Potvrzeno: Podávání léku na astma zmírňuje průběh covidu

Bigstockphoto
|
17. 04. 2021
|
Pátrání po léku na covid-19 je zase o krůček dál. Potvrdili to vědci z Oxfordské univerzity, kteří zjistili, že prostředek na astma je slibným medikamentem.

Podle dosavadních průzkumů prý dokáže lék s názvem Budesonid mírnit těžký průběh nového typu koronaviru. Tým vědců z Oxfordské univerzity zveřejnil výsledky svého bádání v renomovaném odborném časopise The Lancet.

Studie na 146 pacientech

Rozsáhlé studii podrobili vědci 146 pacientů, kteří se nakazili covidem. Polovina z nich dostávala Budesonid dvakrát denně po dobu 28 dnů, druhá polovina podstupovala normální léčbu.

V prvním případě ustoupily příznaky covidu mnohem dřív, než u těch pacientů, kteří se léčili klasickým způsobem. Vědci taky u první zmíněné skupiny, které byl Budesonid  podáván, nezaznamenali případy těžkého průběhu nemoci.

Astmatici končí v nemocnicích méně často

A co vedlo vědce z Oxfordské univerzity ke studii přípravku na astma? Skutečnost, že v nemocnicích končilo s těžkým průběhem covidu-19 minimum pacientů s astmatem.

Odborníci tak vycházeli z předpokladu, že medikamenty s glukokortikoidy určené pro astmatiky mohou v boji s nemocí covid-19 způsobovat zásadní průlom. A nemýlili se.

Spolehlivý a relativně bezpečný lék

Podle vedoucí vědeckého týmu Mony Bafadhelové je potřeba lék nasadit pokud možno co nejdříve, maximálně do sedmi dnů od prvních projevů infekce. O léku Budesonid pak dotyčná prohlásila: „Jsem ráda, že relativně bezpečný, široce používaný a dobře prostudovaný lék, jako je inhalační steroid, může mít vliv na nynější pandemické onemocnění.“

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2

Prodělala jsi covid? Pokud ano, co ti v boji s tímhle neřádem pomohlo? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články