Jak se vyrovnat s podrazem od kamarádky? A kdy je lepší se definitivně rozloučit?

Bigstockphoto
|
31. 10. 2022
|
Kamarádky. Každá máme minimálně jednu a těžko si bez ní dokážeme život vůbec představit. Co si ale počít, když nás zradí? A jak se to vůbec může stát?

Od malých holčiček postupně v průběhu života navazujeme vztahy, hledáme si spřízněné duše a blízké osoby naladěné na stejnou vlnu. V pubertě pro nás mohou být kamarádky často dokonce důležitější než rodiče a je to tak naprosto v pořádku. Kamarádské vztahy jsou pro náš zdravý vývoj naprosto nezastupitelné.

Když tě zradí partner nebo kolega v práci, bolí to. Naštěstí se můžeš vyplakat na rameni kamarádce, která tě dokáže podpořit. Jenže průšvih nastává, když tě zradí právě ona. Slovy Forresta Gumpa, tvoje nejvíc nejlepší kamarádka. Znáte se prakticky odjakživa a dala bys za ni ruku do ohně. Je to někdo, komu bezmezně důvěřuješ, svěřuješ jí všechny své niterné pocity, radosti i trápení.

A najednou bác, facka! Vůbec to nečekáš. Jako by tě někdo polil kýblem ledové vody. Nemůžeš, a hlavně tomu nechceš uvěřit.  Zrada od kamarádky je prostě jiná než od partnera. Taková záludnější.

O jakou zradu jde?

Podoba ženských záludností a intrik, které tě citelně zasáhnou a otřesou celou tvou bytostí, je poměrně pestrá. Internetové diskuse jsou plné příběhů ženských pletichářek. Poměrně často se opakují témata přetvářky, lhaní, zatajování skutečností až po přebrání partnera nebo podvody ve společné firmě (mimochodem mnoho letitých přátelství končí právě kvůli společnému zaměstnání a podnikání).  

V dětství si určitě zažila pár pseudokamarádek, které nevynechaly jedinou příležitost, kdy na tebe mohly žalovat paní učitelce nebo tě ponížit před klukem, který se ti líbil. V dospělosti je to vlastně hodně podobné, jen protagonisti se mění. Kamarádka už na tebe nežaluje paní učitelce, ale šéfovi. Ponížit tě před partnerem je pro takovou potvoru zvlášť výživným soustem. Vyfouknout ti povýšení před nosem? Žádný problém.

Proč to dělá?

Vztahy mezi ženami jsou složité, a to nejen mezi kamarádkami, platí to i v rodině. Vztahy mezi matkou a dcerou patří k těm nejkomplikovanějším. A pokud narazíš na ženu s nižší vlastní sebehodnotou, máš vystaráno. Potíž je, že to ale většinou nepoznáš na první pohled. Jestliže vztahy z tvé původní rodiny byly neméně komplikované, může ti odhalení zmije na prsou trvat mnohem delší dobu, než seš si sama ochotna připustit.

Psychologové popsali vztahy mezi ženami ve dvou rovinách. Buď spolu ženy fungují jako best friends forever (BFF), tedy nejlepší přítelkyně navždy, nebo naopak bad ass bitches (BABs), tedy mrchy na druhou. Docela výstižné, nemyslíš? Pro úplnost dodávám, že samozřejmě existují i běžné vztahy mezi ženami, které jsou neutrálního rázu a nijak nás neohrožují. Vytvářet zdravé a funkční mezilidské vztahy ale vyžaduje určitou osobnostní zralost.

Může za to muž

Jako ženy jsme geneticky předurčené k zajištění si dobrého muže. A toho si musíme v konkurenci jiných dam vybojovat. Ať už tedy vědomě, nebo nevědomě, chováme se tak, abychom ho získali.

Ženská rivalita je úplně odlišná od té mužské. Muži mezi sebou soupeří přímočařeji. Když potřebují získat přízeň žen, vyzvou svého soka k přímé konfrontaci tak, aby jejich potencionální partnerka viděla, jací jsou chlapáci.

Ženský způsob boje je spíš skrytý. Pletichy, intriky i pomlouvání používáme s jasným cílem zadupat a ponížit svou soupeřku a tím snížit její hodnotu v očích ostatních, tedy hlavně mužů.

bigstock-happy-multiracial-girlfriends-239072857.jpg

Tam, kde muži chtějí být vidět, ženy se snaží potupit soupeřku spíš nenápadně.
Bigstockphoto
Všímej si, jak se tvoje kamarádka chová k ostatním a jak o nich mluví, když nejsou nablízku.

Odpustit, nebo zavrhnout?

Kamarádka ti ublížila a ty tápeš, jak s tím naložit?  V dětství tě vedli víc k poslušnosti než k sebeprosazení?  Možná tě v dobré víře učili vyhýbat se konfliktům, chovat se v tomhle ohledu velkoryse a leccos přehlížet, ba dokonce ustupovat. Přesně tak, jak se to pro hodné děvčátko sluší.

Zkus proto při přemítání nad podrazem od kamarádky aspoň na chvíli opustit svůj zažitý model chování á la hodná holčička a polož si několik zásadních otázek. Jak se vedle své kamarádky cítím? Čím mi náš vztah prospívá? Jde skutečně o rovnocenný partnerský vztah?

Pokud ti na vztahu s kamarádkou opravdu záleží, začni hledat cesty k odpuštění. Ty můžou vést přes pochopení. Tedy otevřený dialog s kamarádkou, která ti objasní, jaké motivy ji k podrazu vedly. Navíc mnohé vyčteš i z jejího postoje, jak se k celé choulostivé záležitosti staví. Nezapomeň ale, že i odpuštění je proces, který vyžaduje svůj čas. Jinými slovy – nejde to hned.

Jestli si na otázky hledala odpovědi těžko a odpovědi byly v neprospěch vašeho vztahu, nejspíš nastal čas se rozloučit. Dovol si rozhodnout se skutečně podle vlastních vnitřních indikátorů, které tě spolehlivě navedou. Klidně si dopřej i víc času. Fakt, že se znáte věky, rozhodně nic nevypovídá o kvalitě kamarádství. Podraz byl možná poslední kapkou v moři, díky kterému jsi prozřela. I to je pro tebe cenná zkušenost, která tě může v životě posunout dál.

Zkus si o celé situaci s někým promluvit. Porozumět jí. Rozebrat. Může tě to ochránit před pocitem křivdy, který jde s prožitým podrazem ruku v ruce.  A věz, že i když je pro tebe tenhle podraz neodpustitelný a vaše cesty se rozdělí, nemusí to znamenat konec světa. Naopak. Může to být nový začátek.

Dá se tomu předejít?

Rozhodně se vyplatí vsadit na prevenci. Kamarádku si na rozdíl od rodinných vztahů můžeš vybrat dobrovolně. Vybírej proto pořádně. Všímej si toho, jak kamarádka mluví o druhých lidech, o své rodině a partnerovi. V mnohém ti to napoví. Pokud plive jeden jed za druhým a její vyjadřování o blízkých připomíná spíš palbu z hnojometu, radši zařaď zpátečku, dokud ještě můžeš.

Ne vždycky je ale záškodnické chování zjevné na první pohled. Pokud je tvoje kamarádka hodně kritická (i když ve vší slušnosti) k druhým nebo nevynechá žádnou příležitost přihřát si svou polívčičku (podívej se, jak v té sukni vypadá směšně, moje koláčky jsou rozhodně chutnější a hezčí než ty její a tak podobně), vyplatí se minimálně zpozornět.

Častá kritika a hodnocení druhých s ohledem na zásluhy vlastní osoby totiž svědčí spíš o nižším sebevědomí a zvyšování si vlastní hodnoty shazováním ostatních. A nenech se zmást, takové chování rozhodně nemá nic společného s upřímností, za kterou ji některé jedodámy vydávají. Přemýšlej, jak asi bude taková kamarádka mluvit o tobě, až u toho nebudeš. Tohle prostě nemáš zapotřebí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články