Zadní rýma: co ji způsobuje a jak se jí zbavit?

Shutterstock
|
14. 12. 2022
|
Máš ucpaný nos, smrkáš jako divá, a úleva přesto nepřichází? Zřejmě máš co do činění se zadní rýmou, jednou z nejotravnějších záležitostí na světě. Nezoufej. Poradíme ti, co pomáhá.

Zadní rýma je zlidovělé označení pro zánět vedlejších nosních dutin a nosohltanu. Poznáš ji jednoduše podle toho, že i když máš ucpaný nos, nepodaří se ti ho uvolnit smrkáním. Hustý hlen, který se drží vzadu v nose, stéká do krku a je velmi obtížné ho vysmrkat nebo vykašlat. Díky tomu dochází i k bolestem hlavy, únavě, zalehnutí uší a k dýchacím obtížím.

Zadní rýma se může projevit v akutní i chronické formě. Obě varianty dokážou život pěkně znepříjemnit. Nejčastěji trápí děti, ale i dospělým dává pořádně zabrat. Zánět nosohltanu je poměrně časté onemocnění, které je způsobeno nachlazením, viry a bakteriemi. Přenáší se kapénkovou nákazou.

Jak správně funguje hlen?

Pokud jsi zdravá, hlenu si vůbec nevšímáš. Hlen je řidší konzistence, protože se mísí se slinami. Jeho úkolem je zvlhčovat sliznice, zachycovat a ničit bakterie i viry dříve, než ti způsobí infekci. Problém nastává ve chvíli, kdy se produkce hlenu zvýší a hlen zhoustne.

shutterstock_1325994494.jpg

I tuhle rýmu možná zvládneš vyléčit doma. Pokud se to do 10 dnů nezlepší, je na čase vyrazit k lékaři.
Shutterstock
Zánět vedlejších nosních dutin a nosohltanu, lidově zadní rýma, dokáže pěkně znepříjemnit život.

Jak poznám, že jde opravdu o zadní rýmu?

Vyloženě žádný jednoduchý diagnostický test neexistuje. U zadní rýmy se proto řídíme spíš jejími projevy. Zadní rýmu tak dobře poznáš podle toho, že se ti ucpaný nos nedaří uvolnit smrkáním, může docházet i k záchvatům kašle. Ty jsou způsobeny tím, že hustý hlen stéká do dýchacích cest a dráždí je. Díky tomu se může objevit i zápach z úst. Příležitostně zadní rýmu může doprovázet chrapot, teplota, bolest hlavy nebo pocit tlaku v dutinách.

Mnoho příčin rýmy

Protože zadní rýma může být způsobena různými příčinami, je i léčba rozlišná. Pojďme si to shrnout. Zadní rýmou můžeš onemocnět vlivem klasické virové infekce (nejčastější příčina), následkem alergické rýmy, která nebyla řešena včas a správně, ale může být způsobena i mechanickou překážkou nebo problémem s nosní mandlí. Původcem může být i bakteriální infekce.

Komplikace zadní rýmy

Komplikace mohou provázet hlavně kuřáky a lidi pracující v zakouřeném a jinak znečištěném prostředí. Zadní rýma se sama o sobě může stát komplikací v situacích, kdy neřešíš běžnou akutní rýmu, přecházíš nachlazení nebo nevhodně léčíš vleklou alergii.

Pozor na „rýmičku“!

Vtip o nejhorší mužské nemoci na sedm písmen už doslova zlidověl, ale přece jen bychom se my holky mohly u mužů trochu inspirovat. I v případě rýmy, ať už té běžné (protože může přejít v zadní), tak i u té zadní, je dobré se zastavit a v rámci svých možností zvolnit a odpočinout si.

Zadní rýma může totiž snadno způsobit další vleklé komplikace a zdravotní problémy, o které rozhodně žádná nestojíme.  Nebo chceš trávit čas doma v posteli se zánětem průdušek, středního ucha, spojivek, hrtanu, nebo dokonce se zápalem plic?

Co na zadní rýmu?

Jak už víš, léčba se liší podle příčin. Takže ne, doktor se opravdu nezbláznil, když doporučil tvé kamarádce antibiotika a ty máš jen nosní kapky. Nejběžnější virová nákaza se léčí pomocí běžně dostupných nosních sprejů a jiných prostředků sloužících k uvolnění dutin. Můžeš si vzít i léky na bolest. Tady by totiž antibiotika ničemu nepomohla, jen bys je zbytečně nadužívala a postupně by ti přestala zabírat.

V případě bakteriální infekce už jsou antibiotika ale na místě. Lékař provede výtěr z nosohltanu, na jehož základě rozhodne o jejich nasazení. Sekret v případě bakteriální infekce bývá zelenožlutý, čehož si můžeš všimnout i sama.

Pokud jde o mechanickou překážku třeba v podobě polypu nebo problému s nosní přepážkou, může dojít i na operační sál.

Kdy jít k lékaři?

Nemusíš k lékaři běžet hned. Poslouchej své tělo a sama intuitivně vycítíš, když už je léčba nad tvé síly. Pokud hlen zapáchá, obsahuje krev, máš teploty, hodně kašleš, nedaří se ti najít úlevu, rozhodně se k odborníkovi vydej. Dá se říct, že pokud tě obtíže trápí 10 dnů a nelepší se, je dobré lékaře vyhledat.

Léčba svépomocí: co pomáhá?

Měj na paměti, že potíže způsobuje hustý hlen. Proto je potřeba ho naředit A čím jiným než zvýšeným příjmem tekutin. Dopřej si teplé bylinkové čaje i hovězí vývar. Vyhýbej se mléčným výrobkům, protože ty pomáhají tvořit hlen. Raději si dopřej víc ovoce a zeleniny.

Kup si nosní sprej či kapky, ale opatrně – snadno na nich vznikne závislost. Naše babičky nedaly dopustit na inhalaci horké páry (vzpomínáš, jak jsi v dětství seděla nad horkým hrncem zakrytá ručníkem, aby teploučko neutíkalo?).

V místnosti, kde pobýváš, zvlhčuj vzduch. Využij k tomu různé aromatické olejíčky a lampy, nejlepší jsou ty s vůni eukalyptu nebo máty.

Vyzkoušej nosní konvičky. Návod na správné propláchnutí dutin najdeš na internetu. Hravě to zvládají i děti a úleva je značná! Navíc působí i preventivně.

A hlavně nezapomeň dbát na správnou hygienu. Často a pravidelně si myj ruce. Látkové kapesníky (i když jsou mnohem příjemnější) nahraď jednorázovými. Odborné studie uvádějí, že přes 50 % infekcí se přenáší přes ruce, které jsou kontaminovány viry a bakteriemi.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články