Kauza sex v těhotenství: tabu oprávněně, nebo zbytečně?

Shutterstock
|
14. 08. 2022
|
Obavám o dítě se během těhotenství nevyhne žádná z nás a často tyhle obavy zabrousí i k tématu sexu v těhotenství. Vzdát se ho? Devět měsíců je přece jen dlouhá doba…

Každá žena prožívá těhotenství jinak: některá nemá na sex ani pomyšlení, jiná na něj myslí pořád, ale je tu háček: víme, že sex někdy může být… Vysoce adrenalinový. Nemůže se něco stát dítěti? Uklidníme tě hned v začátku – nemůže!

V bezpečí dělohy

Častým strachem párů je poškození dítěte penisem při sexu. Buď v klidu – penis se pohybuje v pochvě, zatímco dítě je schované dál, v děloze, kam na něj penis nemůže. Je navíc zabalené v tolika plodových obalech, že i kdyby na něj penis mohl, pravděpodobně by dítěti nic neudělal.

Vrásky ti může dělat i předčasný porod vyvolaný kontrakcemi při orgasmu. V současnosti ale neexistují žádné důkazy o tom, že by tu byla nějaká spojitost.

Rizikové faktory

Pokud máte s partnerem oba zájem užít si sex v těhotenství, konzultujte to nejdřív s lékařem. Jestli těhotenství probíhá bez problémů, určitě nebude nic namítat. Zakázat by vám ho mohl v případě, že dochází ke krvácení, máš za sebou opakované potraty nebo hrozí předčasný porod.

shutterstock_519724618.jpg

Máš během těhotenství chuť na sex? Dopřej si ho!
Shutterstock
Penis se při sexu k dítěti ve tvém bříšku opravdu nedostane.

Výhody a nevýhody sexu v těhotenství

Udržování sexuálního vztahu během těhotenství má nesporně pozitivní vliv na tvůj vztah jako takový i na tvou psychiku. Opravdovým přidaným bonusem jsou ale silná vyvrcholení díky většímu prokrvení sliznice vagíny.

Co se negativních stránek týče, hlavní překážkou bude zvětšující se bříško a s ním i zmenšující se počet dostupných poloh. Rozhodně se vyhni poloze vleže na zádech, při které by ti partner mohl vahou těla tlačit na břicho! Nabízí se tak třeba poloha na boku nebo zezadu.

Hlavně v prvním trimestru ti budou sex znepříjemňovat klasické doprovodné jevy – zvracení, únava a změny nálad.

Pozor na sex v posledním trimestru!

Jak se bude blížit termín porodu, mělo by sexu ubývat. Ideální by bylo s ním přestat úplně. Sperma totiž obsahuje látky zvané prostaglandiny, které se používají při vyvolání porodu a v pozdní fázi těhotenství tak můžou způsobit kontrakce.

Těhotenství v těhotenství?

Když zjistíš, že jsi těhotná, představuješ si asi sex v těhotenství bez kondomů – znovu přece neotěhotníš! A je to velice logická úvaha, protože naše těla začnou v těhotenství vyplavovat hormon, který zastavuje ovulaci. I tak se někdy zdánlivě nemožné stane skutečným.

Jev, kdy dojde ke dvojitému oplodnění, nazýváme superfetace. Je to pořádná raritka, která s sebou nese komplikace. Jedno dětí musí být zpravidla mladší, ale při porodu se na svět dostanou obě. Pokud je ve stáří dětí rozdíl několika týdnů, ocitá se mladší z nich v životně nebezpečné situaci… Abychom tě ale uklidnily, k dnešku je známo asi jen 12 případů superfetace na celém světě.

Jestli máš i tak obavy ze sexu v těhotenství, vždycky můžeš vyzkoušet zcela bezrizikový orální sex!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články