Sušená rajčata: jak je usušit a zužitkovat v kuchyni

Shutterstock
|
22. 10. 2022
|
Rajčata patří v našich končinách k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Rádi je pěstujeme a ještě raději konzumujeme. Víš, jak si uchovat sluncem provoněná rajčata po celý rok? Skvělou alternativou k čerstvým rajčatům jsou právě rajčata sušená.

S koncem léta jejich sezóně odzvoní. Čerstvá se zamrazit nedají a zavařovat se nám taky vždycky nechce. Pokud ti letos uzrálo rajčátek hodně a lečo už všem doma leze i ušima, pusť se do sušení. Vytvoříš si tak slušnou zásobu vitamínů a minerálů na studené zimní dny. Zdravá rajčátka dodají našemu tělu dostatek potřebných živin a po dlouhém dni v práci z nich připravíš i chutnou, zdravou a hlavně rychlou večeři.

Proč jíst rajčata?

Buď je milujeme, nebo nenávidíme. Milovníků je naštěstí pořád víc. Rajčata jsou totiž živinami doslova nabitá. Obsahují vitamíny B1, B2, B6, C, E a provitamín A. Kromě vitamínů jsou plné i minerálních látek. Obsahují vápník, fosfor, železo, jód, měď i draslík.

Důležitý je i obsah karotenoidů s antioxidačními účinky, tedy betakarotenu a lykopenu. Pravidelná konzumace rajčat pomáhá jak ke snižování cholesterolu, tak zároveň preventivně působí i proti infarktu. Velmi účinně rajčata pomáhají při zánětu močových cest, a to tím, že pročišťují ledviny. Dokážou přinést úlevu při bolestivém močení i nezhoubném zvětšení prostaty.

Rajčata jsou navíc vynikajícím pomocníkem při úpravě trávení, protože působí proti zácpě, posilují imunitu a celkově detoxikují tělo. Při vysokých horečkách je čerstvá rajčatová šťáva skvělým zdrojem tekutin a minerálů.  Navíc ochladí tělo a umí ulevit od únavy. 

shutterstock_1814490926.jpg

Neboj se experimentovat s bylinkami.
Shutterstock
Bylinky sušeným rajčatům sluší!

Jak rajčata konzumovat?

Možná sis myslela, že rajčata jsou přínosná našemu zdraví jen tehdy, když se konzumují čerstvá. To je ale velký omyl. Tepelně upravenými a zpracovanými plody v různých formách vůbec neuděláš krok vedle. Právě naopak!

Která rajčata jsou vhodná k sušení?

K sušení můžeš použít kterýkoli druh rajčat. Obecně se doporučují masitější odrůdy, protože neobsahují tolik šťávy. Klidně si ale usuš i rajčata, která máš ráda nebo která ti prostě uzrála na zahradě. Důležité je myslet jen na to, aby rajčata měla přibližně stejnou velikost, a sušila se tak víceméně stejnou rychlostí. Délka sušení pak bude záviset nejen na velikosti rajčat, ale i na jejich vodnatosti a zvoleném způsobu sušení.

Začínáme sušit

Sušit rajčata můžeš několika způsoby. Vyber si, jestli to bude na slunci, v troubě nebo v sušičce potravin. Rajčata nejdřív zbav stopek, důkladně je omyj, osuš a nakrájej na půlky nebo čtvrtky. Pokud máš větší rajčata, můžeš je nakrájet na plátky silné asi 1,5 cm.

Na slunci

Usušit rajčata pomocí slunce je ten nejstarší možný způsob. Stačí ti k tomu velké sítko a sluneční paprsky. V místě, kde se počasí často mění a slunce svítí zřídka, rajčata rozhodně neusušíš. Pokud máš ale podmínky vhodné, pusť se do toho.

Nakrájená rajčata rozlož na síto, lehce posypej mořskou solí (stačí opravdu lehce, protože sušení chuť zintenzivní) a bylinkami (rajčatům sluší oregano, bazalka, rozmarýn nebo tymián). Sušení větších kusů na přímém slunci zabere zhruba 3–4 dny. Po západu slunce nezapomeň uložit rajčátka na suché místo, aby nenavlhla. Vyplatí se myslet i na ochranu před hmyzem a zakrýt rajčata při sušení síťovinou.

V troubě

Postup je v podstatě stejný, jen si teplotu řídíš sama. Nakrájená rajčátka rozlož na plech, lehce osol a posypej bylinkami. Troubu předehřej na 80–90 °C. Po celou dobu sušení nech dvířka trouby lehce pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Stačí do dvířek přivřít vařečku.

Zhruba po třech hodinách rajčata opatrně otoč a lehce stlač prsty nebo dřevěnou obracečkou, aby odtekla přebytečná šťáva. Takto pokračuj dalších několik hodin, dokud rajčata neuschnou. Celkový čas sušení je přibližně 10–12 hodin.

Sušička

Jednoznačně nejjednodušší způsob sušení. Rajčátka rozlož na sítko tak, aby se navzájem nedotýkala. Osol, ochuť bylinkami podle svých preferencí a suš na 75 °C. Přibližně za 8 hodin by mělo být hotovo. I v tomto případě je dobré rajčátka po několika hodinách otočit a zploštit.

Máme hotovo

Každé rajčátko se může sušit různě dlouhou dobu. Záleží na jeho velikosti a šťavnatosti. Dobře usušená rajčata poznáš podle toho, že z nich nevytéká žádná šťáva. Když je přesušíš, budou příliš tvrdá. Když se nedosuší pořádně, hrozí, že začnou plesnivět.

shutterstock_1852546471.jpg

Sušená rajčata ti dodají vitamíny a minerály a ještě tě potěší svou chutí.
Shutterstock
Rajčata nadělají parádu třeba na chlebíčkách nebo na těstovinách.

Uskladnění

Sušená rajčata skladujeme několika způsoby. Můžeš je uchovat v lednici. Stačí je vložit do vzduchotěsné nádoby a umístit do chladu. Vydrží i několik měsíců (v závislosti na tom, kolik v nich zůstane vlhkosti). Rozhodně je občas překontroluj kvůli plísni.

Pokud potřebuješ, aby ti rajčátka vydržela déle, můžeš ta usušená zamrazit. Užitečnou alternativou je naložit sušená rajčata do olivového oleje. Usušená rajčata vlož do čisté sklenice
a zalij olivovým olejem tak, aby byla celá ponořená. Do sklenice můžeš přidat i sušené bylinky a nakrájený čerstvý česnek.

Před první ochutnávkou je dobré nechat je pár dní uležet, protože během několika dní do sebe rajčátka vtáhnout všechny chutě a to je ta největší lahoda.

Náš tip: Pokud do skleniček vložíš čerstvý česnek a bylinky, uchovávej skleničky jedině v lednici.

Využití v kuchyni

Sušená rajčata můžeš mlsat jen tak samostatně, nebo jimi oživíš (nejen) hlavní jídlo. A pokud potřebuješ tip na rychlou a výživnou večeři, vyzkoušej naši osvědčenou rychlovku ze surovin, které máš vždycky doma.

Těstoviny s tuňákem a sušenými rajčaty

Co potřebuješ: oblíbené těstoviny, sušená rajčata, konzervu tuňáka, ančovičku, smetanu ke šlehání a malou cibuli

Jak na to?

  • Své oblíbené těstoviny uvař al dente, slij vodu a nechej v míse.
  • Na pánvičce osmahni nadrobno nakrájenou cibulku do růžova, přidej sušená rajčátka (množství si zvol sama podle chuti).
  • Zhruba po minutě přidej tuňáka z konzervy i s trochou oleje (asi 2 lžíce).
  • Přidej nasekanou ančovičku a promíchej.
  • Krátce prohřej a zalij 4 lžícemi smetany ke šlehání.
  • Podávej dohromady s těstovinami.
  • Pro oživení můžeš přidat zelené nebo černé olivy.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články