Vztah s kolegou ne! Nic dobrého na něm není

Pexels
|
25. 04. 2022
|
Lásce neporučíš. Zvlášť když ani jeden z vás nikoho nemá a v práci trávíte osm hodin denně a víc, protože na něj doma nikdo nečeká a ty jsi svou kancelář vyhlásila za pet friendly, takže ti pes chrní u nohou celý den. Vztah s kolegou má však svá „ale“.

Takový vztah, který vznikne na pracovišti, může být pěkný, jenže je třeba myslet na všechny možné situace. Shodly jsme se v redakci, že s kolegou bychom si začaly, jen kdyby už měl podepsanou výpověď a odcházel by jinam (nebo bychom místo měnily my). Ona počáteční romantika totiž později nemusí být žádný med, což si kočka hledící do budoucnosti skrz růžové brýle nechce přiznat.

1. Budete spolu víc, než je zdrávo

Jen si představ, že jeden z vás může za tím druhým kdykoli přijít. Sdílíte jedno oddělení. Nebo nedej bože jednu kancelář! To už je vrchol. Být s někým 24 hodin denně vztahu nic dobrého nepřinese. Vidět se každou hodinu, kdy jeden k druhému nakoukne, taky ne. Ona ta pracovní odmlka, kdy se tvůj miláček vydá vydělávat a ty zamíříš za stejným účelem na opačnou stranu města, vůbec není od věci. Není vám patnáct, vydržíte to bez sebe.

2. Neoddělíte práci od soukromí a vztahu

Strašná spousta lidí má dneska problém oddělit soukromý život od práce. Nedokáže s koncem pracovní doby zaklapnout notebook a otevřít ho zase až ráno. Neustále kontrolujeme všechny messengery a pracovní maily. A teď si představ, že byste v tom za prvé jeli oba dva a za druhé byste se i mimo to bavili o práci. Protože ta vás velmi spojuje. Buď byste řešili pracovní úkoly nebo nevkusný šatník nepopulární kolegyně. Brr!

3. Neprospívá to vztahům na pracovišti

Všichni, ale fakt úplně všichni na vás budou koukat, jakmile jednou prozradíte, že spolu chodíte, žijete nebo se budete brát (čekat první dítě, rodit, čekat druhé dítě…). A když se někomu jeden z vás znelíbí, začne si otevírat pusu před šéfem/šéfovou a bude na jednoho z vás (nebo oba, pokud to není troškař) kydat hnůj typu „ti dva spolu furt tokají, ale práce za nimi vidět není“.

pexels-photo-313690.jpeg

Podle průzkumu má nebo mělo vztah na pracovišti přes 30 % osob.
Pexels
Nedokázaly jsme v redakci přijít na jediné pozitivum vztahu na pracovišti. Pokud ho znáš, šup s ním do diskuze!

4. Tokání a žádná práce

A ono na tom může být i dost pravdy. Ve fázi zamilovanosti po sobě budete neustále pokukovat, potulovat se po chodbách, jestli na sebe náááhodou nenarazíte a nakonec se spolu na půlhodinky zamknete v archivu. Pracovní výkony žádné. Zamilovanost pomine a hodí se to snad trochu do normálu. Čím déle ale budete sdílet lože i pracoviště, tím horší to pro vás bude. Zvlášť když se pohádáte nebo budete mít delší krizi. To je člověk v takové situaci spíš rád, když toho druhého pár hodin denně nevidí. O rozchodu ani nemluvíme.

5. Soupeření v práci, válka doma

Možná si ve své firmě musíte nějaké to lepší postavení zasloužit. A co když budete oba prahnout po stejné pozici nebo jednoho z vás povýší a druhý na to bude čekat roky? Pěkně si zavaříte. Zatímco kdyby na tebe doma čekal po neúspěšném dni v práci kocourek, který strávil pracovní dobu jinde, dostalo by se ti pořádné útěchy. Když ale jdete nasupení domů z práce vedle sebe, doma máte náladu akorát tak na vrhání nožů.

Bonusový katastrofický scénář: Dáte se romanticky dohromady, budete si to užívat, jeho povýší, potom se rozejdete a on ti bude zatápět, až tě z práce vyštve.

Stává se to zatraceně často

Podle průzkumů v Česku přiznává vztah na pracovišti přes 30 % osob. Celých 94 % osob přiznalo, že na pracovišti flirtují. To ostatně není nic špatného, alespoň je uvolněnější a příjemnější atmosféra, když dokáže kolega kolegyni vyseknout poklonu. Jenže – co když budete na stejném pracovišti oba? Jak bude asi reagovat tvůj miláček, když s tebou začne někdo nepokrytě flirtovat? Nebo to neudělá a tobě to bude líto, protože by sis zasloužila, aby ti někdo řekl, že jsi skvělá, šikovná nebo moc hezká. Vztah s kolegou nebrat. Nic dobrého na něm není.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články