Kšiltovka letos slaví 160 let. Jak ji vybrat?

www.pixabay.com
|
03. 08. 2020
|
Vůbec první pokrývku hlavy, která byla předchůdkyní dnešních kšiltovek, představili členové baseballového týmu Brooklyn Excelsiors v roce 1860. Prakticky po prvním zápasu se stala americkým symbolem.

Čepici, jejíž kšilt chránil hráče před oslněním, začaly napodobovat také další týmy hrající baseball a basket. Netrvalo to ale dlouho a kšiltovky si našly místo také v šatnících obyčejných smrtelníků. Jedním z inovativních vynálezů, díky kterým se stala kšiltovka žádaným módním doplňkem, byl pásek na zapínání, prostřednictvím kterého bylo možno regulovat obvod kšiltovky a přizpůsobit ji tak různé velikosti hlavy.

Rovný, nebo prohnutý?

Milovníci kšiltovek se obvykle dělí na dva tábory – ty s rovným kšiltem a naopak ty, kteří by neopustili domov bez toho, aby byl kšilt jejich čepice prohnutý. S prohnutým kšiltem nepochybně souvisí také 40. léta, během kterých se začal do kšiltovek vkládat namísto plátna plast. Kšilty tak šly mnohem lépe tvarovat.

Pokud bychom chtěli paušalizovat, pak dodáme, že rovný kšilt si oblíbili zejména posluchači hiphopu a ti, kteří třímají v ruce skate. Naopak zahnutý kšilt je doménou spíše ženského pohlaví. Nejen, že lépe drží účes, ale také dokáže divy s různými tvary obličeje. Když k tomu všemu přidáme ještě bonus v podobě ochraně před slunečními paprsky, dokonalý módní doplněk je na světě.

Zřejmě tím nejznámějším modelem kšiltovek je 59Fifty, který se váže k tradici značky New Era. Představen byl v roce 1954. Původně byl určen výlučně hráčům. Dnes je tento model oblíbeným doplňkem široké veřejnosti. 59Fifty je ovšem jedním, nikoli jediným modelem, který si získal naše srdce, potažmo naše hlavy. Jak vybrat kšiltovku, která ti perfektně padne? Rozhoduje velikost, střih i materiál.

Správná velikost je základ

Možnost nastavení velikosti není u všech kšiltovek samozřejmostí. U některých modelů je potřeba kšiltovku vyzkoušet a vybrat tu správnou velikost. Vybírat si ale obvykle můžeš ze tří druhů:

  • Snapback: Klasika, která neomrzí. U těchto kšiltovek jednoduše nastavíš velikost pomocí zmíněného pásku.
  • Strapback: Pásek, prostřednictvím kterého nastavíš velikost kšiltovky, je součástí také modelu strapback. V tomhle případě ale nepůjde o klasický děrovaný pásek, nýbrž pásek textilní, který je na konci opatřený přezkou.
  • Fitted: Součástí těchto modelů už nejsou žádné pásky. Čepice musí na hlavě perfektně sedět. Proto je potřeba ji vyzkoušet a vybrat si správnou velikost. 

children-2741843_960_720.jpg

Čepice s kšiltem není žádná novinka.
Pixabay
Kšiltovky jsou in! Nezapomeň si ale dobře vybrat, aby sis s ní neustřihla ostudu.

Správný střih se nevyplácí podceňovat

Kromě velikosti je nezbytně důležitý také střih kšiltovky. V tomhle případě jsou možnosti ještě o něco zajímavější. Vybírat si můžeš z následujících pěti střihů:

  • Šestipanelovka: Jak už název téhle čepice napovídá, jedná se o módní doplněk sešitý ze šesti kousků. Obvykle je šestipanelovka vybavená rovným kšiltem. Typické je pro ni vysoké čelo, které perfektně dává vyniknout například klubovým znakům. Velikost jde v drtivé většině případů regulovat pomocí děrovaného pásku.
  • A-Frame kšiltovky: Ti, kteří se mezi kšiltovkami příliš neorientují, budou pravděpodobně tvrdit, že šestipanelovka a kšiltovka typu A-Frame jsou jednou a totéž. To ale není pravda. Zásadním rozdílem u druhého zmíněného střihu je nerozdělená přední část. Šev končí v horní polovině a není dotažený až ke kšiltu. Tento střih je vhodný zejména pro ty, které tlačí přední část kšiltu do čela. Díky střihu má kšilt vůli a skvěle se přizpůsobí čelu.
  • Camper čepice: Patříš mezi milovníky netradičních designových vychytávek? Pak by v tvém šatníku neměla chybět čepice se střihem Camper. Kšiltovka je v tomto případě tvořená pěti různě velkými díly, které se perfektně přizpůsobí i menším hlavám.
  • Truckerka: Tahle kšiltovka vychází z klasického šestipanelového nebo A-Frame střihu. Zadní část kšiltovky je ale opatřena síťkou, která umožňuje lepší odvětrávání, což oceníš především během horkého léta.
  • Baseball čepice: Prohnutý kšilt a viditelné logo sportovního týmu – to jsou základní charakteristické znaky baseballových čepic.

Jak vybrat tu pravou?

Při výběru se zaměř nejen na možnost nastavení velikosti a střih, ale také materiál, z něhož je kšiltovka vyrobena. Důležitým kritériem je výška ke korunce. Pokud máš větší hlavu a vybereš si kšiltovku s malou výškou ke korunce, pravděpodobně ji budeš mít malou i při sebevětším nastavení zadního pásku. Pro majitelky velkých hlav se naopak nehodí kšiltovky s vysokou korunkou. Kšiltovku si v ideálním případě odzkoušej. Koupit by sis měla tu, která není zapnutá na první nebo poslední dírku. Zkontroluj také stálost a ohebnost kšiltu. U kšiltovek vyrobených z méně kvalitních materiálů mají kšilty tendenci praskat. Šetřit na tomhle módním doplňku se proto nevyplácí.

Nosíš kšiltovky? Napiš nám do diskuze, jaký je tvůj oblíbený střih.

Související články