A zase to sperma. Tohle jsi o něm nejspíš nevěděla

www.bigstockphoto,com
|
20. 09. 2020
|
Sperma k mužům neodmyslitelně patří. Zatímco některé ženy nad tímto tématem ohrnují nos, jiné zvědavě pátrají po všech zajímavostech a pikantériích, které se s ním vážou. Máme pro tebe pořádný balík faktů a věříme, že tě uspokojí!

Samčí buňky nás už dlouho fascinují nejen proto, že i díky nim vzniká život, ale taky proto, že se s ním více či méně pravidelně a často setkáváme, přicházíme do blízkého kontaktu a jde o přirozenost, kterou ze života snad ani nejde vyloučit. Snem spousty mužů je i to, aby jejich partnerka sperma při orálním sexu polykala. Tak si posviťme na to, co bychom vlastně měly „konzumovat“, a na další zajímavosti!

Nejvíc spermií vzniká v zimě a alergie na sperma fakt existuje!

Že chuť spermatu závisí na tom, co tvůj drahoušek před pár hodinami jedl? Podle vědců ne! Aspoň se jim to tedy nikdy nepodařilo prokázat. Sperma je mírně nasládlé, ani fruktózou to ale není. Tak babo, raď. Na druhou stranu je ale důležité (i když ne nezbytné), aby si při pokusech o početí tvůj milý ideálně zakázal tabák a příliš tučné potraviny. Nebo to aspoň omezil.

Tělo průměrného muže vyprodukuje denně 70-150 miliónů spermií. Jejich tvorba je přitom vyšší v zimě a nižší v létě. Negativní vliv nemusí mít jen venkovní teplota a přehřátí, ale taky koupání v horké vodě!

Alergie na partnerovo sperma prý opravdu existuje. Projevuje se zarudnutím pochvy nebo zánětem. Řešení je přitom jednoduché. Je jím kondom.

Spermie opouští tělo rychlostí až 45 km/h. To je rychlost, panečku. Četnost jejich „vypouštění“ se prý nepodepisuje na jejich kvalitě, ale na druhou stranu by v mužském těle neměly stagnovat 7 nebo 10 dní. Po té době totiž ztrácejí schopnost oplodňovat. A co těmhle „drobátkům“ ještě škodí? Příliš těsné spodní prádlo. Upnuté slipy jsou zlo!

bigstock-girl-with-condom-before-sex-71709670.jpg

Alergie na sperma opravdu existuje.
Alergie na partnerovo sperma? Budeš se muset smířit s kondomem.

Ejakulát je spermiemi tvořen asi z 5 %. Zbytek je jakési přenosové médium, které umožňuje pohyb. To se skládá z bílkovin, cukrů, aminokyselin a minerálů. Ano, mluvíme o bílkovinách, ale spolknutí spermatu ti svaly nevybuduje… Jedna dávka ejakulátu má, když už jsme u té výživy, asi 5 kcal.

Máš pocit, že se při jeho ejakulaci ve tvém těle hned „vypaří“? Kdepak. Většině z nich sice v kyselejším prostředí trvá úhyn míň než 48 hodin, ty odolnější ale vydrží i 7 dní a oplodnit vajíčko můžou i několik dní po pohlavním styku.

Na velikosti jeho kopí záleží při sexu, na velikosti varlat při oplodňování. Čím větší má muž varlata, tím větší má vlastně „prostor“ pro tvorbu spermií. Vědci ale zároveň dodávají, že malá varlata neznamenají nízkou schopnost oplodnění ženy a že velikost penisu taky není to, co by početí ovlivňovalo.

Spermie v sobě nesou chromozom X nebo Y. Oba druhy mají stejnou šanci oplodnit ženské vajíčko, ačkoli se tvrdilo, že ty s mužským chromozomem toho příliš nevydrží…

Nejkvalitnější spermie prý mají Finové. Nás by tedy zajímalo, jak tohle vědci zjišťovali.

Co zajímavého víš o spermatu ty a my jsme na to zapomněly? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články