Covid-19 už nám zasahuje i do ložnice. A je to logické

Foto: Pixabay
|
11. 03. 2021
|
Koronavirus a covid-19 už je s námi rok a svůj boj jen tak nevzdává. Kromě toho, že nám dává více či méně zabrat, nemocnice jsou plné a spousta lidí pracuje z domova, je tu ještě něco.

Je tu ztráta chuti a čichu. A právě ztráta čichu je pořádný problém. Může totiž přetrvávat ještě poměrně dlouho po odeznění těch nejhorších příznaků onemocnění, což je samo o sobě nepříjemné. Má to ale i dopad na náš sexuální život!

Američani nezaháleli a už mají v rukou výsledky. Chicagská univerzita provedla výzkum, kterého se účastnilo víc než 2 000 respondentů. U těch odborníci zkoumali vztah mezi silou čichového smyslu (dávali jim čichat vonné tyčinky) a frekvencí erotických myšlenek.

Zatímco podle výsledků nedochází se ztrátou nebo oslabením čichu ke snížení frekvence a kvality sexuálního aktu, potíž je v poklesu sexuální motivace a emočního uspokojení ze styku.

kissing-couple-1209043_1280.jpg

Vůně v nás probouzejí touhu. Není divu, že s oslabeným čichem to není ono.
Foto: Pixabay
Utlumený čich ti může vzít i postelové potěšení.

Není se čemu divit

Nejdřív to může znít záhadně, nakonec ale určitě uznáš, že to má svou logiku. Čich má totiž silné a evolučně zakořeněné spojení s limbickým systémem, což je část nervové soustavy, jež zpracovává emoce a sexuální motivaci. Vůně a pachy v nás vyvolávají touhu po jiné osobě, s oslabeným čichem přichází ruku v ruce nižší míra spokojenosti s emoční stránkou sexu.

Výsledky ze Spojených států potvrdil i NÚDZ (Národní ústav duševního zdraví). Podle jeho výstupu rovněž existuje spojitost mezi čichem, prožívání emocí a spokojeností v partnerském vztahu. Z výzkumu NÚDZ dokonce plyne to, že současná situace se negativně podepsala na 30 % vztahů. Dobrá zpráva ale je, že 37 % dotázaných hodnotí svůj vztah jako emočně uspokojivější!

Doufáme, že brzy bude zase všechno v normálu. I naše sexuální prožitky.

Související články