Je nošení makeupu přežitek?

https://www.instagram.com/zoltantombor
|
13. 08. 2018
|
Jedna z nejoblíbenějších bulvárních praktik v Hollywoodu je focení celebrit bez makeupu. Tolik jsme si zvykli na krásu z červených koberců, že je pro nás šok vidět přirozenou tvář.

Nejspíš nám alba hereček s kruhy pod očima našeptávají, že na výsluní se může dostat kde kdo – tedy i my. A že za vším tím nedosažitelným glamourem je jen pečlivá práce makeup artistů, stylistů a retušérů. Ale taky nám vnucují dojem, že vyrazit na veřejnost bez pořádné vrstvy líčidel je nepřípustné – lidé se vám budou smát.

Pro někoho, kdo vyrůstal s časopisem Bravo Girl, může být nepochopitelné, že by měl vyhodit své pečlivě nasyslené zásoby. Vždyť probírat se novými odstíny rtěnek, zkoušet texturu očních stínů nebo si hrát s tvarem oční linky je přece zábava.

Stydím se za svou tvář

Ze zábavy, kterou milují snad všechny holčičky na světě (a spousta kluků by si ji chtěla tajně vyzkoušet), se ale staly otěže. Vyjít ven s odpadky bez řasenky? Jasně že to uděláme. Ale kdo z nás nepomyslí na to, že by teď neměl nikoho potkat. Je normální se stydět za svou vlastní tvář?

brush-791306_1280.jpg


Pixabay.com

Rozhodně nejsme samy, kdo si tuto otázku klade. V červnu ve své eseji zpěvačka Alicia Keys slíbila, že se přestane skrývat. “Svou tvář, svou mysl, svou duši, své myšlenky, své sny, to, svá trápení. Nic už nechci skrývat,“ napsala Alicia. A jak řekla, tak i udělala. Líčidla odložila jak v soukromém životě, tak na jevištích i na červeném koberci. Odpověď na sociálních sítích na sebe nenechala čekat. Jenom na Instagramu je aktuálně téměř 13 milionů fotek s hashtagem nomakeup.

Zakopaný pes přirozené krásy

Alicia vypadá úchvatně na fotkách ze zákulisí i na titulních stranách časopisů. Je však nutné podotknout, že ke svému tělu se chová jako k chrámu. Denně cvičí, jí raw stravu, dostatečně odpočívá, medituje, nekouří… To samo o sobě vykouzlí jedinečný přírodní make up. A co my ostatní, kteří se nechceme vzdát ranní cigaretky nebo nedělního řízku? Jsme odsouzené k vrstvě korektoru? Ani náhodou. Vyrazit do společnosti bez líčení je pro některé z nás stigma a souvisí spíše se sebevědomím než s vlastním vzhledem. A kdy jindy si zvednout sebevědomí než v době, kdy mají ženy konečně tuhle možnost k dispozici? 

Související články