dočkat vnoučka.

Tchyně na denním pořádku

Návštěvy tchyně u nás doma začaly nabývat na intenzitě. Tomáš s ní potřeboval probrat budoucí povýšení, ale i recept na svíčkovou, kterou jsem mu o víkendu připravila. Pochopitelně si nedokázal odpustit poznámku, o tom, že maminka ji dělá jinak a lépe. Na to konto k nám Stela o víkendu naklusala i se všemi potřebnými přísadami a sdělením, že se mám dívat, jak se dělá opravdová svíčková, kterou Tomášek tak hrozně zbožňuje.

Z víkendových návštěv se stala rutina. Vše vyvrcholilo ve chvíli, kdy mi Tom oznámil, že pojedeme na dovolenou, kde se nám to miminko určitě podaří. Pokud si myslíte, že šlo o romantický pobyt ve dvou, musím vás zklamat. Luxusní pokoj v hotelu, který rozhodně nebyl nejlevnější, obývala kromě nás i tchyně. Že s námi bude trávit následujících čtrnáct dnů na španělské Madeiře, jsem se dozvěděla až na letišti.

Rozvodové papíry na stole

Madeira byla oním posledním hřebíčkem „do rakve“. Pokud bych měla tuhle dovolenou stručně shrnout, šlo o čtrnáct dnů čirého pekla. Stela nám byla v patách a nedokázala si odpustit jízlivé poznámky na mou adresu. Přece nebudu spát v pyžamu. Krajkové kalhotky? Bože, vždyť Tomáš krajku nesnáší! Oranžové plavky nebyly dost sexy a můj úsměv byl předstíraný. Asi tušíte, jak jsem se cítila.

divorce-619195_1280.jpg

s mamánkem se žije dost těžko.
Tchyně stojí za rozvodem častěji, než bychom chtěli.

Druhý den po návratu jsem doma položila na stůl rozvodové papíry. Tomáš se pochopitelně rozvádět nechce. Stela se k nám téměř nastěhovala a neustále mě prosí, ať to s jejím jediným synem ještě zkusím. Vždyť mi přece nikdy neublížil, vždycky dělal, co jsem chtěla. A svatba, na kterou sezvala sto dvacet hostů, přece stála takových peněz,“ uzavírá smutné vyprávění jedna z našich čtenářek.

Co bys dělala v kůži Idy? Máš také zkušenost s maminčiným mazánkem? Dej nám vědět do komentářů!

Související články