Za co nejčastěji utrácíme a na čem jde snadno ušetřit

Bigstockphoto
|
18. 11. 2021
|
Prázdná peněženka, do internetového bankovnictví se bojíš přihlásit, do výplaty ještě (při nejlepším) týden a ty přemýšlíš, kde se zase stala chyba, co je levnější a co ti míň leze krkem – rýže, nebo těstoviny? Tak dost!

Víš, za co nejčastěji utrácíme a na čem naše peněženky fakt krvácí? Máme pro tebe seznam největších výdajů a tipy, jak ušetřit. Mrkej na to!

Na prvním místě je bydlení

Samozřejmě, bydlet se musí. Ať už splácíš hypotéku, nebo jen platíš nájem, v průměru se můžeme bavit o 13 000 Kč měsíčně, za energie pak platíme zhruba 2 500 Kč a za opravy dáváme asi 600 Kč měsíčně. Často se snažíme snížit náklady změnou dodavatele energií, ale ne vždycky se to vyplatí – zvlášť když je tak jednoduché skočit na nějaký ten trik. Na tohle obezřetně, radši si dej čas, ať se za pár měsíců nedivíš.

Taky je naprosto zbytečné platit spoustu peněz za byt, když se dá sehnat levnější pronájem, zvlášť ve větších městech to není problém. Lepší je uskromnit se a peníze si užít jinak, než je zbytečně vrážet do bydlení, které ani není tvoje. Mimochodem – hezky se dá bydlet i v malém prostoru, pokud v něm zrovna nechováš dogu.

bigstock-luxurious-open-floor-cabin-int-118237526.jpg

Nemusíš utrácet za drahé bydlení, pokud jsi sama nebo jste dva, stačí něco skromnějšího.
Bigstockphoto
Bydlení je nejdražší položka ze všech. To asi nikoho nepřekvapí.

Jídlo a pití – co je nutné a co není?

Jíst a pít se taky musí a jeden Čech průměrně za jídlo utratí asi 30 000 Kč ročně. Pokud ti tvůj příjem jen tak tak vystačí, abys vyšla do výplaty nebo něco ušetřila, zapomeň na vysedávání po restauracích, kde za jedno jídlo zaplatíš tolik, za co by sis doma připravila tři porce. Jasně že čas od času je fajn zajít s někým na oběd nebo na večeři, ale každý den by to asi být nemělo.

bigstock-206508706.jpg

Je zbytečné chodit často do restaurací.
Bigstockphoto
Jídlo venku je vždycky dražší, než když si ho uděláš sama doma. Tedy pokud nepatříš k zámožnějším.

Častým nešvarem je kupování balené vody. Na drtivé většině našeho území teče nezávadná voda, stačí si ji natočit. Pokud ti nechutná, protože má fakt nějakou pachuť, nedá se nic dělat, pak do balené vody budeš muset investovat. Jen říkáme, že je to na většině místech zbytečné. Je dokonce dokázané, že voda z kohoutku splňuje přísnější normy než ta balená.

bigstock-couple-in-the-supermarket-147230642.jpg

Na nákup se vyplatí chodit se seznamem.
Bigstockphoto
Nenech se zlákat poutači. Nakupuj podle seznamu.

Připočíst samozřejmě musíme nějaký ten alkohol, který si čas do času dá každý. Vínko, pivo nebo něco ostřejšího. Pít „krabicáka“ jako za mladých let nemusíš, když si nebudeš víno dopřávat každý den. Raději si jednou za čas vyber něco kvalitnějšího a užij si to.

Finančně náročné je zdravější stravování. V zimě nás cena ovoce a zeleniny nepřestává udivovat, takže je lepší se v létě zásobit a narvat si jimi mrazák. Maso se vyplatí kupovat jedině v akci, bio vejce jsou sice fajn, ale drahá. V tomto případě musíš sladit svoje postoje a finanční možnosti.

3 tipy, jak ušetřit při nakupování:

  • Nechoď nakupovat hladová. Ženeš se z práce přímo do obchodu, ale od oběda už uplynula taková doba, že ti kručí v břiše? Pak ti zaručujeme, že toho nakoupíš víc, než chceš a potřebuješ. A u kasy ti pěkně spadne brada.
  • Napiš si nákupní seznam a jeď přesně podle něj. Buď na sebe přísná, vykašli se na cukrovinky nebo chipsy (prospěje to nejen tvé peněžence, ale i zdraví). Seznam si sepisuj doma podle aktuálních potřeb. Jak totiž vejdeš do obchodu, začnou na tebe útočit poutače, barvy a lákavá motta. Těm je se seznamem snazší se ubránit.
  • Nakupuj jen to, co sníš nebo upotřebíš. Je zbytečné kupovat hromady zeleniny, když se ti za pár dní zkazí a ty ji budeš muset vyhodit. Stejně tak je to s ovocem a dalšími potravinami. Pokud se ti nechce pořád běhat pro pečivo, vezmi si ho víc, a to, co nesníš během dvou dnů, dej do mrazáku. Až ho vyndáš a ono rozmrzne, bude jako čerstvé.
  • Pokud bydlíš u hranic, zvaž, jestli se ti nevyplatí udělat větší nákup právě v jiné zemi. Německo je v tomhle absolutní výhra, protože tu seženeš spoustu potravin (a nejen jich) levněji a s lepší kvalitou než u nás.
  • Plať v hotovosti. Vyber si peníze a zapomeň na to, že máš kartu, na které je snad nějaká zásoba. Prostě utrať jen to, co si předem připravíš.

Oblečení zdražilo, ale dá se pořídit i levně

Nemusíš zrovna propadnout sekáčům, abys pořídila levné oblečení. Pokud nechceš dát za džíny tisícovku a za tričko polovinu, vyhni se značkovým butikům a zajdi do skromnějších řetězců, kde se dá všechno sehnat za zlomek těchto hrůzostrašných cen. V kvalitě zas takový rozdíl není, a jak se o tom jednou přesvědčíš, nic přemrštěně drahého už si na sebe nekoupíš.

Každý Čech prý za oblečení ročně utratí skoro 7 000 Kč. Šatník se totiž musí obnovovat, pokud nechceme vypadat jako sociální případy. V přepočtu na měsíce to není zas tak moc, když si vezmeme, že někdy si potřebujeme na léto pořídit nové plavky a na zimu pořádně teplou bundu.

A nesmíme zapomenout ani na kosmetiku. Za tu samozřejmě ženy utrácejí podstatně víc než muži. Není ale vždycky nutné kupovat ty nejdražší přípravky. Stejně dobře mohou posloužit i levnější varianty.

Koníčky potřebujeme. Můžeme si vybrat

Jsou totiž drahé koníčky a levné koníčky. Zatímco na chůzi nebo běh si stačí jednou za čas pořídit kvalitní boty a případně i sportovní oblečení, lyžování může přijít pěkně draho. Fajn jsou taky inline brusle nebo kolo a koloběžka – to totiž vyžaduje počáteční investici, ale později už se o ně dokážeš postarat sama, s trochou zručnosti, případně jednou za čas zaplatíš opravy. Posilka taky nevychází extra draho, když si nevybereš tu nejluxusnější.

bigstock-beautiful-fitness-woman-liftin-172858661.jpg

Posilovna není drahá. Stačí si správně vybrat.
Bigstockphoto
Peníze nejsou výmluvou pro to, abys neměla koníčky. Najdi si aktivitu, která stojí minimum!

Když chceš kulturně žít, občas vyrazit do divadla nebo na koncert, taky jde spíš o jednorázové výdaje. Tady už je potřeba srovnat si priority – na kolik akcí jít a kolik za ně dát, abys nemusela před výplatou řešit, co budeš jíst, protože na to máš, nebo nemáš.

Dobré je taky promyslet výdaje, než si naplánuješ pořízení domácího mazlíčka. Toy pudl toho totiž sní zásadně míň než malamut a tak bychom mohli pokračovat.

Telefon a oblíbený neomezený tarif

Je skutečně nutné vyhazovat měsíčně 700 Kč za neomezený tarif? Zkusila sis někdy spočítat, jestli se ti fakt vyplatí? Zapomeň na to, že předplacené karty jsou pro školáky, které potřebují mít rodiče pod kontrolou. Pořádně porovnej ceny nebo se zeptej zaměstnavatele, jestli nenabízí výhodnější paušál. Ten neomezený díky němu můžeš mít třeba i za 300 Kč měsíčně s takovým množstvím internetu, který ti bude stačit, i když máš náročnější požadavky.

Navíc je dneska už skoro všude wifi a existuje nepřeberné množství messengerů, díky nimž si s kýmkoli napíšeš zadarmo. A Skype? Ten v posledních letech zažívá renesanci.

Vzdělávání je skoro zadarmo

Za vzdělávání utrácíme ze všeho nejmíň. Vysoké školy jsou zadarmo, knihovny jsou narvané k prasknutí, v práci ti zaměstnavatel školení zaplatí. Do kapsy si musíš sáhnout v případě, že toužíš po nějakém kurzu, který ti neuhradí, nebo v případě, že pracuješ sama na sebe. Spousta znalostí se dá načerpat z internetu, o své poznatky se totiž dnes dělí nemálo profíků. Jen je třeba proklepnout si, který je ten vhodný a od koho se vyplatí vědomosti přebírat.

Za co nejvíc utrácíš ty? A do čeho se snažíš vrážet co nejmíň peněz?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články