Fenomén „obličejová jóga“: omládni s pomocí těchhle 5 cviků!

Shutterstock
|
07. 02. 2023
|
Face yoga neboli obličejová jóga je vlastně takový facelift bez chirurgického zákroku. Musíš jí ale věnovat několik minut denně a být trpělivá.

Když jsi nespokojená se svým povislým pozadím, co uděláš? Přesně tak, vyhledáš si cviky na zpevnění hýždí a pustíš se do toho. I když by tě to možná nenapadlo, s obličejem je to úplně stejné – tvoří ho přes 50 svalů, které postupem času a působením gravitace ochabují. Stejně jako ostatní svaly na těle se ale i ony dají vycvičit!

Autonehoda, která zachránila tváře lidí po celém světě

Zakladatelkou obličejové jógy je Američanka Fumiko Takatsu. Na myšlenku cvičení obličejových svalů ji přivedla téměř fatální autonehoda, po které jí ochabla polovina tváře. Zkoušením různých cviků se Fumiko podařilo svůj obličej restaurovat, a co víc – omládnout bezmála o 10 let.

Jak to funguje?

Pravidelným cvičením, které vypadá jako série šklebů nebo masírování tváře, nejen rýsuješ svaly, ale dochází i k prokrvení obličeje, což má za následek mladistvější vzhled. Obličejová jóga pomáhá vypínat vrásky, odstraňovat druhou bradu nebo asymetrii obličeje. Kromě toho je účinná i v boji s akné.

Vytvoř si rutinu

Cviky bys měla provádět aspoň 10 minut denně. Zkus je třeba zařadit do své rutiny péče o pleť, protože to můžeš účinky cvičení podpořit použitím obličejového válečku, navíc si v zrcadle ověříš, že cviky provádíš správně. Jinak ale můžeš cvičit kdykoliv a kdekoliv – třeba v MHD, při čekání na kámošku nebo u sledování Netflixu.

Pojďme na to! 5 anti-age cviků, které změní tvou tvář

Než se pustíš do samotného cvičení, je dobré procvičovanou oblast nejprve prokrvit – malými kroužky ji masíruj asi minutu.

Vidlička

Oba prostředníčky přilož zboku ke kořeni nosu, jako kdybys ho chtěla zafixovat. Ukazováčky potom polož k vnějším koutkům očí, takže tvoje prsty budou na každé straně tvého obličeje dělat “véčko”. Prsty drž na místě a přivírej jenom spodní víčka.

Tenhle cvik pomáhá proti pytlům pod očima. Po jeho skončení si zakoulej očima nejdřív na jednu, potom na druhou stranu, abys je uvolnila.

Velké ó

Připrav se, že u tohohle cviku budeš vypadat trošku jako blázen, proto ho radši necvič na veřejnosti. Zapojí se při něm ale všechny svaly na obličeji i svaly krku, proto ho doporučujeme vyzkoušet.

Otevři pusu, horní ret přetáhni přes horní zuby, aby nevykukovaly. Potom pusou udělej tvar ó. Bradu bys měla mít co nejníž, jako kdyby ti najednou ztěžkla a nešla udržet nahoře. Očima se dívej vzhůru (ale jen tak, abys přitom nekrabatila čelo), bradu vystrč dopředu a mírně nahoru – to zajistí protažení krku.

Napočítej 10 dechů, uvolni a zopakuj. Po cvičení se široce usměj, úsměv funguje jako protipohyb. Cvik působí zejména proti nosoretním rýhám.

shutterstock_2004635237.jpg

Tyhle cviky tě nechají omládnout.
Shutterstock
Na obličejovou jógu není nikdy příliš brzy. Dej se do ní!

WAU!

Znáš ten pocit, kdy je něco tak moc boží, že prostě jenom nestačíš zírat a řekneš „wau!“? Tak přesně na tom staví tenhle cvik.

Zhruba 10–15x po sobě řekni WAU! Pusu přitom otvírej do maxima všemi směry (takže nejen dolů, ale roztáhni ji i do stran). Dbej na to, abys pohyb zastavila u lícních kostí – kousek výš a zaděláváš si na vrásky kolem očí. Nezapomeň uvolnit čelo a mít otevřené oči (žádné mžourání!).

WAU! Ti pomůže k pevným konturám tváře.

Yummy Face

Usměj se, vyplázni jazyk a kývej s ním ze strany na stranu. Jazyk přitom drž nahoře, aby sis špičkou přejížděla po horním rtu.

Tenhle cvik zvedá koutky rtů a posiluje spodní čelist a krk.

Volátko pryč!

Teď si ukážeme něco na druhou bradu neboli volátko. Zatni ruku v pěst, tu si dej pod bradu a otvírej pusu. Pěstí přitom tlač proti bradě – cvik se tím zintenzivní. Pozor ale, jestli trpíš bolestmi páteře nebo hlavy, na protitlak se radši vykašli a pěst vynech. Pusu drž otevřenou asi 5 vteřin, potom ji zavři a 5x zopakuj.

Začít můžeš v každém věku

Ať už si do tvé tváře zub času hlodl, nebo tě to teprve čeká, obličejová jóga je rozhodně pro tebe. Staršímu obličeji pomůže dostat se do formy a pro mladší funguje jako prevence vrásek. Někdo vidí výsledky hned, u někoho jiného to může trvat týdny až měsíce, ale nepolevuj a vytrvej – tvé budoucí já ti bude vděčné!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články