Rum jako oblíbený nápoj pirátů a opravdových znalců

www.bigstockphoto.com
|
14. 09. 2023
|
Na světě existují jen dvě skupiny lidí – ti, kteří nemůžou rum cítit ani z vánočního cukroví, a ti, kteří na jeho chuť nedají dopustit. Ať už patříš do první, nebo druhé zmíněné skupiny, o nápoji pirátů bys měla vědět aspoň to nejzákladnější.

Pokud bychom se pídili po přesném datu objevení rumu jako takového, pravděpodobně bychom neuspěli. Útěchou nám ale může být informace, že to bylo někdy během 16. století, tedy celkem krátce po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem.

Kolébkou rumu se stalo karibské souostroví Antily, které zahrnuje i velké karibské ostrovy jako je Kuba, Jamajka či Portoriko. A právě tady dnes najdeme ty největší a nejvyhlášenější producenty tohoto oblíbeného nápoje.  

Piráti, plantážníci a Bacardi

To, že si rum zamilovali piráti, asi nikoho příliš nepřekvapí. Kromě nich si ho dopřávali také otroci pracující na plantážích. Zajímavostí zůstává i to, že prvním větším výrobcem rumu byla společnost Bacardi. To už se ale psal rok 1862.

Dalším milníkem jsou 20. léta 20. století, která se nesla v duchu prohibice. To ale alkohol chtivé Američany od konzumace rumu neodradilo. Ba právě naopak. Našli si k němu cestu skrze Kubu a další země, ve kterých produkce rumu výrazně vzrostla. Nápoj se následně do Spojených států amerických pašoval přes mezinárodní vody a pak dál (pochopitelně načerno) distribuoval.

bigstock-140402018.jpg


Bigstockphoto

Jak vznikl název rum a jak se vyrábí

Ve světě převládají dvě verze. První z nich hovoří o slově rumbellion, což je anglické slovo označující velký ruch. Druhá verze říká, že je rum odvozen od latinského názvu cukrové třtiny „sacharum officinarum“. A jak se rum vlastně vyrábí? Není to nic jednoduchého. Aby sis na něm mohla doopravdy pochutnat, musí nutně dojít k šesti krokům.

prvním kroku se zpracují produkty cukrové třtiny. Někde jde o její šťávu, jinde o melasu. Druhým krokem je fermentace rumu, kdy se k tekutině z cukrové třtiny přidají kvasnice a voda. Kvašení probíhá hodiny, někdy i dny. Třetím krokem je destilace rumu. Čtvrtým pak jeho zrání (někdy též označováno jako staření rumu). Předposlední etapou je filtrace a pak už jenom blending a lahvování.

A u blendingu na chvíli zůstaneme. Tento krok mají na starosti specializovaní masters blenders, kteří musí namíchat vždy stejný produkt. Aby mohli tuto práci (za kterou jsou mimochodem výborně ohodnocení) vykonávat, nesmí kouřit, jíst výrazná jídla a popíjet alkohol. Některé rumy jsou před samotným lahvováním uloženy do dřevěných sudů, kde získají svou typickou chuť a jedinečnou vůni.

Jak vybrat kvalitní rum?

Aby sis nepřivodila nepříjemný bolehlav, je potřeba vědět, jak vybrat kvalitní rum. V zásadě existují tři druhy rumů – světlý, zlatý a černý.

Světlé rumy jsou charakteristické méně výraznou chutí, proto se hodí jako základ do alkoholických koktejlů. Zlaté rumy dozrávají v dubových sudech a pyšní se plnější chutí. Poslední skupinou jsou černé rumy, které zrají ve vypálených sudech a jejich chuť je proto nejvýraznější.

Pokud hledáš rum do koktejlu, můžeš sáhnout například po Bacardi 8, Diplomatico Blanco Reserve, Legendario Añejo Blanco či Malecon 3YO. Chceš-li rum určený k samostatnému pití, tzv. degustativní rum, určitě nic nezkazíš se značkami Diplomático Reserva Exclusiva 12yo, Legendario Rum Añejo 9YO, Ron Matusalem Gran Reserva 15 nebo ZACAPA X.O.

bigstock-bottle-of-captain-morgan-rum-229223857.jpg

Přesné období vzniku rumu neznáme.
Bigstockphoto
Není rum jako rum. Ty nejvyhlášenější chutnají jinak než ty podřadné.

Jak správně pít rum?

Ani popíjení rumu není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Pít rum s vodou, nebo ledem? Nebo ho vychutnávat v jeho syrové a samostatné podobě? O tom se vedou sáhodlouhé diskuze. Pravdou ale zůstává, že příliš nachlazený rum otupí tvoje chuťové buňky. U špatného a nekvalitního rumu to až tak nevadí, v opačném případě se ale připravíš o chuťový zážitek.

Pokud bys chtěla rum popíjet s vodou, pak pamatuj, že pár kapek vody vyhladí texturu rumu a dělá ho tak jemnější. Voda v nápoji potlačí štiplavou chuť alkoholu a naopak dá vyniknout ostatním složkám chuti – dokáže tak chuť rumu „otevřít“. V případě pití s ledem počítej s tím, že kostka ledu rum ochladí, zároveň zředí a hlavně potlačí všechny sladké a citrusové tóny, které se v chuti rumů objevují. Naopak zdůrazní tóny kořeněné a dřevité, které jsou obecně zajímavější než tóny sladké.

3 klasické míchané nápoje z rumu

S rumem můžeš začít pěkně tradičně. Zkusíš si namíchat cuba libre, mojito nebo melounové daiquiri?

Cuba libre

Co potřebuješ:

  • 5 cl bílého rumu
  • 100 cl Coca Coly
  • osminku limetky
  • led

Jak na to?

Do vysoké sklenice nalij rum, smíchej ho s Colou, doplň o led a čerstvě vymačkanou šťávu z limetky.

Mojito

Co potřebuješ:

  • 4 cl bílého rumu
  • 3 cl čerstvé limetky nebo limetkové šťávy
  • několik lístků máty
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • sodu
  • drcený led

Jak na to?

Do sklenice nasypej podrcené lístky máty společně s třtinovým cukrem. Smíchej s limetkovou šťávou, sodou a rumem. Doplň o drcený led a ozdob plátkem limetky.

Melounové daiquiri

Co potřebuješ:

  • menší, dobře vyzrálý vodní meloun nebo půlku většího
  • 2 limetky
  • 4 velké panáky bílého rumu
  • led

Jak na to?

Meloun zbav peciček, rozkrájej na kostičky a dej ho na hodinu do mrazáku. Poté jednotlivé kostičky rozmixuj, nalij do sklenice, kam přidáš rum, šťávu z limetky a led. Důkladně promíchej.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články