Paradentóza je jednoznačně největší strašák zdravých zubů

Bigstockphoto
|
24. 01. 2022
|
Zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu zubu je velkým strašákem nejen těch, kteří se o své perličky nestarají. Konečné stadium paradentózy může bez léčby končit až ztrátou zubů. Co by tě mělo varovat, že něco není v pořádku?

Jak tuhle potvoru (roz)poznat?

První vlaštovkou, která by tě měla na paradentózu upozornit, je opakující se zánět dásní. Ten poznáš podle toho, že ti dásně v oblasti zubu rudnou a začínají být citlivé na dotek. Dáseň může taky zduřet nebo krvácet. Při zánětu v ústní dutině vzniká hnis, který je doprovázený nepříjemným zápachem z úst a to je něco, o co nikdo z nás určitě nestojí.

Příčinou vzniku paradentózy je v první řadě nedostatečná hygiena a bohužel i dědičnost. S touhle skutečností se pak pojí i další faktory, které vznik onemocnění podporují. Může jít například o nadměrné usazování bakterií v místě, kde se setkávají dásně se zuby. Za vznik paradentózy ale občas může i zubař, který ti nekvalitně zhotoví zubní výplň nebo korunku.

Nepříjemný zápach z úst vzniklý zánětem a následnou paradentózou můžeš naštěstí ovlivnit hned několika způsoby. A to třeba tím, že nebudeš kouřit (už dávno to totiž není „in“ a tenhle zlozvyk ti ničí nejen zuby), nadměrně se stresovat nebo tím, že omezíš konzumaci potravin a nápojů, které jsou bohaté na cukr. Všechny tyhle faktory a mnoho dalších (např. cukrovka nebo oslabená imunita) můžou zapříčinit vznik paradontózy.

Jak se zbavit paradentózy?

Nepříjemný zápach z úst rozhodně není dobrou vizitkou. Paradentózu naštěstí lze léčit, a to mnoha způsoby. Léčba se liší podle závažnosti onemocnění. Zubní lékař či dentální hygienista ti v případě lehkého průběhu pomůže odstranit zubní kámen a zubní plak. Vážné případy bude nejspíš nutné řešit operací, která zahrnuje obnovení zdevastovaného tvaru dásní.

bigstock-dentist-doctor-examines-the-bi-341505961.jpg

S paradentózou je těžký boj, ideální je jí předejít.
Bigstockphoto
Pravidelné kontroly u zubaře a důkladná ústní hygiena. To je základ!

Důležitou prevencí je snaha o maximální možnou hygienu dutiny ústní. Pokud tě výše uvedený problém trápí, v počáteční fázi si pořiď nejrůznější kloktadla, speciální zubní pasty, ústní vody nebo krémy. V ústní dutině zkrátka nesmí zůstat prostor pro rozvoj nových bakterií, které by mohly závěsný aparát zubu jakkoliv narušovat.

Babské rady: jak na domácí léčbu paradentózy?

Nejlepší způsob, jak onemocnění předcházet, je neumožnit mu vzniknout. Proto je důležité pravidelné čištění zubů minimálně 2x za den po dobu alespoň tří minut. Kromě zubů je nutné dbát i na hygienu mezizubních prostor, kterou vyřešíš používáním zubních nití a kartáčků.

Používat můžeš taky speciální pastu a ústní vodu s propolisem, která má protizánětlivé účinky a potlačuje množení bakterií. Dále je možné čerpat inspiraci u rakouské bylinkářky Marie Treben, která ve své knize z 90. let zmiňuje čaj pomáhající tlumit bolest dásní.

Čaj si uvaříš z dubové kůry, kontryhele, truskavce ptačího a šalvěje. Na půl litru vody budeš potřebovat dvě čajové lžičky této směsi. Bylinky v poměru 1:1:1:1 přes noc vylouhuj ve studené vodě, ráno čaj ohřej a kloktej ho průběžně během celého dne.

Od nepříjemných problémů ti může pomoct taky tinktura z hřebíčku a skořice, která má díky svým esenciálním olejům protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Hřebíček se může pochlubit i znecitlivujícími účinky, takže ti pomůže od případné bolesti dásní.

Tinkturu připrav z 10 gramů rozdrceného hřebíčku, 500 mililitrů 60% alkoholu a půl tyčinky skořice. Směs nech zhruba dva týdny louhovat a poté ji přeceď a opět používej jako kloktadlo.

Na hojení dásní ti může pomoct i mochna nátržník a přeslička rolní. Obě tyto bylinky se už odnedávna používají k hojení ran a k zastavení krvácení. Z mochny usuš kořen a zalij ho horkou vodou. Vzniklým čajem si pak vyplachuj ústa po vyčištění kartáčkem. Z přesličky si usuš její nať, kterou zalij vodou a použij stejně jako odvar z mochny.

Dásně můžeš uklidnit taky citrónem, který je známý pro své antibakteriální účinky. Dásně citrónem jednoduše masíruj nebo kloktej citronovou vodu. Naneštěstí citron oslabuje zubní sklovinu, proto je vhodné počkat nejméně 30 minut, než si znovu budeš chtít vychutnat své oblíbené jídlo.

Trápí tě paradentóza a našla jsi účinný způsob, jak se nepříjemných problémů zbavit? Dej nám o něm vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Související články