Co stojí za popraskanými koutky? Nedostatek vitamínů, infekce i diabetes

Shutterstock
|
06. 12. 2022
|
Zatímco u někoho se nepříjemný pocit v koutcích úst nikdy neobjeví, jiný si s ním náležitě užije spoustu nevyžádaných chvil. Čím to je a jak s popraskanými koutky bojovat?

Vypadá to naprosto banálně, a kdo popraskané koutky nikdy neměl, nejspíš neuvěří, jak otravné a bolestivé to může být. Když se problém objeví, je možné, že zmizí během několika dnů, ale klidně se může zdržet i týdny. A že jsou to pak pořádně dlouhé týdny.

Proč nám praskají koutky?

Dokázala jsi u sebe nebo u svého blízkého vypozorovat, kdy koutky popraskají? Často se to totiž vypozorovat nedá a možných příčin je celá řada.

Nejvíc koutky praskají na podzim a v zimě, kdy často přecházíme z tepla do zimy a pak zase naopak. Při rozvoji se dostává ke slovu taky kvasinka (Candida albicans) a vlhkost.

Na vině může být nevhodná strava, nedostatek vitamínů a minerálů (mluví se hlavně o vitamínech skupiny B, o zinku, železe a kyselině listové), hormonální změny, nedostatečný pitný režim, alergie nebo atopický ekzém, oslabená imunita nebo zánět v těle.

V neposlední řadě může dojít k popraskání i při mechanickém poškození (třeba rovnátky a dalšími udělátky), u dětí se řeší nadměrné slinění a olizování, k potížím tohohle typu mají nakročeno diabetici i ti, kteří aktuálně používají antikoncepci nebo antibiotika. Celou věc zhoršuje kouření a věk nad 75 let.

Nevzhledná nepříjemnost, kterou nechceš

Koutek, který je s největší pravděpodobností odsouzený k tomu, aby popraskal, bývá nejdřív zarudlý a citlivý. Teprve pak se objeví bolestivá prasklina, která může mokvat, hnisat nebo se na ní bude tvořit strup. To je nejspíš to poslední, co na obličeji chceš.

A pamatuj – jakmile dojde k hnisání, neváhej a vyprav se s k lékaři. Vleklá nebo intenzivní záležitost totiž může značit mnohem závažnější problém (jako je třeba Crohnova choroba, ulcerózní kolitida nebo celiakie).

Co na popraskané koutky pomáhá?

Bolest a nehezký pohled do zrcadla je na světě? Pak by ses měla vyzbrojit vědomostmi a pomocníky. Ze všeho nejdřív se přestaň olizovat a nestrhávej si stroupky, které se ti možná tvoří. Tím bys jen otevřela ránu a spustila další krvácení (jistě, malé, ne nebezpečné, ale takhle by se to fakt nikdy nezahojilo).

Z mastiček a krémů pomáhají antimykotika, která působí proti kvasinkám. Výbornou mastí je snad každá s obsahem zinku a panthenolu. Pomoct může i cokoli s mateří kašičkou, tea tree olejem, výtažkem z lékořice nebo s konopným sérem.

Mazání doplň vitamíny, ať se tělo může bránit efektivněji. Vitamíny skupiny B, zinek, železo a kyselina listová tady tvoří úplný základ. Nikdy neuděláš chybu s vitamínem C. Nasadit můžeš i probiotika. A chceš-li uzdravování podpořit jídlem, vsaď na ořechy, ovesné vločky, luštěniny, hovězí maso, kysané mléčné výrobky nebo kvasnice.

Nezapomeň pořádně pít – ideálně čistou vodu, neslazené minerálky a bylinkové čaje. Nedostatečně hydratovaná pokožka totiž nikdy nebude mít schopnost se problému zbavit.

Nejlepší je prevence: balzám na rty pořád u sebe

Popraskání koutků můžeš předcházet, případně aspoň zmírňovat dopady téhle patálie. Pravidelně si hydratuj rty balzámem. Ano, takhle jednoduché to je. A dělej to denně, i když tě zrovna koutky netrápí. Tak pusu na to!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články