Trendy plavky roku 2019 a tipy, jak je vybrat

www.bigstockphoto.com
|
12. 07. 2019
|
První zmínky o oděvu, který ale nesloužil ke koupání, nýbrž k atletickým účelům, se objevují už v antickém Římě. Dvoudílné ženské oděvy, které se podobaly dnešním plavkám, jsou dokonce zobrazeny na starověkých freskách nalezených v Pompejích.

Moderní dějiny plavek sahají do Evropy a 18. století. Nutno podotknout, že první evropské plavky neměly s těmi dnešními příliš společného. Vlastně šlo o delší koupací oblek, který nosili také muži. První odvážnější modely už umožňovaly odhalit paže a nohy. A pozor – do plavek se dříve přibíralo, nikoli hublo! Tehdejší ideál krásy byl totiž někde úplně jinde.

Plavky v hledáčku módních návrhářů

Plavky začaly zajímat také módní návrháře. Vůbec prvním z těch, který začal navrhovat nové plavkové modely, se stal Jean Patou, jemuž konkuruje Elsa Schiaparelli. Dvoudílné plavky se začaly objevovat okolo roku 1940 a nutno podotknout, že vzbudily opravdový zájem. A to zejména mezi zástupci mužského pohlaví. Další odhalený kousek těla muže jednoduše fascinoval.

bigstock-women-s-swimsuit-female-sexy-261260029.jpg

Výběr plavek by se měl řídit podle typu postavy.
Plavek je dneska tolik druhů, že si zákonitě musí vybrat úplně každá žena.

Bikiny pobouřily veřejnost. Na deset dlouhých let.

V roce 1946 vyrobil jistý Louis Reard první bikiny, což společnost notně pobouřilo. Trvalo zhruba deset let, než se bikiny dostaly do dámských šatníků. Nemalou zásluhu na tom jistě měl tehdejší sexsymbol padesátých a šedesátých let Brigitte Bardot.

Chceme být jako Pam

Následující roky se nesly v duchu návratu k monokinám. Ty byly ale stále odvážnější. Zlaté „osmdesátky“ pak propagovaly heslo „čím méně, tím lépe“. Ženy nosily mezi půlkami titěrné provázky a ani jejich prsa neskrývala místo pro fantazii. Změna přišla společně s kultovním seriálem Pobřežní hlídka. Všechny ženy totiž toužily vypadat jako Pam Andersonová. A tomu přizpůsobovaly také svůj šatník a hrudník.

Dneska se fantazii meze nekladou

Dnes už máme na výběr nespočet materiálů, barev i střihů. Nikoho nepohorší kostice, pušapky, tanga, brazilky, bokovky, boyshorts, tankiny, kraťásky ani sukýnky. Vybrat ale správně padnoucí plavky není nic jednoduchého. Máme pro tebe pár rad, jak na to.

Typ postavy rozhoduje o správném výběru

V první řadě je potřeba určit, jakým tvarem postavy disponuješ. Pokud máš útlou horní polovinu těla, úzká ramena, širší boky a silnější stehna, pak vybírej plavky pro trojúhelníkové postavy. Pozornost směřuj především na horní polovinu těla a spodní díl plavek vol opatrně. U podprsenky si můžeš dovolit koketovat se vzory, barvami i střihy, spodní díl by měl být o něco střídmější.

Pokud máš mohutnější horní polovinu těla, široká ramena a tvoje postava se směrem dolů zužuje, pak patříš mezi ženy s postavou obráceného trojúhelníku. Tvým cílem bude zvýraznit spodní polovinu těla a zúžit trup. Co se týče vrchní části plavek, dej přednost zavazování kolem krku nebo střihům na jedno rameno.

Patříš mezi ty šťastné ženy, které mají postavu přesýpacích hodin? Pak se neboj ji žádaným způsobem zdůraznit. Vybírat si můžeš z plavek s klasickými trojúhelníčky, tak i plavek bez ramínek. Potřebuješ-li prodloužit nohy, vol rafinovaně vykrojený spodní díl plavek.

Pokud máš větší bříško, širší trup a nedefinovaný pas (postava ve tvaru jablíčka), pak vol takové plavky, které odvedou pozornost od problémových partií a naopak prodlouží tvoji postavu. Vhodné jsou jednodílné plavky anebo stále oblíbenější tankiny.

U chlapeckých/atletických postav se hodí bokové kalhotky se zavazováním, více vykrojené bikiny nebo i jednodílné plavky s propracovaným pasem, který se tím zvýrazní.

bigstock-happy-young-woman-relaxing-on-291451009.jpg

Oslň na pláži i u bazénu se skvělými plavkami!
Díky pěkným plavkám můžeš být na pláži za úplnou hvězdu.

Vhodně zvolený druh plavek zakryje nedostatky

Také mezi plavkami existují značné rozdíly. Měla bys proto vědět, kdy sáhnout po plavkách s vyšším pasem a kdy si můžeš dovolit vyrazit na pláž v tangových kalhotkách.

  • Vyšší pas plavek skryje menší faldíky na zadečku, bříšku a bocích. Vhodné jsou tmavší barvy, které postavu opticky zeštíhlí.
  • Tankiny jsou dvoudílné plavky, představené v 90. letech a tvořené podprsenkou ve stylu topu a kalhotkami. Skvěle zakryjí strie a větší bříško.
  • Boyshorts jsou naopak vhodné pro ženy s chlapeckou postavou. Opticky totiž zvětší jejich boky a jsou vlastně takovou alternativou pánských plavek.
  • Vykrojené bikiny na šňůrky se hodí spíše pro štíhlejší ženy bez výraznějších postavových nedostatků. V opačném případě totiž budou poutat pozornost na problémová místa.
  • Plavky s tzv. tummy control jsou opatřeny speciálním stahujícím materiálem, který stahuje problémovou zónu.
  • Brazilky jsou naopak určeny ženám, které na sebe rády poutají pozornost. Jsou velmi vykrojené a obsahují pouze minimum látky, takže kryjí opravdu jen ty nejnutnější partie.

Jaké plavky letos frčí?

Letošní trendy v oblasti plavkové módy se vracejí do 80. let, kdy se nosil spodek plavek vysoce vykrojený, takže odhalil celé boky a zdůraznil ženské křivky. Naopak vršek plavek by měl být opatřen širšími ramínky, což dělá ve finále z téhle kombinace nadčasovou alternativu.

Zapomeň na jednobarevnou nudu. Letošním trendům vévodí zvířecí vzory. Oblíbily si je celebrity u nás i v zahraničí. Tak se ani ty neboj na pár dnů proměnit v dravou šelmu. Ať už zvolíš jednodílnou anebo dvoudílnou variantu, rozhodně nešlápneš vedle.

A v retro stylu budeme ještě chvíli pokračovat. Pokud tě nezaujalo zvířecí šílenství ani vysoce vykrojené bikiny, vsaď na klasiku v podobě květovaných plavek doplněných o romantické volánky. Pokud přeci jen zvolíš jednobarevnou a jednodílnou variaci, pak nezapomeň na bohatě zdobený pásek.

Nepodařilo se ti do léta zhubnout? Nezoufej! Problémové postavě s nějakým tím kilem navíc budou slušet jednodílné plavky s průstřihem anebo dlouhým rukávem, které jsou hitem letošního roku. Ve finále je ale výběr plavkové módy výlučně ve tvých rukou. Jestli se tak rozhodneš pro klasiku anebo moderní alternativy je jen na tobě.

Jakým plavkám dáváš přednost a vybíráš je v kamenném, nebo internetovém obchodě? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články