Jak v létě zabránit vzniku vrásek? Dodržuj pitný režim a čisti pleť

Bigstockphoto
|
17. 07. 2023
|
Jako každá správná kočka se určitě i ty ráda vyhříváš na slunci. Možná ale nevíš, že tvoje pleť při tom může hodně trpět. Poradíme ti, co s tím!

Taky patříš mezi ty, které si léto vychutnávají plnými doušky a rády „chytají bronz“? A myslíš přitom na svou pleť? Ta totiž může kvůli vystavení slunečním paprskům opravdu trpět. Přitom stačí do své letní denní rutiny zařadit jen pár maličkostí v péči o pokožku. A jaké to jsou?

Používej krémy s SPF

O škodlivých účincích UV záření jsi pravděpodobně už slyšela. Způsobuje totiž předčasné stárnutí pokožky, kdy dochází k úbytku kolagenu v pleti, která tak ztrácí pružnost a reaguje tvorbou vrásek. UV záření na nás přitom nepůsobí pouze na přímém slunci při opalování, ale i při běžných denních aktivitách. Takže i když jdeš jen na pochůzky do města, určitě na SPF faktor (ideálně 30, minimálně 15) nezapomínej. Mazat by ses měla přibližně každé dvě hodiny, a to dostatečným množstvím, kterému odpovídá jedna čajová lžička.

A pokud chceš být ještě lépe chráněná, určitě není na škodu pořídit si slušivý klobouk nebo kšiltovku a kvalitní sluneční brýle, které ochrání citlivé oční okolí.

Nepodceňuj hydrataci pleti

Slunce, voda a vítr naši pleť značně vysušují, a proto bys měla myslet na její dostatečnou hydrataci. To platí pro všechny typy pleti, i tu mastnou. V létě používej spíše lehké a gelové přípravky, nejlépe s kyselinou hyaluronovou, která v pokožce váže vodu. Kyselina hyaluronová se sice v pokožce vyskytuje přirozeně, ale s přibývajícím věkem jí ubývá.

Každé ráno a večer nanes na obličej hydratační krém a jednou týdně si dopřej i hydratační masku. Jestli chceš hydrataci dovést k úplné dokonalosti, navštiv ještě kosmetický salón. Přípravky, se kterými pracují kosmetičky, mají v porovnání s běžně dostupnými produkty o něco větší efekt.

bigstock-closeup-of-african-woman-holdi-337474231.jpg

Každý denní krém by měl mít aspoň slabou ochranu proti UV záření.
Bigstockphoto
Pleť potřebuje hydratovat. Pij vodu a používej správný denní krém!

Dodržuj pitný režim

Nejen hydratace zvenku, ale také zevnitř je důležitá, zvláště pak v horkých letních měsících. Ideálně bys měla vypít 0,4 l vody na 10 kg své váhy. V opačném případě buňkám začne chybět voda, a tvoje pleť tak bude působit unaveně a bude mít větší tendence k tvorbě vrásek nebo pigmentových skvrn.

Dbej na důkladné čištění pleti

… a to i v případě, že se nelíčíš. Vlivem slunce totiž dochází k výskytu většího množství odumřelých a suchých kožních buněk. Na pokožce navíc ulpívají pot, maz, zbytky UV filtrů z krémů a další. Důkladným čištěním docílíš toho, že se ti nebudou ucpávat póry a že se ti do pokožky dostanou všechny důležité látky z krémů.

Čistit pleť bys měla ráno i večer. Použít přitom můžeš třeba čisticí mléko, gel nebo pěnu. Nezapomínej ani na tonizaci a dočištění pleti. Skvělým pomocníkem při čištění je i micelární voda.

Pryč s make-upem! Dej přednost BB krémům

V létě se určitě vyhni hutným krycím make-upům, pod kterými se budeš akorát potit. Vhodnou alternativou je BB krém, který pleť projasní, barevně sjednotí, a navíc hydratuje a neucpává póry. Pokud máš nedostatky, které BB krémem nepřekryješ, použij korektor.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články